banner913
banner932
banner1012

Trafik ve 2019 yılı


Hasan ÇERKEZOĞLU

Hasan ÇERKEZOĞLU

Okunma 04 Şubat 2020, 12:35

“Trafikte sürücünün seçilmesi ve denetlenmesi bu büyük davanın özünü teşkil eder.”

2019 yılının ilk ölümlü kazası, 1 Şubat 2019 Cuma gece 23:00’da Girne-Değirmenlik Anayolu 4-5 kilometreleri arasında meydana geldi. Kazada bir kişi yaşamını yitirdi. İkinci kaza 8 Şubat 2019 Cuma saat 19.30 Lefkoşa-Güzelyurt anayolu Alayköy çemberi yakınlarında meydana geldi. Kazada iki yaya yaşamını yitirdi.

Geçen zaman içinde en son ölümlü kaza 24 Aralık 2019 Salı günü Gazimağusa-Lefkoşa anayolu Turunçlu kavşağı yakınlarında saat 07:45’de meydana geldi. Kazada bir kişi yaşamını yitirdi. En ilginç kaza 2 Kasım 2019 Cumartesi saat 01:30’da Güzelyurt-Lefkoşa anayolu Alayköy çemberi yakınlarında meydana geldi. Kazada iki kişi yaşamını yitirdi.

Motorlu araçların karayolunda kat ettikleri kilometreler arttıkça “TRAFİK KAZASI” denilen afet yolları sarmış, nice yuvaları yıkmış, nice emellere bir anda son vermiş hatta milletlerin hayatında büyük yaralar açmış milli ekonomiyi şiddetle sarsmıştır.

Karayolunda can ve mal emniyetinin sağlanması bütün devletlerin baş sorunu haline gelmiştir. Bütün milletler arası ilişkilerde trafik emniyeti yol emniyet ciddiyetle ele alınmış teknikte ileri ülkeler komşu ve dostlarını öncü olmak, yardım etmek suretiyle insanlığı tehdit eden trafik afetine karşı savaş başlamıştır.

Dünya ülkelerindeki sürücü problemi ile motorlu nakil vasıtaların teknik inkişafına kısaca göz atarsak, görünüz ki, trafik bakımından sürücünün geçmişte istenilen ile bügün için beklenen tamamen ayrı ayrı şeylerdir. Motorlu nakil vasıtaların iştirak ilk tarihlerde sürücüden istenen motorlardan anlaması ve vasıtanın belirli bir istikamet vermesiydi. Daha sonra buna direksiyona hakimiyet ve trafik kurallarını bilme ve raiyet eklenmiştir. Bu görüş altında bir sürücü adayının trafik bakımından ehliyetli, bedenen sağlam olması, ruhi bozukluk göstermemesi, bilhassa görme ve işitme organlarının trafiğe uygun olması ile değerlendirilmiş ve halen de böyledir.

İkinci husus sürücünün trafiğe uygunluğu ve trafik bakımından emniyet göstermesi adayın zekasına, trafik kurallarını öğrenmedeki başarısına, motordan anlamasına ve direksiyon hakimiyetine bağlanmıştır.

Eğer bir sürücü adayı, şu yukarıdaki hususların havi bir sınavı başarı ile vermişse onun trafiğe sürücü olarak iştirakindeki bir mahsur kalmamış demektir. Burada unutulan ve bu günün trafik üzerinde titizlikle durduğu için üçüncü bir husus vardır ki, bu sürücünün trafik akımı içinde gösterdiği şahsiyet ve karakterine sımsıkı bağlı reaksiyonlardır. Biz bu reaksiyonların toplamına “TRAFİK KABİLİYETİ” diyoruz. Eğer bir sürücü direksiyon başında kendi bedeni kudretini ve ruhi halini iyice değerlendirebiliyor, kullanmakta olduğu vasıtanın karakterini yola ve trafik kurallarına uydurabiliyor, gerek taşıdığı yolcu ve gerek diğer hareket halinde olan vasıtalara karşı hürmetkarsa bu sürücü trafiğe kabiliyetli demektir.

Bunun aksi eğer bir sürücü direksiyon karşısında elindeki vasıtayı yalnız kendi şahsiyet ve benliğini tatmin edecek bir alet oyuncak gibi görmeyi ve vasıtayı bu yönde kullanmayı adet haline getirmişse bu sürücü trafik bakımından kabiliyetsiz bir sürücüdür.

Görülüyor ki şahsiyet ve karakter bakımından trafiğe kabiliyetli sürücünün bulunması, eğitimi ve yetiştirilmesi bugünün ana davasıdır. Ancak KKTC’de bu yönde atılmış herhangi bir adım yoktur. Bizde sürücüler özel şoför okulları vasıtası ile sınava girerek ehliyet almaktadırlar. Devletimizin bu yönde bir sınav politikası olmadığı gibi sınav tüzüğü de yoktur. Daha ötesi kendi halkına öğretecek bir karayolları kurallarını içeren bir el kitabı da yoktur. Dünyada kaç ülke vardır ki kendi halkına karayolları kurallarını öğretmeyen? Eğer biz hapislik içeren trafik suçuna ceza kesip serbest bırakırsak daha çok acı çekeriz…

2019 YILI KAZA TABLOSU

SIRA NO

TARİH

KAZA YERİ

ÖLÜ SAYISI

1.

1 Şubat 2019 Cuma

Saat 23:00

Girne-Değirmenlik anayolu

4-5 kilometre arası

1 ölü

1 ağır yaralı

2.

8 Şubat 2019 Cuma

Saat 19:30

Lefkoşa-Güzelyurt anayolu

Alayköy çemberi

2 ölü

3.

28 Mart 2019

Saat 23:50

Gazimağusa-Lefkoşa anayolu

Pirhan kavşağı

2 ölü

4.

1 Haziran 2019 Cumartesi

Saat 04:30

Aslanköy kavşağı

1 ölü

5.

1 Haziran 2019 Pazartesi

Saat 03:00

Mutluyaka-Mormenekşe anayolu

1 ölü

6.

6 Temmuz 2019 Cumartesi

Saat 00:40

Değirmenlik-Girne anayolu

1 ölü

7.

10 Eylül 2019 Salı

Saat 23:00

Yeşilköy-Yenierenköy

1 ölü

8.

6 Ekim 2019 Pazar

Saat 19:25

Turunçlu-Ulukuşla arası

3 ölü

9.

11 Ekim 2019

Saat 20:20

Girne-Güzelyurt anayolu

1 ölü

10.

2 Kasım 2019 Cumartesi

Saat 01:30

Güzelyurt-Lefkoşa anayolu

Alayköy çemberi yakınlarında

2 ölü

  • Gece ölü sayısı toplam 15 kişi.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.