banner913
banner932
banner1012

Erhürman: Kurulan hükümetin meşruiyet sorunu var

banner1020

Kurulan hükümetin meşruiyet sorununun olduğunu ileri süren Erhürman, “meşru olmayan” bir hükümete nasıl muhalefet yapılırsa, öyle muhalefet yapacaklarını kaydetti

banner974
Erhürman: Kurulan hükümetin meşruiyet sorunu var

banner971

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, göreve geldiği yöntemden dolayı kabineden hiçbir hayır gelmeyeceğini savunarak, tuhaflık olarak değerlendirdiği yaşananların dünyanın hiçbir yerinde görülemeyeceğini kaydetti.

CTP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, kurulan hükümetin meşruiyet sorununun olduğunu ileri süren Erhürman, “meşru olmayan” bir hükümete nasıl muhalefet yapılırsa, öyle muhalefet yapacaklarını kaydetti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, katıldığı televizyon programında, hükümet kurma görevinin kendilerine verilmesi tartışması varken, diğer taraftan hükümetin zaten kurulmuş olduğunu vurguladı.

ERHÜRMAN: “BU OYUNUN KAZANANI YOKTUR”

UBP-DP-YDP hükümetinin zaten hazırda olduğunu ifade ederek, “Bu bir oyunsa, bunun bir kazananı yoktur” diyen Erhürman, “Burada UBP kaybetti. Kıbrıs Türk siyasi tarihinde çok önemli bir kayıp yaşıyoruz. Sandalye oyunu gibi bu işler” diye konuştu.

Karşılarındaki zihniyetin ne yapacağının değil, ne olacağının önemli olduğuna dikkat çeken Erhürman, “Kimin ne olduğu, kimin müsteşar olacağı tartışılıyordur muhtemelen” dedi.

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun, Sunat Atun’u görevden ‘aldıramadığını’ iddia eden Erhürman, Olgun Amcaoğlu’nun Maliye Bakanlığı’ndaki kısa görev süresince yaptığı eleştirileri anımsattı.

“BÖYLE BİR TUHAFLIK HİÇBİR YERDE GÖRÜLEMEZ”

Erhürman, “Olgun Amcaoğlu, KIBTEK’teki sorunlar mali değil, idaridir demişti. Zam yapılması ekonomik akla aykırıdır dedi. Yakıt değişim ücreti suçtur dedi. Hukuka aykırıdır bu yapılan demişti. Bizim söylediklerimizin bir buçuk kat fazlasını eleştirdi. Şimdi Olgun Bey de Sunat Bey de kabinede” diye konuştu.

Kurulan hükümetten hiçbir ‘hayır’ beklemediğini kaydeden Erhürman, bu yöntemle göreve gelen kabineden hayır gelmeyeceğini savundu.

UBP Genel Başkanı’nın, Sunat Atun’u görevden alamadığı için istifa etmek zorunda kaldığını, tüm bunlara rağmen Sucuoğlu’nun hâlâ parti başkanıyken Sunat Atun’un kabineye girdiğini ifade eden Erhürman, böyle bir tuhaflığın hiçbir yerde görülemeyeceği görüşünü ifade etti.

“DEMOKRASİYLE İLGİLİ VİZYONLARI BURAYA KADAR”

Hiçbir UBP’linin de yaşananları normal karşılamadığını savunan Erhürman, UBP’ye oy veren insanların da yaşananları kabul edemediğini dile getirdi.

“Faiz Bey’in, kurultay iradesine sahip çıkmak gibi meselesi olmadığını” iddia eden Erhürman, “Kişisel bir inat ettim sonra geri çekildim diyor. Siz kurultayınızın iradesine sahip çıkmadınız. Size oy verenlerin iradesine sahip çıkmadınız” dedi.

Erhürman, “söz konusu zihniyetin” demokrasiyle ilgili, varoluş mücadelesiyle ilgili vizyonlarının buraya kadar olduğunu vurguladı. Erhürman, “Halk çok net olarak bir şeyi görsün. Her şey aşikar yaşandı. Bu saatten sonra herkes buna bakacak ve karar verecek. Bugüne kadar müdahale var mı yok mu hep tartışıldı. Tahsin Bey bu açıklamaları bitirdi. Türkiye Cumhuriyeti Sayın Sucuoğlu ile çalışmak istemiyor dedi. Yalanlanmadı ve bitti. Müdahale vardır” dedi.

“KURULAN HÜKÜMETİN MEŞRUİYET SORUNU VAR”

Kurulan hükümetin meşruiyet sorunu olduğunu savunan Erhürman, kurulan hükümetin gerekçesinin de demokratik bir gerekçe olmadığını kaydetti.

Hükümet oldukları dönemde kabine listesine Türkiye ile paylaşmanın akıllarına bile gelmediğini dile getiren Erhürman, “Normal prosedürde aklınıza gelir mi? Bizden sonra Sayın Ersin Tatar ile başladı kabine listeleri elçiliğe gönderiliyor. Sürekli olarak UBP milletvekilleri orası üzerinden buradaki siyaseti dizayn etmeye çalışıyor” diye konuştu.

“Buradaki müdahale, kendilerinin zeminini hazırladıkları bir şey” diye konuşan Erhürman, doğru zeminde iyi ilişkilerin önemine işaret etti. Yaşananları normalleştirmeyeceklerini belirten Erhürman, kendi gözlerinde bu hükümetin meşru bir hükümet olmadığını dile getirdi.

“MEŞRU OLMAYAN HÜKÜMETİN ÖNÜNDE ‘DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ’ YOK”

Bu saatten sonra, bu hükümet meşruymuş gibi bir muhalefet sergilemeyeceklerini belirten Erhürman, meşru kabul edilmeyen bir hükümete muhalefet nasıl yapılırsa, öyle muhalefet yapacaklarını vurguladı.

TC İLE İMZALANAN PROTOKOL

Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokolle ilgili de konuşan Erhürman, “Belli ki TC, Sayın Faiz Sucuoğlu görevde olduğu süre içinde göndermeme gibi bir tavır geliştirdi. Ünal Bey güven oyu aldıktan sonra gelecek. Biz de içinde ne yazdığını göreceğiz” diye konuştu.

Meşru olmayan hükümetin önünde ‘dikensiz gül bahçesi’ olmadığının altını çizen Erhürman, söz konusu hükümetin ülkeyi, dikenli bir yola sürükleyeceğini vurguladı. Erhürman, “Beni hiç ilgilendirmez bu kabinede kimlerin olduğu. Bu hükümet gayrı meşrudur. Ben bu yapıya hayırlı olsun demeyeceğim” diye konuştu.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ OLSUN DİYEN BİRÇOK KİŞİ EZBERE KONUŞUYOR”

Kabinenin Ünal Bey’in kabinesi olmadığını iddia eden Erhürman, başkanlık sistemi olsun diyen birçok kişinin ezbere konuştuğunu savundu; “Başkanlık sistemine dair iki paragraf okumadan konuşuyorlar” dedi.

Son dönemde yaşananların başkanlık sisteminde yaşansaydı, bunun sonucunda ne olacağını soran Erhürman, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde başkanlık sistemi olmasına rağmen koalisyon olduğunu hatırlattı.

Başkanlık sistemine geçmenin çok ciddi bir Anayasa değişikliği gerektirdiğine dikkat çeken Erhürman, referanduma gidilmesini de gerektirdiğini ifade etti.

Erken seçime kesin gözüyle bakan Erhürman, “Yerel seçim de öyle ya da böyle olacak. Erken seçimden başka çare yok” dedi.

“BU MEMLEKETTE SİYASET, MAHKEMEDE YAPILMAZ”

Yüksek Mahkeme’ye çağrıda bulunan Tufan Erhürman, “İki şey netleşsin. Çok iyi anlıyorum Yüksek Mahkememizi ama artık Yüksek Mahkeme hiçbir organa bırakmasın seçim tarihini. Dört yılda bir seçim yapılır diyor Anayasa. O zaman çıkacak YSK hiç karar beklemeksizin ve duyuracak. Bu zihniyetin Anayasa’yı ihlal konusunda nasıl davrandığı ortada” dedi. Bu memlekette siyasetin mahkemede yapılmadığını vurgulayan Erhürman, siyasetin fikirlerle ve görüşlerle yapıldığını ifade etti. Bu ülkenin sağa oy vereninin de sola oy vereninin de meyhanede de kahvede de buluştuğunun altını çizen Erhürman, kimsenin bunu bozamadığını, bundan sonra da bozamayacağını vurguladı. Erhürman, “Boşuna uğraşmasınlar. Bunun bozulmasına izin vermeyiz. Makamlarda oturanlar her zaman bilecekler ki makamda oturuyorsanız size gelen eleştiriye tahammül edeceksiniz. Siyasete girdim gireli duymadığım şey kalmadı. Madem ki girdiniz, demokrasi sizin tahammüllü olmanızı gerektirir” diye konuştu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.