banner913
banner932
banner1012

Tatar: “Turizm alanındaki başarılanlarımız küçümsenecek başarılar değil”

banner1020

banner974
Tatar: “Turizm alanındaki başarılanlarımız küçümsenecek başarılar değil”

banner971
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Turizm ve Ekonomi Çalıştayı bugün Girne Acapulco Otel’de yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar’ın katılımı ve Ekonomik Örgütler Platformu ile Halk Bankası katkılarıyla düzenlenen çalıştayın açılış konuşmalarını, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Maliye Bakanı Alişan Şan, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Halkbankası A.Ş. Genel Müdürü Osman Arslan ve Türkiye Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş yaptı.
Çalıştay kapsamında, “bölgenin potansiyelini anlamak, bölgenin potansiyeli değerlendirmek, bölgeye gelen insan ve kuruluş profilleri nasıl, bölgesel ekonomik unsurlarda sorunlar ve iyileşme alanları nelerdir?” olmak üzere dört başlıkta değerlendirmeler yapıldı.
Tatar: “Turizm alanındaki başarılanlar küçümsenecek başarılar değil”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılış konuşmasına Azerbaycan’da yaşanan olaylara değinerek başladı ve şehit verilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Halk Bankası Kıbrıs Müdürü ve eşi Sibel Tatar’ın titiz çalışmaları sonucu çalıştayın düzenlendiğini belirterek, Halk Bankası Müdürü ve çalıştaya katkı koyan herkese teşekkür etti.
Turizmin adanın lokomotif ve en önemli sektörü olduğunu dile getiren Tatar, 1974’ten önce Kıbrıslı Türklerin bu sektörde var olmadığını Maraş’ın ise turizmin en önemli noktası olduğunu belirtti.
Maraş’ın topraklarının Vakıflara ait olduğunu söyleyen Tatar, 1871’de Türklerin adaya gelerek Vakıflar İdaresi’ni kurduklarını ve Maraş’ın vakfedildiğini belirtti.
Kıbrıslı Türklerin haksızlığa uğradığını söyleyen Tatar, İngiliz sömürge dönemi ve sonrasındaki zor şartlarda bile turizm faaliyetlerinde yer almaya çalıştıklarını kaydetti.
O yıllarda İşadamı Asil Nadir’in babası İrfan Nadir ve Con Aziz’in turizm alanında bazı çabaları olduğunu dile getiren Tatar, Ünal Çağıner’in de girişimci olarak bu bölgede hiçbir şey yokken Acapulco Otel’i kurduğunu, devasa bir eser ortaya çıktığını ve bugünlere geldiğini söyledi. Tatar, Ekonomik Örgütler Platformu’na da çalıştaya verdiği destekten ötürü teşekkür etti.
Barış Harekatı sonrasında tüm izolasyon ve engellere rağmen Türkiye üzerinden bağlantılarla ülkeye turist taşımaya başlandığını söyleyen Tatar, ilk gelen turistlerin de ülkeden daha önce ayrılan yurttaşlar olduğunu belirtti.
Turizm alanında başarılanların küçümsenecek başarılar olmadığını söyleyen Tatar, ülkede Kıbrıs Türkü’nün kendi devleti altında sivil toplum örgütleriyle birlikte mücadele verdiğini, çevreyi koruyarak turizmi yaratmak adına burada çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
Dengeli bir şekilde turizm faaliyetlerinin ülke bütününe yayıldığını söyleyen Tatar, tanıtımın önemine değinerek, Türkiye’nin turizm faaliyetlerinin tanıtımının yapıldığı alanlarda KKTC’nin de tanıtımının yapıldığını vurguladı.
Tatar, Türkiye’nin desteğiyle bütün dünyada KKTC’nin turizm potansiyelinin, tarihinin, kültürünün, geçmişinin tüm dünyada tanıtıldığını dile getirdi.
-“Maraş açılımıyla ciddi artış gördük”
“Maraş açılımıyla KKTC’nin turizm ve ekonomik potansiyelinde ciddi bir artış gördük” diyen Tatar, eleştirenlerin de açılımın sağladığı katkıyı gördüğünü kaydetti.
Bugüne kadar 700 binden fazla insanın Maraş’ı ziyaret ettiğini söyleyen Tatar, Maraş’ın açılmasının KKTC’nin turizm potansiyelini artıran bir hamle olduğunu söyleyerek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteğinden ötürü teşekkür etti.
Tatar, Maraş açılımına tepkiler de olduğuna işaret ederek “Ama büyük siyasette cesur bir adımlar atmak lazımdır, biz bunu başardık” dedi.
Tatar, turizmde 5 milyon turist hedefini dile getirerek, ülkede turizm ve yüksek öğretim yapabilmek için suyun önemine vurgu yaparak, Türkiye Cumhuriyeti’nden su getirilmesi projesini adaya kazandıran Türkiye’ye teşekkür etti.
Suyun turizmin gelişmesi için nimet ve zenginlik olduğunu dile getiren Tatar, suyun ülke genelinde dağıtılmasının önemine vurgu yaptı.
Türkiye’nin de desteğiyle ülkenin potansiyelini artırarak halka refah ve mutluluk vermek için çalıştıklarını söyleyen Tatar, bu noktada Halk Bankası’na finansa erişim noktasında destekleri için teşekkür etti.
Tatar, yerli ürünlerin ve yan sektörlerin gelişmesi için finansa ihtiyaç duyulduğunu dolayısıyla Halk Bankası’nın açtığı kredilerin önemli ve değerli olduğunu söyledi.
“Doğu Akdeniz’de gerginliklerin geride kalmasıyla turizm potansiyelinin artmasını temenni ediyorum” diyen Tatar, KKTC ve Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin bu siyasetin geliştirilmesi için iş birliği içinde bölgede yapacağı çalışmaların önemine vurgu yaptı.
Tatar, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ziyaretinde belirttiği şekilde yeni havalimanının açılmasıyla büyük gövdeli uçakların ülkeye inebileceği ve yılda 500 bin turist daha gelebileceğini söyleyerek, güven ve istikrarı sağlamak ve hedeflere ulaşmak için Türkiye birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.