banner913
banner932
banner1012

TÜRKİYE’NİN AĞIRLIĞI


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 28 Eylül 2022, 12:55

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen gün BM Genel Kurulunda KKTC’nin tanınması yönünde yaptığı  “Uluslararası Toplumu KKTC’yi resmen tanımaya davet ediyoruz.” çağrısı büyük önem taşımaktadır. Bu çağrı ve açıklama Türkiye Cumhuriyeti’nin ağırlığını ortaya koyması açısından ve aynı zamanda BM Genel Kurulundaki tüm devletlerin KKTC Devleti’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilme istemini tüm açıklığıyla anlamaları bakımından bir dönüm noktası özelliğine sahip bir gelişme olarak ortaya çıkmaktadır. KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, KKTC’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi yönündeki çalışmaların Türkiye’nin desteği ile yürütüldüğünü ifade etti. Tatar, AB üyesi olduktan sonra, Rum tarafının “sıfır garanti, sıfır asker” ısrarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin dışlanmasını hedeflediğini de belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı ayrıca (ki bu da önemli bir açıklama) egemen eşitlik temelinde ve eşit uluslararası statüdeki kavramların tescili için de muhataplarla görüşmekte olduklarını da sözlerine ekledi.
Bu açıklamaların dış politika olarak değerlendirilmesi ve KKTC’deki iç sorunlarla karıştırılmaması gerekir. “KKTC Devleti, tanınmayı hak edecek bir görüntü vermiyor. Sürekli iç sorunlarla boğuşan bir devlet nasıl tanınır?” gibi veya benzeri yorumlar yapılabilir. Bu tür yorumlara yanıt çok basittir. İlk olarak iç politika ile dış poitikanın ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamak lazım.  “Kendi devletini iyi yönetemeyen bir KKTC, nasıl oluyor da uluslararası toplumdan tanınma isteyebilir?” sorusuna yanıt şöyle: İsteyebilir ve istemelidir de... Unutulmamalı  ki KKTC’nin bugün yaşadığı içteki olumsuzluklar tanınmamışlıktan kaynaklanmaktadır.
Bir de bazı kesimler, halâ tek gerçekçi çözümün iki toplumlu, iki bölgeli, güya siyasi eşitliğe dayalı federasyon olduğu iddiasını sürdürmekte... Böyle bir politika, KKTC’nin resmen tanınmasına, eşit uluslararası statüye kavuşmasına engel olmaktan başka ne işe yarar ki?... Böyle bir politika, Rumların tek devlet, tek uluslararası kimlik politikasına destek vermekten başka ne işe yarar ki?... Gerçek şu ki KKTC Halkı ne istediğini çok iyi bilmektedir. Türkiye Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’nin resmen tanınmasını isteyen açıklaması   çok önemlidir. Bu açıklamanın önemini anlamakta zorlananlar bir kez daha düşünmeli...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.