banner913
banner932
banner1012

RUM LİDERİN YANLIŞI


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 23 Kasım 2022, 15:30

Rum lider Anastasiadis’in “Kıbrıs Sorunu”na çözüm bulma girişimlerinin Türkiye ve KKTC’yi dünyaya şikayet etmekten başka hiçbir özelliği yok. Böyle bir politika ile Rum lider, halâ hiçbir sonuç alınamayacağını ve kısır döngü içinde dolaşmaya devam edeceğini bilmesine rağmen, ısrarla aynı yolda devam ederek çıkmazın daha da içinden çıkılmaz bir yörüngede kalmasına neden olacağını anlamış mıdır acaba? Bilinmez... BM, içinde bulunduğumuz bu dönemin müzakerelerin yeniden başlaması için uygun olmadığını açıklamıştır. BM, ayrıca müzakerelerin tekrar başlaması için ortak bir zeminin bulunması gerektiğini de vurgulamıştır.
Anastasiadis, Kıbrıs Türk Liderliğinin  egemen eşitliğinin tanınmasına yönelik talebinin kabul edilmesinin söz konusu olmadığını da belirtmiştir. KKTC’nin çözüme gidebilecek tüm işbirliği önerilerini reddeden Rumların ortak zemin bulma çabalarını engellediği ortada. Gerçek olan şu ki, KKTC her fırsatta iki tarafın işbirliği zemininde adımlar atmasını önermiş, ancak her defasında Rumların “OXİ”si ile karşı karşıya kalmıştır. Yani kısacası, KKTC ortak zemin bulunması için çaba harcamış, teklifler yapmış, ancak Rumlar bu olumlu yaklaşımları kesin bir tavırla reddetmiştir. Nedeni açık ve net... KKTC eşit, egemen statü ile çözüm yolunun açılabileceğini belirtmiştir. Şimdi, Rumların ve liderlerinin bir an önce kabul etmeleri gereken KKTC’nin eşit, egemen statüsünün varlığıdır. KKTC eşit, egemen statüsünün kabul edilmesi gerektiğini defalarca vurgulamıştır. KKTC’nin eşit, egemen statüsü tartışılacak, müzakere edilecek bir konu değildir. KKTC Devleti, tanınsın veya tanınmasın (ki eninde sonunda çözüm için tanınması kaçınılmazdır) çoktan kökleşmiş bir devlet olarak ayakta durmaktadır.
Demek oluyor ki sözü edilen ortak zemin KKTC’nin kabul edilmesinden geçer. Guterres çerçevesi çoktan rafa kaldırılmıştır. Rumların “Güven Yaratıcı Önlemleri” ise sadece kendi çıkarlarını gerçekleştirmek için düzenlenmıiş bir plandır. Rum lider Anastasiadis, KKTC’nin işbirliği önerilerini kabul ederse çözüm yolu açılabilir. Ancak, şu anda Rumların böyle bir niyeti olmadığı açıkça belirlenmiştir. Bu onların kaybı... Rum liderin böyle bir yanlıştan vazgeçme olasılığı var mı? Şimdilik yok. O halde KKTC tanınma yolundaki girişimlerine devam edecek, Rumlar da yaygara ve şikayet politikalarını  sürdürecek.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.