banner913
banner932
banner1012

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar dikkat!

banner1020

banner974
Kan sulandırıcı ilaç kullananlar dikkat!

banner971
 
 
Ülkemizde kronik hastalıkların görülme sıklığı ne yazık ki çok fazla, bunların başında da kalp ve damar hastalıkları ilk sıralarda yeralıyor. Kalp hastalıklarının medikal tedavisinin bir çoğunda kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaktadır.
Kan sulandırıcı ilaçlar K vitamini aktivitesini azaltmak için işlev görür. Böylelikle olası kan pıhtılaşmaları önlenmiş olur. Kan pıhtılaşma süresini gösteren ‘protrombin zamanı’ testi pıhtı oluşumu takibi için önem taşır. Bazı durumlar pıhtı oluşumunu kolaylaştırır ve gelişebilecek pıhtılar kan yoluyla beyne veya kalbe giderek tıkanıklık yaratıp hayatı tehdit edecek boyutlara gelir.
Kan sulandırıcıları olan warfarin (coumadin) en yaygın kullanılan antikoagülandır. (pıhtı oluşumunu engelleyici) . Bu tip ilaçları kullananan kişilerin beslenmelerinde bir takım değişiklikler yapmaları  gerekmektedir.
 
K VİTAMİNİ
Kanımızın pıhtılaşma oluşumunu sağlayan bir vitamindir. Günlük K vitamini ihtiyacı yetişkin bireyler için 70-140 mcg (ortalama 100 mcg) ‘dır. K vitamini karaciğerde protrombin sentezini hızlandırır . Protrombin; kanın pıhtılaşmasında kullanılan bir proteindir.
K vitamini eksikliğinde durdurulamayan kanamalar ortaya çıkar. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler  K vitamini tüketimlerinedikkat etmeli K vitamininden zengin kaynakları diyetlerinde sınırlandırmalıdırlar.
 
Yüksek dozda  K vitamini içeren besinler ; Lahana, ıspanak, pazı, maydanoz, semizotu, kıvırcık marul , brokoli, ıspanak, asma yaprağı, dereotu, roka, soya yağı, soya eti, soya filizi, avakado,yeşil çay.
Orta dozda K vitamini içeren besinler;  Kuşkonmaz (ayrelli), karnabahar, bezelye, peynir, kahve.
Düşük dozda K vitamini içeren besinler ; Et ve et ürünleri, süt ve sütürünleri, havuç, kereviz, mısır, yeşil fasulye, soğan, pirinç, domates, kabuksuz armut ve elma.
Yoğurt içinde bulunan yararlı bakteriler sayesinde bağırsaktan K vitamini yapımını artırarak etkili olur. Warfarin kullanan kişilerin bol yoğurt yemesi uygun değildir.
 
 
 
Kan Sulandırıcılar  Ve  Beslenme
Alkol kan sulandırıcı bir maddedir. Bu yüzden alkol sık sık tüketilmemeli, tüketildiği durumlarda ise sınırlandırılmalıdır.
Diyetin K vitamini içeriği ilaç tedavisi süresince günler arasında farklılık göstermemektedir. Hergün benzer seviyelerde K vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir.
İlaç hergün aynı saatlerde alınmalıdır.
Aşırı K vitamini alımı warfarin etkisini engelleyecektir.
K vitamini içeren gıdaların diyetten çıkarılması mümkün değildir. Yüksek dozda K vitamini içeren gıdaların günlük tüketim miktarlarını azaltmak fayda sağlayacaktır.

 
Kan Sulandırıcılar ve Egsersiz
Kanama riski olan aktivitelerin ve sporların (örneğin boks veya karate ) yapılması sakıncalıdır. Ancak diğer spor aktivitelerinin yapılmasında herhangi bir sakınca  bulunmamaktadır.
 
 
 
 
 
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.