banner913
banner932
banner1012

Slovakya çizgiyi aştı mı?


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 29 Nisan 2020, 15:01

Nedir şu Slovakya devleti’nin yıllardan beri “ Kıbrıs Sorunu” na ilişkin sürdürdüğü politika ?... Son olarak Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Slovak Büyükelçiliği’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen toplantıya bazı Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partiler katıldı. Uzun lafın kısası : Ortak deklarasyonun en çarpıcı ve tam anlamıyla Rumları destekleyen açıklaması şöyle : “ Dünyaya, adayı yeniden birleştirebilecek olası bir barış sürecinin ve diyalogun yenilenebileceğini göstermek gerekir...” Buyurun... Dünya “coronavirüs “ ile mücadele ederken bile, işe politika karıştırarak, Rum politikalarına tam destek vererek, bu bahsi geçen Rum politikalarını lanse etmeye yönelik Slovak girişimlerinin kime hizmet etmeye çalıştığı ortada.

Slovak Dışişleri Bakanı’nın 2019 yılındaki bir açıklamasına göz atalım. “ Bugünkü geçerli durum ( yani statüko ) sürdürülemez. Tek seçenek adanın bölünmesi olmamalı. Uluslararası Toplum, BM Güvenlik Kurulu kararları ve BM Güvenlik Konseyi önerileri dışında adada başka bir çözüme izin vermemeli. Slovak diplomasisi birleşik bağımsız Kıbrıs’ı desteklemektedir. Bu konuda yardım elimizi vermeyi sürdüreceğiz ve tarafsız bir arabulucu olarak bu hedefe odaklanarak diyalogun sürmesini arzu etmekteyiz... “ Bu açıklama, Slovakya’nın Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ne denli desteklediğini tüm açıklığıyla ortaya koymuyor mu ?... Ne “ tarafsız arabulucu “ ama ?.......

Federal bir cumhuriyet olan Çekoslovakya, 1993’de “ kadife ayrılık “ ( Velvet Divorce ) olarak bilinen karar ile iki ayrı devlet çözümünü kabul etmıiş, ve iki ayrı devlet, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya kurulmuştu. İlginçtir, “ federasyon”un yürümeyeceğini anlayan Slovaklar, o dönemde iki ayrı devlet çözümünü kabul etmişlerdi. Şimdilerde ise , Rumların çok istediği “ federasyon” çözümüne, tekrar “birleşik Kıbrıs “ olarak tüm adaya egemen olma politikasına destek veren bir Slovakya var karşımızda... Boşuna dememişler... Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.........

Bu arada, Slovakya, Kıbrıs adasındaki BM Barış Gücünde 2001 yılından bu yana yer almakta. Slovakya AB’ye 2004 yılında üye olmuş. Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’de yine 2004 yılında AB’ye üye olmuş. Türkiye ile iyi ilkişkiler içinde olduğu söylenen Slovakya’nın “Kıbrıs Sorunu “ konusunda tam bir Rum destekcisi olarak görünmesi ilginç ama gerçek... “ Coronavirüs “ ten sonra Slovakya’nın Türkiye ve KKTC ile olan ilişkilerini iyice etüd etmek ve masaya yatırmak en uygun olanıdır belki de... Bir AB üyesinin ( Slovakya ) diğer bir AB üyesini ( Rum Kıbrıs Cumhuriyeti ) desteklemesini doğal karşılamak lazım. Ancak, Slovakya çizgiyi aşmış gibi gözükmektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.