banner913
banner932
banner1012

UKÜ Eczacılık Fakültesi Yüksek Lisans Programı Açıldı

banner1020

banner974
UKÜ Eczacılık Fakültesi Yüksek Lisans Programı Açıldı

banner971

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Sarıyar Farmakognozi Yüksek Lisans Programı hakkında bilgi verdi.

Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Sarıyar,  Programın Eczacılık Fakültesi’nde açılan ilk yüksek lisans programı olma özelliği taşıdığını ifade etti. Sarıyar, lisans programında yer alan ve ana meslek dallarından biri olan Farmakognozi’nin Yunanca kökenli iki sözcükten türediğini söyledi. Dekan Prof. Dr. Günay Sarıyar, Farmakon’un ilaç ve Gnosis’in ise bilim sözcüklerinden türeyerek “İlaç Bilimi” adını aldığını belirtti. 

Prof. Dr. Günay Sarıyar Farmakognozi hakkında tarihsel süreçlere dayanarak şu ifadelerde bulundu: Farmakognozi teriminin 19. yy. başlarından itibaren kullanılmaya başlandığını aktaran Sarıyar, 19. yy döneminde kullanılan ilaçların büyük bir kısmının bitkisel ilaç kökenli olması nedeniyle bu terimin kullanıldığını belirtti. İlerleyen dönemlerde sentetik ilaçlara ilginin çok büyük oranda arttığını belirten Sarıyar, farmakognozi alanının sadece bitkisel ilaçların konusu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Sarıyar, günümüzde de kullanılan hayvansal kökenli ilaçların Farmakognozi’nin alanına girdiğini belirterek, bu dalın biyolojik kökenli ilaçların etkilerinden sorumlu kimyasal içeriğini tedavide kullanımı ve kontörlü dahil her yönüyle incelendiğini bildirdi. Ayrıca Sarıyar, bitkilerle tedavi anlamına gelen Fitoterapi’nin de Farmakognozi’nin bir alanı olduğunu aktardı. Dekan Prof. Dr. Günay Sarıyar, “Fakültemizde farmakognozi yüksek lisans programının açılma nedeni, bitkisel ilaçların ve bitkilerden elde edilen ilaç maddeleri ile bitkilerle tedavi anlamına gelen Fitoterapi’nin günümüzde büyük önem kazanmış olmasıdır.” dedi. 

Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Sarıyar açıklamasında, Farmakognozi yüksek lisans programının amaçlarından da bahsetti: “Programa KKTC vatandaşları ile 3. ülke vatandaşları başvurabilir. Üniversite’mizde mezun olan öğrencileri öğretim üyesi olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Programın sadece eczacılara değil, bitkisel ilaçlar ile bitki kimyası konusunda uzmanlık kazanmak isteyen ve bu konuda akademik kariyer yapmak isteyen biyolog ve kimyagerlere de yönelik olacaktır.” dedi.

Sarıyar: “Uluslararası düzeylerde ortak projeler geliştirme”

Eğitim dilinin İngilizce olduğunu ifade eden UKÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Sarıyar, üniversitenin diğer fakültelerinde olduğu gibi bu programda da uzman olmak isteyen 3. ülke vatandaşı öğrencilerine fırsat yaratılacağını ifade etti. Sarıyar, yüksek lisans tez çalışmalarında ise konuların uluslararası düzeyde ortak projeler geliştirme hedefine yönelik seçilmesi amaçlandığını belirtti. KKTC vatandaşı öğrencileri ile yapılacak tez çalışmalarında ise Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Sarıyar, Kıbrıs’ın endemik bitkilerinin tedavi açısından ve fitokimyasal değerleri incelenerek sağlanacağının altını çizdi. Prof. Dr. Sarıyar, “bu programa katılarak yüksek lisans öğrencilerimiz olmayı hedefleyen eczacı, kimyager ve biyolog hekimleri ile birlikte çalışmaktan mutlu olacağız” dedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.