banner913
banner932
banner1012

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali yarın başlıyor

banner1020

İlki 1964’te yapılan Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 59’uncu kez perdeyi açıyor.

banner974
59. Antalya Altın Portakal Film Festivali yarın başlıyor

banner971


1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek etkinliğin başlamasına günler kala festivalin simgesi olan Venüs heykeli kentin farklı noktalarına yerleştirildi.

Aspendos ve Perge salonlarında film gösterimlerinin yapıldığı Atatürk Kültür Merkezi de her sene olduğu gibi bu yıl da festivalin merkezi konumunda.

Festivalin afişinde son yıllarda kullanılan Yeşilçam yıldızları geleneği bu yıl da devam edecek.

Bu yılki afişte 1970’te düzenlenen festivalde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazanan ‘Ankara Ekspresi’ filminin setinde çekilen Filiz Akın ve Ediz Hun’un fotoğrafı kullanılacak.

Festival, pandemi nedeniyle iki senedir düzenlenemeyen, geleneksel kortej ile başlayacak.

Şehirde yaşayanların büyük heyecanla bekleyip takip ettiği usta sanatçıların katılımıyla düzenlenecek kortej yarın saat 15.30’da Cam Piramit önünden başlayıp, 100’üncü Yıl, Güllük ve Atatürk caddelerini takip ederek Karaalioğlu Parkı’nda sona erecek.

PERİHAN SAVAŞ VE ERKAN CAN’A ONUR ÖDÜLLERİ VERİLECEK

Geleneksel kortejin ardından festivalin açılış ve ödül töreni kapalı spor salonunda, halka açık düzenlenecek.

Kırmızı halı geçişinin saat 19.30’da başlayacağı gecede Perihan Savaş ve Erkan Can’a Onur Ödülü, Zerrin Tekindor’a Başarı Ödülü verilecek. Aynı akşam Mustafa Sandal salonda konser verecek.

Kapanış ve festivalin en iyilerinin açıklanacağı ödül töreni 8 Ekim’de saat 20.30’da aynı spor salonunda halka açık gerçekleştirilecek.


Festivalin başkanlığını bu yıl Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, idari direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, film forum moderatörlüğünü ise oyuncu Damla Sönmez yapacak.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığını yönetmen ve senarist Yeşim Ustaoğlu üstlenirken, jüri üyeleri oyuncu ve yönetmen Ahmet Mümtaz Taylan, yönetmen ve senarist Azra Deniz Okyay, müzisyen Harun Tekin, şair Haydar Ergülen, oyuncu Nurgül Yeşilçay ve görüntü yönetmeni Uğur İçbak olacak.

BİLETLER 3 VE 5 LİRAYA SATILIYOR

Festivalde bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 10, Belgesel Film Yarışması için 10, Kısa Metraj Film Yarışması için 12 film yarışacak.

3 ile 5 lira olan film biletlerinin satıldığı AKM içerisindeki gişede ise yoğunluk yaşanıyor.

Festivalde ücretli gösterilecek 70 filmin 20’sinin biletleri tükenirken, kalan filmlerin biletlerinin de çoğunluğu satıldı.

Pandemi nedeniyle son iki senedir açık hava sinemalarında film gösterimleri yapılırken bu sene 5 farklı noktada gösterimler yapılacak. Kentin farklı noktalarında vatandaşlara ulaşacak film gösterimleri, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Aspendos ve Perge salonları, Doğu Garajı Kültür Merkezi, Karaalioğlu Parkı içerisine kurulacak Yıldızların Altında 1 ve Atatürk Kültür Parkı içerisine kurulacak Yıldızların Altında 2 açık hava sinemalarında gerçekleştirilecek.

AKM Aspendos Salonu’nda 14.30 ve 17.00’de Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın filmlerinin ilk gösterimleri film ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Filmlerin ardından AKM önündeki kafede söyleşi düzenlenecek. Perge Salonu’nda gerçekleşecek Kısa Film ve Ulusal Belgesel Yarışması’nda perdeye yansıtılacak filmlerin ardından aynı salonda film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler yapılacak.

“ALTIN PORTAKAL’I ÖZÜNE DÖNDÜRDÜK”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve festival başkanı Muhittin Böcek, “Altın Portakal demek Antalya demektir. Sinemamızın, Yeşilçam’ın buluşma noktasıdır. 59 yıl önce belediye başkanımız Avni Tolunay’ın sinema emekçilerine destek olmak amacıyla başlattığı Türkiye’nin en uzun soluklu film festivalidir. Altın Portakal deyince akla kortej gelir. Kortejde bütün sanatçılarımızla vatandaşlarımız buluşmaktadır. Daha önce sırtını sinemaya, ulusala dönmüş bir film festivali yapılıyordu ve büyük eleştiri alıyordu. Göreve gelince Altın Portakal’ı özüne döndürdük ve bütün vatandaşlarımızla, sanatçılarımızı buluşturduk. Hem sanatçılarımız hem sinemaseverler mutlu” diye konuştu.

Festivalin idari direktörü ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, öğrenciler ile sinema profesyonellerini buluşturmaya devam ettiklerini söyledi. Tuncer, “Bu sene festivalimize Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması’nı ekledik. Türkiye’de bu şekilde ödül veren başka bir festival yok. Bu alan için şartları uyan 77 eser başvuruda bulundu. Layık bulunan 2 esere ödüllerini takdim edeceğiz. 2019 yılında başlatılan Altın Portakal Sinema Okulu da bu sene devam edecek. Şu ana kadar 650 öğrenciyi buldu. Bu sene de öğrencilerimiz online katılacak” diye konuştu.

Festivalin bu sene geliştiğini belirten Tuncer, “Kadın emeğini ön plana çıkarmak için başlattığımız ilk kadın sinema oyuncumuz Cahide Sonku Ödülü de bu sene devam edecek. Bu sene ilk defa Hollanda Büyükelçiliği ile birlikte yürüttüğümüz Yeni Nesil Sinema Okulu Projesi var. Proje kapsamında kadın sinemacılar tarafından çekilmiş 5 kısa belgesel filmin özel gösterimleri gerçekleştirilecek” ifadesini kullandı. (DHA)
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.