banner913
banner932
banner1012

‘Çok yorgun hissediyorum’ diyorsanız

banner1020

Kendinizi gün ortasında çok aşırı yorgun ve bitkin hissediyorsanız, özellikle öğle sonralarında uyku hali geliyorsa bu durumdan müzdaripseniz beslenmenize dikkat!

banner974
‘Çok yorgun hissediyorum’ diyorsanız

banner971
 
 
Aşırı egzersiz, yetersiz uyku, bir gece önce alkol tüketmek, bazı ilaçların kullanımı sizin ertesi gün yorgun hissetmenize sebep olsa da, yorgunluğunuzun beslenmenizde farkında olmadan yapmış olduğunuz hatalar da yorgunluğunuzu tetikleyebilmektedir. Peki ne yapmalısınız?
 
Az yediğiniz zaman veya öğle/öğle sonu aşırı basit karbonhidrat içeren bir öğün tüketiyorsanız veya bazı vitamin-mineral eksiklikleri sizin yorgunluğunuzu artırabileceğini unutmamalısınız!
 
AŞIRI UNUTKANLIK ve YORGUNLUK : Mutlaka B12 değerinizi kontrol ettirin. Ciddi B12 eksikliği sizin gün içindeki performansınızı olumsuz etkilemektedir. B12 hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunur, yumurta, süt, yoğurt, et, tavuk, karaciğer, dalak B12 kaynaklarıdır.
 
SABAHLARI YORGUN UYANIYORUM; D vitamini eksikliği en önemli yorgunluk sebebidir. Özellikle kemik-sırt ağrıları, sabahları yataktan kalkmak istemiyor oluşunuz D vitamini kaynaklı olabilir.




 
DEMİR EKSİKLİĞ-CİDDİ ANEMİ DURUMU yine yorgun hissetmenizi sağlar.
 
YORGUNLUK ve SIK YAŞANAN KAS KRAMPLARI, önemli minerallerden olan magnezyum değerinizin kanda düşüklüğü bu olumsuzluğa sebep olabilir. Magnezyum kaynaklarını günlük beslenmenizde yer verin; badem, ceviz, fındık, baklagiller, ,incir, üzüm, hurma, avokado, yulaf, buğday, ay çekirdeği magnezyumdan zengindir.
 
UZUN SÜRELİ AÇ KALMAK, yine yorgun hissetmenize neden olabilir, az yemek yemek, öğün atlamak veya uzun süreli açlık sonrasında yüksek miktarda karbonhidrat içeren gıda tüketimi sizin yorgunluğunuzu tetikler. Kısaca beslenmede tercih ettiğiniz besinler sizin zinde veya yorgun hissetmenize neden olabilmektedir.
 
 
 
 
YORGUNLUĞU AZALTACAK ÖNERİLER
 
  • 4 saatten uzun süreli aç kalmayın, özellikle öğle öğününde mutlaka protein içeren bir öğün tüketin pirinç, patates, nişasta içeren gıdalar, börek, çörek, hamur işleri gibi kan şekerini hızla yükselten gıdalardan uzak durun.
 
  • Öğünü en az 20 dakikada bitirmeye çalışın.
 
 
  • Öğle sonraları tatlı krizleri yaşıyorsanız bunu sütlü tatlı olarak veya tüketeceğiniz gıdayı süt grubu ile destekleyin, fıstık ezmesi, bitter çikolata, hurma, muz gibi besinlerin tatlı isteğini baskılama özelliği bulunmaktadır.
 
  • Yemek yanında meşrubat, meyve suyu, şekerli içecekler yerine su, sade maden suyu veya ayran gibi sizi tok tutacak kan şekerini yükseltmeyecek içecekleri tercih edin.
 
 
  • Aşırı alkol tüketimi, alkolün vücuda verdiği yan etkilerin yorgunluğu artıracağını unutmayın.
 
  • Ara öğünlerde tek başına meyve tüketmeyin. Meyve kan şekerini etkileyeceğinden yanında mutlaka badem, ceviz, yoğurt, süt, peynir gibi besinlerle birlikte tüketin.
 
 
  • Paketlenmiş ürünlerin yağ/şeker içerikleri yüksektir yine kan şekerinizi hızla yükseltebileceğinden yorgun hissetmenizi sağlayabilir.
 
  • Enerjinizi artıracak egzersizler yapın, egzersiz beyinde serotonin hormonunu yükseltiyor sizi hem mutlu hem zinde hissetmenizi sağlıyor.
 
 
  • Psikolojik sağlığınızı göz ardı etmeyin, olumsuz düşünceler önce beyninizi, beyin ise tüm vücudu ele geçirir unutmayın!
 
Sağlıklı, enerjik günler dilerim  
 
 
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.