banner913
banner932
banner1012

VURAL TÜRKMEN’İ EBEDİYETE UĞURLARKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 29 Kasım 2020, 13:31

21 Kasım 2020 tarihinde  86 yaşında hayata gözlerini yuman; Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Genel Başkanlığı,  KKTC Abu Dabi Temsilciliği ve Enformasyon Dairesi Müdürlüğü görevlerinde bulunan, 3 çocuk babası Vural Türkmen  23 Kasım günü  son yolculuğuna uğurlandı.
Vural Türkmen’i son yolculuğunda da sevenleri yalnız bırakmayarak tabutunu çiçekler ve çelenklerle donattı.  Türkmen için Lefkoşa Mezarlığında düzenlenen cenaze törenine;  KKTC Cumhurbaşkanı sayın  Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, bazı Bakanlar ve Milletvekilleri ile  Türkmen’in ailesi ve  sevenleri, birçok siyasi, kurum, kuruluş, dernek ve sivil  toplum örgütü  törene katıldılar ve de Vural Türkmen için başsağlığı  mesajı yayınladılar…
Cenaze töreninde konuşan KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı  sayın Zorlu Töre; Vural Türkmen’in mütevazi bir kişiliğe sahip olduğunu belirtti. Vural Türkmen’in hayatını ulusal davaya  adadığını söyleyen  Töre; Türkmen’in hiçbir zaman  Mücahit ve Mukavemet  ruhundan kopmadığını vurguladı.
Vural Türkmen’in  vefatı dolayısıyla  yayımladığı  taziye  mesajında  KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar:“Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği eski Genel Başkanı   Mücahit Vural Türkmen’in vefat haberi beni derinden üzmüştür.  Türk Mukavemet Teşkilatı’nın  (TMT) kahramanlarından olan, vatan sevgisi ile dolu, mütevazi kişiliği  ile Vural Türkmen, Kıbrıs Türkü’nün    varoluş mücadelesi verdiği en zor günlerinde, ülkesine   ve halkına  verdiği hizmetlerle  anılacaktır. Kendisine Allahtan rahmet, yaslı ailesine sabırlar ve tüm sevenlerine  başsağlığı dilerim. Ruhu şad olsun.” Dedi.
Şubat 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları temelinde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde 16 Ağustos 1960 Lefkoşa Antlaşmaları ile  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilanını kabullenemeyen Makarios; Yunan Alayı desteğinde  21 Aralık 1963 Kanlı Noel silahlı saldırıları ile  Akritas Planı devreye koyarak tarihin derinliklerinden gelen Enosis’e giden yolu açmak isteyecekti..
Rum-Yunan ikilisinin hedefi 8 saat içerisinde  Lefkoşa’da Türkleri teslim almak ve de 24 saat içerisinde tüm adada etkisiz hale getirmekti.. O günde  Rum-Yunan ikilisi;başkent Lefkoşa’da  Türk direnişinin çökertilmesi durumunda   ada genelinde  Kıbrıs Türk Halkının   diz çökeceği ve de  Enosis’in  gerçekleşeceğinin  hayali içindeydiler.
Ancak, Rum-Yunan ikilisi büyük bir hayal kırıklığına uğrayacak ve de  Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) etrafında  bütünleşerek, Anavatanına güvenerek yıllarca verdiği mücadelenin sonunda  Kıbrıs Türk Halkı, 20 Temmuz 1974’ün mutluluğunu yaşayacaktı.
Yıllarca Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Genel  Başkanlığını yürüten Vural Türkmen’in Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT)’ye  girişini  24 Kasım 2020 tarihli  Kıbrıs Gazetesi’ndeki köşesinde  “Uğurladığımız Efsane Vural Türkmen” adlı makalesinde sayın Ahmet Tolgay:  Vural Ağabeyin TMT’ye hırsla  giriş öyküsü de ilginçtir. Ancak çok yakınlarına anlattığı bu öyküyü  onun ağzından dinleyenlerdenim:
“Karma İngiliz Okulunda okuyan  bir avuç Türk genciydik. EOKA’nın da kanlı eylemleriyle devrede olduğu 1950’lerin ortamında , bizden  daha kalabalık Rum öğrenci ve öğretmenlerden baskı, hakaret ve aşağılayıcı muamele görmekteydik.  Rum bölgesinin ortasındaki bu karma okulda  canımız  avcumuzda  öğrenim görürken   bir de  bize bello (deli)  ve ‘şillo’ (Köpek) diyen   ve her fırsatta üzerimize saldıran  bu şımarık serserilerle uğraşıyorduk…
..Öğretmenlerin  verdiği derslerde Yunan  kökenli bir sözcük  her geçtiğinde, sınıfta ‘hurra’ diye ayağa fırlarlar, Yunan dilinin ve uygarlığının  evrensel yaşama  hakimiyetini bizimle alay ederek   kutlarlardı… Türkü, Türkçeyi ve Türklüğün  her değerini derin ırkçılık  ve fanatizmle  kendilerine hedef seçerken, Kıbrıs’ın eninde sonunda  Yunan olacağını tekrarlardı boyuna.. İşte o koşullar altında  beni 1959’da TMT’nin üyelik andını içmeye davet edenlere “niye bu kadar geciktiniz?” diye sormuştum.. O dönem, İngiliz   Okulu Türk mezunlarının pek çoğu TMT’nin üyesi olmuşlardı.”   
Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği eski Genel Başkanlarından  Vural Türkmen için yayınlamış olduğu mesajındaTürkmen’in milli mücadele tarihindeki yerine yer veren Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı sayın Yılmaz Bora: “Değerli dava arkadaşımıza   Allah’tan gani gani rahmet, aile efradı ve sevenlerine  başsağlığı ve sabırlar  dileriz” dedi.
Bora’nın mesajı şöyle: “1961 yılında TMT saflarında Sarı Petek 3’te göreve başladı. 21 Aralık 1963 Akritas Planı uyarınca  Rum saldırılarının   başlaması üzerine Lefkoşa’nın savunulmasında  Kuzey Cephesinde   Oğulu ile  birlikte yerini aldı..
..24 Aralık 1963’te Rumların bugünkü  Golden Tulip Oteli’nin yerinde olan Severis Un Fabrikası’na   ağır silahlarla mevzi alıp Lefkoşa’yı  ateş altına  alıp  Gönyeli ile irtibatımızı  kesmeye çalışmaları  üzerine  buna karşı Sancakça  oluşturulan ekipte   görev aldı..
..24 Aralık 1963 ilk akşam saatlerinde Tuncer Hasan, Aziz Güner, Muhip Hüseyin   ve Yılmaz Bora’dan oluşturulan özel ekipte yer aldı ve ekibin pusuya  düşürülmesi üzerine, kendisi ve Yılmaz Bora  yaralanırken  Tuncer, Aziz ve Muhip Şehit  oldu..
..28 Aralık 1963’te  Türkiye’den gelen iki askeri uçakla Ankara’ya tedavi için gönderilen  yaralılar arasında   bulundu.  O günlerde haberleşmenin  kesilmesi üzerine  Kıbrıs’ta yaşanan  acı olaylar dünya kamuoyuna duyurulamıyordu.   Gerek Vural’ın ve gerekse diğer  yaralıların sargı bezleri arasına  o günlerde basında yer alan  olayları ihtiva eden gazeteleri ve özel mesajları Ankara’ya ulaştırdılar.  Bu haberler Türkiye’deki kamuoyunu ayağa kaldırmıştır..
..Ankara’da tedavileri tamamlanan yaralıların   Kıbrıs’a dönüşlerinde  Rumları tevkif edeceği  haberi üzerine  konu ile  yakından ilgilenen  o günün Bayraktarı  Kenan Coygun Paşa’nın  başarılı müdahalesi ile tedavisi tamamlanan yaralıların 5 Şubat 1964’te güvenlik içerisinde adaya dönmelerisağlandı..
..Vural Türkmen bu tarihten sonra  Sarı Petek 3’ün  55’nci Bölüğe dönüşmesi üzerine  bölüğün 4’ncü Takım Komutanı oldu. 55’nci Bölük 4’ncü  Takım  Komutanı iken  görevlerinde   son derece sorumluluk ve titizlikle yerine getiriyordu. Son derece detaya önem veriyordu.         Yaptığımız   birçok toplantılarda   toplantı  sonunda ayrılırken birkaç dakika sonra geriye dönerek “Birkaç husus daha var” yaklaşımı ile daima detay üzerinde   hassasiyetle durdu ve görevlerini başarı ile sürdürdü. Daha sonra  77’nci Bölük Komutanlığına  atandı. O görevini  müteakip sivil göreve atanarak Londra’daki Temsilciliğimizde Ataşe olarak görev yaptı. Dışişleri Bakanlığının  Abudabi’deki  ilk Temsilcisi oldu.. 
..1974  Mutlu Barış Harekatı’nda    seferi kadroda görev yaptı. Uzun süre  Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Genel Başkanlığını yaptı.  Değerli dava arkadaşımıza   Allah’tan gani gani rahmet, aile  efradı ve sevenlerine  başsağlığı ve sabırlar dileriz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun”.. Kaynak: https://haberkibris.com/tmt-mucahitler-derginden-eski-baskan-vural-turkmen-icin-bassagligi-mesaji-1054-2020-11-23.html
Özellikle,Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Girne Merkez Şube Başkanı ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olarak  görevde bulunduğum yıllarda rahmetli Genel Başkanımız Vural Türkmen’le Milli Mücadelemizin hedeflenen noktalara taşınması yönündeçok iyi işbirliğimiz  oldu ve bu yolda güzel çalışmalarımız oldu.
Kıbrıs Türk Halkının TMT etrafında bütünleşerek, Anavatanımız Türkiye’ye güvenerek verdiği mücadelenin sonunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  tanınması ve tanıtılması yönünde, Kıbrıs Türk Halkının dünden bugüne var olan Milli Mücadelesini Kıbrıs  Türk gençliğine  çeşitli vesilelerle konferanslar ve de bilgilendirme toplantıları gerçekleştirerek;gençlerimizin  geçmişte yaşananları görmese de o günlerde,  yaşananları bilmesi ve geleceğe bu bilinçle bakmaları yönünde düzenlenen etkinliklerde ve konferanslarda yaptığım konuşmaları   yakından izleyen, verdiğim konferanslara yürekten destek veren ve  zaman zaman da fiilen katılan, ayni duyguları paylaştığımız eski  Genel Başkanımla  milli şuuru ayakta tutabilme adına birlikte çok güzel işler yaptığımıza inanıyorum ve de bunun huzuru,  gururu ve mutluluğu içerisindeyim..
Kıbrıs Türk Halkının milli varoluş mücadelesinde  büyük katkıları olan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda büyük mücadeleler veren Vural Türkmen’e  Allahtan  rahmet dileriz, mekanı cennet olsun, nurlar içinde uyusun.  Vural abimizi  çok özleyeceğiz.  Yaslı ailesine, eski silah arkadaşlarına, baş sağlığı diliyorum. Kıbrıs Türk Halkının  başı sağ olsun..
Ne mutlu, TMT etrafında bütünleşerek verdiği mücadelenin sonunda 20 Temmuz 1974 Barış Harekatının mutluluğunu  yaşayanlara… Ne mutlu  bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolda, mücadele verenlere. Ne mutlu bu yolda şehit ve gazi  olanlara…  Ne mutlu yıllarca verilen mücadelenin sonunda kurulan  bağımsız  ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkanlara..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa…
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.