banner913
banner932
banner1012

Ayrelli ve sağlık

banner1020

Özellikle kalp dostu olarak bilinen ve sağlık için pek çok faydası olan ayrellinin ülkemiz için şimdi tam mevsimi.

banner974
Ayrelli ve sağlık

banner971

Yazgı Ötüken

Ayrelli bir diğer adıyla kuşkonmazın 150’den fazla çeşidi bulunuyor. Zambakgillerden olan bu bitki Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde doğal (yabani)  olarak yetişir. Batı ülkelerinde ise genellikle üretimciler tarafından ekilerek yurtdışlarında daha iri ve konserve formuna rastlayabilirsiniz.

Kalp koruyucudur: Zengin folat içermesi nedeniyle vücuttaki homosistein seviyesini dengelemeye yardımcı olarak kalp koruyucu etki gösterir. Bir porsiyon kuşkonmaz tüketimi günlük folat ihtiyacımızın % 60-70’ini karşılar. Özellikle kalp ve kolesterol hastasıysanız beslenmenizde ayrelliye yer açın.

Ödem atıcı: Bazı kronik hastalıklara bağlı (kalp/tansiyon gibi), bayan bireylerin regl dönemlerinde veya nedeni belli olmayan şişkinliklerde idrar giderici özellik sağlayıp vücuttaki ödemi atmaya yardımcıdır.

Bağırsak koruyucu: Kuşkonmazda bulunan inülin ögesi, bağırsak florasında da bulunur. İnülin bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin gelişimine katkı sağlayarak zararlı bakterilerin bağırsaklardaki dengesini azaltmaya çabalar. Bu nedenle bağırsak florasının sağlıklı kalması için kuşkonmaz önemli bir besindir.

Detoks etkili: Ayrelli zengin vitamin mineral içermesi nedeniyle antioksidan bir besin olup vücudu, kanı ve böbrekleri temizlemeye yardımcıdır ayrıca yatıştırıcı ve cinsel gücü artırıcı etkileri de vardır.

Gebelikte önemli : Özellikle bebek bekleyen anne adayları kuşkonmaz bu dönemde sizler için çok önemli. İçerdiği zengin folat nedeniyle bebeğinizi hücre bölünmesine, DNA sentezlenmesi ve sinir sistemi gelişimine katkı sağlar. Bu nedenle gebelikte beslenmenize mutlaka ayrelliyi de katın.

Böbrek hastaları dikkat: Eğer vücutta ürik asit yüksekliğimiz var ve gut hastalığı tanısı almışsanız ayrelliyi asla tüketmemelisiniz. Böbrek hastaları için de ayrelli tüketimi önerilmemektedir. Çünkü vitamin ve mineral yoğunluklu bir besindir.

Kanserden koruyucu: Vücudumuzda sağlıklı hücrelere zarar verici serbest radikalleri  ve kanser yapıcı maddeleri bağlayarak vücuttan uzaklaştırır. Bu sayede hücre sağlığı korunur ve kanserden koruyucu etki gösterir.

Beyin sağlığında önemli : Kuşkonmazda bulunan zengin folat ve B12 vitamini beyin hücrelerinde yıpranmayı ve hasarı önlemeye yardımcı olup, mental deformasyonu önleyici etki gösterir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.