banner913
banner932
banner1012

Yangın Helikopterimiz Var mı Yok mu?


Ümit BAHŞİ

Ümit BAHŞİ

Okunma 04 Temmuz 2017, 09:48

2015 yılında dönemin bakanı Sayın Dinçyürek 130 günlüğüne yangın helikopterinin kiralanması ile ilgili bir açıklama yapmıştı. Açıklamasına göre 130 günlüğüne kiralanacak olan yangın helikopteri için 937 bin 400 Dolar ödenecekti.

 23.06.2016 tarihinde çıkan haber ise şöyleydi: Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yakın bir zamanda Türkiye’den bir yangın söndürme uçağı veya helikopterinin KKTC’de konuşlandırılacağını…

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yakın bir zamanda Türkiye’den bir yangın söndürme uçağı veya helikopterinin KKTC’de konuşlandırılacağını açıkladı.

Ataoğlu, şu anda Türkiye’de 3 noktada KKTC’ye bir yangın anında hemen müdahale edebilecek 2 helikopter ve 1 uçağın bulunduğunu, ancak Türkiye ile yaptıkları görüşmelerde bu 3 yangın müdahale aracından 1 uçak veya 1 helikopterin KKTC’de konuşlandırılması için öneride bulunduklarını ve uygun görüldüğünü kaydetti.

Ataoğlu, KKTC’de konuşlandırılacak aracın nasıl Türkiye’den KKTC’ye müdahalede bulunma planı varsa, Türkiye’de çıkabilecek bir yangında da KKTC’den oraya müdahale edebileceğini anlattı.

Bakanlığın her değişmesinde yaz ayları geldiğinde yıllardır duyduğumuz helikopter alım ve kiralamalarla ilgili haberleri gazete ve televizyonlarda okuyor ve görüyoruz. Son bir kaç gün içerisinde sıcakların artması ile beraber yangınlar da başlamıştır. Gelin görün ki, son 10 yıl içerisinde bu konuyla ilgili onlarca makale ve televizyon programı yapılmasına rağmen hiç bir adım atılmadığı bugünlerde anlaşılmıştır. Oyalama taktikleriyle sözler veriliyor ve hiç biri yerine getirilmiyor Kıbrıs Türk halkı da sürekli kandırılıyor. Bugün de görüdüğü üzere piknik alanından başlayıp Tepebaşı’na kadar yayılan büyük orman yangınında yine aciz kaldık ve şov yapan bakanlarımız ve hükumetler yine sınıfta kalmıştır.

Kendi ülkesinin ormanına ve yeşilliğine değer vermeyen anlayışların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Şov amaçlı son model mercedeslerine bineceklerine, kumarhanelerin ve otellerin trilyonluk elektrik ve vergi borçlarını sileceklerine bir an önce bir yangın helikopteri almalıdırlar. Ormanlarımız cayır cayır yanmasın ve dosta düşmana rezil olmayalım. Acil olarak bakanlar kurulunun ve hükumetin toplanması ve yangın helikopteri alımı için harekete geçmesi lazımdır.

Yanan alanın yeniden ağaçlandırılması için en az 15 yıl geçmesi gerekiyor. Bu da ormanlarımızın ne kadar değerli olduğunu bize göstermesi için yeterlidir. Anlayışımızın değişmesi ve daha kararlı adımların atılması için acaba daha kaç hektar ormanın yanması gerekiyor?

Bundan sonra hükumetin ne gibi tedbirler alacağını hep beraber göreceğiz. Biz artık ormanlarımızın yok olmasından usandık!

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.