banner913
banner932
banner1012

Mitokondri sağlığınızı koruyun

banner1020

Mitokondriler hücrelerimizin enerji üretim merkezleridir. Bu minik organeller hücrelerimizin doku, organ ve sistemlerimizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmekle sorumludurlar.

banner974
Mitokondri sağlığınızı koruyun

banner971

Son yıllarda, mitokondri sağlığını koruyarak veya iyileştirerek birçok vücut ve organ sağlığının iyileştirebileceği konuşuluyor. Özellikle bu konu üzerinde yapılan çalışmalar birçok sağlık sorununun mitokondrilerin  işlevini yerine getirememesinden kaynaklanabileceği söyleniyor.
Mitokondrilerin hücrelerimizin enerji gereksinimlerini karşılayamaması halinde kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, kanser, Alzheimer hastalığı, gibi hastalıkların riski artabilmektedir.
Metabolizmamızın yavaş, veya hızlı çalışması da mitokondrilerimize bağlıdır. Kazanılan kalorileri yakmada mitokondriler rol oynar. Eğer mitokondrileriniz yeteri kadar verimli çalışmıyorsa bu metabolizmanızın da iyi çalışmadığını gösterir. Dolayısıyla bu küçük organellerin her yaşta doğru çalıştırmalı, toksinlerle boğup zehirlememeli özetçe işlevini bozmamalıyız.
 
MİTOKONDRİ SAĞLIĞINI BOZAN ETMENLER
  • Yüksek kalorili beslenme
  • Aşırı şekerli gıda tüketmek
  • Civa, kurşun, alkol gibi çevresel toksinler
  • Trans yağlar
  • Hareketsiz yaşam
  • Gece beslenmesi
  • Kan şeker yüksekliği ve insülin direnci
 
 
MİTOKONDRİ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ?
Enerji ihtiyacı çok olan hücrelerde mitokondri sayısı da çok, enerji ihtiyacı az olan hücrelerde ise mitokondri sayısı azdır. Örneğin; kas hücrelerinin enerji ihtiyacı yüksek olduğu için mitokondri sayısı fazladır. Yaşla birlikte kas kaybı yaşanır ve mitokondri sayısı da beraberinde azalır ve sağlık sorunları baş gösterir. Kas kütle kaybı bazen de hızla kilo kayıpları moda diyetler adı altında yapılan sağlıksız beslenmeyle de düşer.
Kas kütlenizi koruyup yaşla birlikte kas kaybını önlemek ve kas kazanmak daha güçlü ve sağlıklı mitokondriler için en etkili yoldur. Her gün 30 dakika hareket etmeye, haftada 2-3 kez bölgesel kas gruplarını çalıştırmak da çok önemlidir.
Sağlıklı beslenme mitokondri sağlığı için en önemli unsurlardandır. Özellikle protein ve sebze ağırlıklı beslenip, basit karbonhidratlardan kaçınmalıyız.
Renkli besinleri mutlaka tüketin. Kırmızı, mor, turuncu renkli sebze ve meyveler güçlü antioksidan kaynaklarıdır. Yaban mersini, kiraz, böğürtlen, enginar, brokoli, ıspanak, gibi sebzeler - meyveler mitokondri için dost besinlerdir.


 

Yapılan çalışmalarda polifenollerden zengin beslenmenin mitokondri fonksiyonlarını geliştirmesi ve yeni mitokondri oluşumunu teşvik etmesine yardımcı olabileceği söyleniyor. Ceviz, badem, avokado, fındık gibi sağlıklı yağ asitlerine yer vermek, Özellikle kükürtlü sebzeler olarak bilinen lahana, sarma, turp, brokoli, brüksel lahanası gibi sebzeler mitokondriler için güçlü bir antioksidan olan glutatyon üretimini destekliyor.

 

MİTOKONDRİ İÇİN EN İYİ BESİN DESTEKLERİ
Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz mitokondri sağlığı için en önemli iki unsur ancak bazen doğru yapılan besin destek takviyeleri de mitokondrilerimizin işlevini artırıp sağlığının korunmasında çok önemlidir.
  • Resveratrol
  • Koenzim Q 10
  • Alfa Lipoik Asit
  • B2 vitamini
  • B3 vitamini mitokondrilerin en büyük destekçilerindendir.
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.