banner913
banner932
banner1012

Tanınma konusu


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 22 Haziran 2022, 15:04

Tanınma uluslararası politikada bir dış politika aracı olarak kullanılmaktadır. Uluslararası Hukuk devlet olma koşullarını belirler. Ancak bir devletin başka bir devleti tanıması kararı devletlere bırakılmıştır. Yani eğer KKTC Devletini tanımaya meyilli veya bu duruma sempati duyan ülkelerle ikili temaslar başlatılırsa, KKTC Devleti tanınma yoluna girecektir. İkili temaslar gerçekleşmedikçe tanınma konusu da maalesef sürüncemede kalacaktır. Tanınma hukuksal değil, siyasi bir karardır. Tanınma konusunda hukuksal bir ölçüt yoktur. Tanınmamış bir devleti kaç devlet tanırsa tanısın veya hangi devletler tanırsa tanısın, o devlet tanınır. Ancak, bu yeni tanınan devletin uluslararası ortamda bir devlet olarak kabul görmesi gerekmektedir. Tanınma konusu devletlerin özgür iradesine bırakılmıştır. Tanınmamış bir devletin tanınması, siyasal  açıdan teşkilatlanmış, diğer bir devletten bağımsız olarak ve uluslararası hukuktan doğan yükümlülükleri yerine getirmiş olmasına bağlıdır. KKTC, tüm bunları yapmıştır. Dolayısıyla, KKTC Devletinin diğer devletler tarafından kabul edilmesi ve uluslararası camianın veya toplumun bir üyesi olarak kabul görmesi gerekmektedir.
İki devletli çözümün gerçekleşmesi için KKTC Devletinin tanınma yoluna girmesi şarttır. KKTC’nin ortaya koyduğu iki devletli çözüm masada beklemektedir. Rumlar ise “federasyon çözümü” kapılarını tekrar açmak için çaba harcamaktadır. Ancak “federasyon çözümünün hiç bir şekilde gerçekleşmeyeceğini artık Rumları destekleyen BM, AB ve bu çözüme odaklanan diğer devletler de anlamıştır. İşte bu durumdan  yararlanarak KKTC Devletinin artık tanınma girişimlerini başlatması  kaçınılmazdır. Tanınma istemi bir devlet başkanının başka bir devlet başkanı ile yapacağı ikili görüşmelerde masaya yatırılmalıdır. Tanınma girişimi böyle başlatılmalıdır.
Uluslararası Hukuk tanınma konusunda bir engel teşkil etmemektedir. KKTC Devletinin tanınması, başka bir devletin alacağı bir siyasi karar ile gerçekleşecektir. Uluslararası Hukuk açısından da haklı durumda olmasına karşın, KKTC Devleti uluslararası hukuka değil başka bir devletin alacağı siyasi kararlara odaklanmalıdır. İkili görüşmeler bu bakımdan çok önemlidir. KKTC Devletinin tanınma istemine olumlu yanıt verecek bir devlet de alacağı siyasi bir karar ile tanınma yolunu ardına kadar açacaktır.
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.