banner913
banner932
banner1012

Yazgı Ötüken

banner1020

Hep duyduğumuz ancak beslenmemizde sıklıkla yer vermediğimiz Soya sütü bu hafta HALKIN SESİ sağlık köşesinde sizlerle buluşuyor.

banner974
Yazgı Ötüken

banner971

Soya, boyutları yaklaşık 60-150 cm arasında değişen kazık kısa köklü bit bitkidir. Tohumlarının rengi yeşilin tonlamasını alır. Siyah sarı ya da kahverengi renklerde olanları da vardır.

Soya bitkisinin besin öğesi değerlerine bakıldığında;

%18-24 arasında yağ

%35-45 oranında protein (oldukça yüksek)

%30 karbonhidrat

%5 mineral içerir

Soyanın özelliği proteinden zengin olmasıdır. Dünyada en fazla üretilen ve tüketilen yağlar arasında da yer alır. Ayrıca sütü, peyniri, sosu, dondurması ve eti de üretilen bir bitkidir.

Vejeteryan ve vegan beslenmede soya olmazsa olmazlardandır.

Soya farklı bir bitkidir aslında. Östrojen hormonuna benzer maddeleri bünyesinde bulundurur.

Sıkça duymuş olduğumuz tofu, hayvansal peynire benzer bir alternatif olan soya peyniridir.

Soya sütü ve sağlığa olumlu etkileri

1) Kan yağlarını profilini iyileştirici etki

İnek sütüyle karşılaştıracak olursak, soya sütünde doymuş yağlar yerine doymamış yağlar ve sıfır kolesterol bulunur. Ve biliyoruz ki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, kolesterol taşınımını kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak tüketilen soya sütünün Kötü kolesterolü önemli derecede düşürdüğü ve iyi kolesterolü yükseltici etkiye sahiptir. Eğer kolesterol probleminiz varsa veya genetik geçişli olarak kalp hastası riskini taşıyorsanız, soya sütünü , inek sütü yerine koyabilirsiniz.

2) Güçlü damar yapısı

Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri güçlü antioksidanlardandır. Ve soya sütü bu 2 güçlü antioksidanı içerir. Omega-3 yağ asitleri özellikle kan damarlarında olumlu etki gösterdiği platelet oluşumunu ve pıhtılaşmayı önlediği biliniyor. Yani soya sütünde bulunan bu olumlu yağ asitleri hem kan damar yapısını güçlendirici hem de kolesterol oluşumu için pozitif etki gösteriyor.

3) Kilo vermeyi kolaylaştırıcı

İnek sütü her fincanda yaklaşık 12 gram şeker içerirken, soya sütünde bu oran sadece yarısıdır. Soya sütü 1 fincan yağsız sütle eşit kalori değerindedir (80 kalori). Soya sütü size ekstra lif almanıza yardımcı olur ve bu da size daha uzun süreli tok kalmanızı sağlar.

4) Prostat kanserine olumlu etki

Soya sütü fitoöstrojenden zengindir. Bitki hormonu olarak adlandırılan fitoöstrojen erkeklerde testesteron hormon üretimini inhibe eder. Düşük testesteron seviyesi prostat kanserini önleyici olabilir. Çalışmalar soyadan zengin diyetle beslenen erkek bireylerin, daha az prostat hipertrofisi ve daha az prostat kanserine yakalandığını gösteriyor.

5) Menopoz sonrası dönem

Menopoz döneminde vücutta östrojen üretme seviyesi minimuma düşer. Vücutta östrojen seviyelerinin azalması bir dizi problemleri de beraberinde getirir. Postmenopoz dönemindeki kadınlar kalp hastalıkları, obezite ve diyabet açısından risk altındadır. Ayrıca depresyon, ruh hali, uykusuzluk gibi dengesel bozukluklara neden olur. Soyada bulunan fitoöstrojen, östrojen gibi görev yapar ve eksikliği gidermeye yardımcı olur. Düzenli soya alımı menopoz dönemindeki kadınlarda olumlu etkiler sağlar.

6 )Osteoporozdan (Kemik Erimesi)  koruyucu

Osteoporoz hem yaşa hem de hormona bağlı bir kemik hastalığıdır. Soyada bulunan fitoöstrojen kalsiyum emilimine yardımcı olup, kemik kütle kaybını önler, maksimum fayda sağlaması için D vitamini ve Kalsiyumdan zenginleştirilmiş soya sütlerini tüketmeyi tercih edin.

7) Laktoz (Süt şekeri) İntoleransı

Hayvan sütlerinin tümünde laktoz bulunur. Eğer laktaz enzim eksikliğiniz varsa, veya her süt içtikten sonra bağırsak hareketlerinizde değişiklik oluyorsa, soya sütü sizin için en uygun kalsiyum kaynağıdır, çünkü laktoz içermiyor.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.