banner913
banner932
banner1012

Görünmezlik pelerini gerçek oluyor

banner1020

Çinli araştırmacılar, güvenlik kameralarından ve yüz tanıma sistemlerinden insanları gizleyebilen bir ceket yaptılar. Görünmezlik pelerini olarak tanımlanan ceketin, uygun fiyatla piyasaya sürülmesi bekleniyor

banner974
Görünmezlik pelerini gerçek oluyor

banner971
Teknolojinin ilerlemesi güvenlik önlemlerini artırmak için olumlu bir gelişme olsa da pek çok kişi her adımının izlenmesinden pek de memnun değil. Üstelik zaman zaman kişisel veriler, kötü niyetli kişilerin saldırılarına maruz kalarak sorunlara neden olabiliyor.
6 milyondan fazla CCTV kamerası ile Birleşik Krallık, dünyada insanların en çok gözetlendiği yerlerden biriyken ilk sırada ise Çin bulunuyor ve Çinli araştırmacılar da bu gözetlenme durumuna bir son vermek için özel bir ceket geliştiriyorlar.
GÖRÜNMEZLİK CEKETİ
Görünmezlik pelerini olarak adlandırılan bu ceket, giyilmesi halinde yapay zeka ile yüz tanıma teknolojisini engelliyor. Gün boyunca, ceket, insanları tanıyan algoritmalara müdahale etmek için özel bir kamuflaj deseni kullanır. Ve geceleri de kızılötesi kameraların vücut ısısını almasını önlemek için olağandışı ısı sinyalleri yayar.
KAMERALAR GÖRÜYOR AMA TANIMLAYAMIYOR
Araştırma ekibi, yüz tanıma algoritmalarını kandıran ve gözetleme cihazlarından kişiyi gizleyebilenceketlerine ‘InvisDefense’ adını veriyor. Ceket, kameralar kişiyi gördüğünde alışılmadık desenler ve ısı teknolojisi kullanarak gizlemeyi sağlıyor. Ayrıca ceketin 100 sterlin altında bir fiyatla piyasaya sunulma planı da dikkat çekiyor.
Wuhan Üniversitesi’ndeki projeyi denetleyen Profesör Wang Zheng, ceketin özelliklerini şu şekilde anlatıyor: “Günümüzde birçok gözetleme cihazı insan cesetlerini algılayabiliyor. Yoldaki kameraların yaya algılama işlevleri var; yayaları ve yolları tanımlayabiliyor. ‘InvisDefense’imiz kameranın sizi yakalamasına izin veriyor, ancak insan olup olmadığınızı anlayamıyor.” Projenin arkasındaki araştırmacılar, ceketin kimlik tespit doğruluğunu yüzde 57 oranında azaltabileceğini düşünüyor ve bu oranın gelecekte artmasını bekliyor.
Ceketin insanlara mahremiyet sağlayacağı düşünülse de savaş alanında insanları gizlemek veya suçluların yakalanmasını önlemek gibi potansiyel askeri kullanımlarda bazı tehlikeli sonuçlara neden olabileceği üzerinde duruluyor
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.