banner913
banner932
banner1012

İş ve İşçi güvenliği ile ilgili kim ne dedi

banner1020

İş güvenliği uzmanı Halil Erdim:   “Her gün kaza, her ay bir ölüm”   Züleyha KARAMAN İş sağlığı ve güvenliği uzmanı Halil Erdim, KKTC’de ortalama her gün bir iş kazası meydana...

banner974
İş ve İşçi güvenliği ile ilgili kim ne dedi

banner971

İş güvenliği uzmanı Halil Erdim:

 

“Her gün kaza, her ay bir ölüm”

 

Züleyha KARAMAN

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı Halil Erdim, KKTC’de ortalama her gün bir iş kazası meydana geldiğini her ay bir kişinin öldüğünü söyleyerek, kazaların gerektiği gibi kayıt altına alınmadığını ve kazalarla ilgili istatistiki değerlerin çok daha az seviyede görüldüğünü söyledi.

Halil Erdim, iş güvenliğiyle ilgili denetimlerin yeterli olmadığını, ancak işletmelerin denetim yok diye önlem almamazlık da edemeyeceğini belirterek, “Her an denetim olacakmış gibi ama denetime yönelik değil, işçilerin sağlığını ve hayatını korumak amacıyla önlem alınmalıdır” dedi.

Yasal gereklilikten ziyade, bir kaza olmasın, işçiler yaralanmasın, insanlar ölmesin zihniyetiyle olaya yaklaşıldığında ancak çalışmaların başarılı olacağını kaydeden Erdim, “Aynı iş yerinde daha önce ölümlü bir iş kazası olmasına rağmen yine bir kaza yaşanmış olması bu iş yeri hakkında bazı şüpheler doğuruyor. İnşallah bir rastlantıdır” diye konuştu.

“ŞİDDETLİ YAĞIŞLARDAN SONRA BETON ÇÖKMELERİ BAŞLADI”

Kalıp dökmesi sırasında beton çökmesinin muhtemelen ya kalıp direklerinin yetersizliğinden ya da deneyim yetersizliğinden kaynaklandığını dile getiren Halil Erdim, ülkede her şiddetli yağışlardan sonra beton çökmeleri yaşandığına işaret etti.

Erdim, daha önce de şiddetli bir yağıştan sonra beton çökmesi yaşandığını anımsatarak, “Yine yağışlı günlerin arkasında böyle bir kaza yaşanması, muhtemelen zeminin yumuşak olmasından ve bu yumuşaklığı da ciddiye almadığımızdan kaynaklanmaktadır” dedi.

Bütün dünyada inşaatların, kazaların en fazla yaşandığı sektör olduğunu belirterek, KKTC’de en çok kazaların trafikte, sektör olarak da inşaatta yaşandığını anlatan Erdim, inşaat sektörünün riskleri yüksek, çok tehlikeli işlerin yapıldı bir alan olduğunu, gerekli önlemler alınmadığında kazaların kaçınılmaz olduğunu söyledi.   

Erdim, “Denetim eksikliği vardır ama bu Çalışma Dairesi’nin denetim yapmadığı anlamına gelmiyor. Son zamanlarda denetimlere başladılar ama bütün inşaatları aynı anda denetleme kapasiteleri yoktur, hiçbir zaman da olmayacak. Önemli olan çalışmayı yapan firmaların kendi önlemlerini almasıdır. Olay, ‘ben önlemimi alayım da Çalışma Dairesi bana ceza kesmesin’ meselesi değildir, olay; ‘ben önlemimi alayım, işçim düşmesin’ olayıdır. İnşaat sahipleri buna inandığı zaman ancak kazalar azalacak” diye konuştu.

İş kazalarıyla ilgili resmi istatistik rakamlarına inanmadığını, belirtilenden çok daha fazla iş kazası olduğunu öne süren Halil Erdim, “Benim gözlemlerime ve edindiğim bilgilere göre, ülkemizde ortalama her gün bir iş kazası meydana geliyor ve her ay bir kişi ölüyor. Olaylar maalesef bu şekilde gelişiyor. Bunlar gerektiği gibi kayıt altına alınmadığı için kazalar daha az, istatistiki değerler çok daha az seviyede görülüyor” dedi.

Erdim, iş yerlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını, bazı iş yerlerinde yangın tüpü dahi bulunmadığını ve insanların, başına geleni “kader” olarak gördüğünü de söyledi.

 

İş kazalarında ağır bilanço

• 2011: 270 yaralı, 6 ölü.
• 2012: 214 yaralı, 4 ölü.
• 2013: 230 yaralı, 7 ölü.
• 2014: 205 yaralı, 5 ölü.
• 2015: 1 ölü, 3 yaralı

 

 

 

“Yapı denetimi ihmal ediliyor”

 

HALKIN SESİ’ne konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, yapı denetiminin yıllardır ihmal edildiğini söyledi

 

 

Züleyha KARAMAN

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne’de kalıp dökümü sırasında çökme yaşananı ve 6 işçinin yaralandığı inşaatla ilgili HALKIN SESİ’ne yaptığı açıklamada, inşaatların denetimi konusunda, yapı denetiminin yıllardır ihmal edildiğini söyledi.

Belediyenin kontrol edeceği kuralların belli olduğunu, belediyenin, binanın sınırlara olan mesafeyi ve belediyeye sunulan dosyanın içeriğinin yerinde doğru yapılmasını kontrol ettiğini ve ruhsat kestiğini anlatan Güngördü, “Ama binanın sağlamlığıyla ilgili, binanın projede sunulan, inşaat mühendisi tarafından hazırlanan dosyadaki detayların yerinde uygulanıp uygulanmadığına belediyenin bakması mümkün değil. Bunu mal sahibinin mühendisleri kontrol eder. İşte, yapı denetimi dediğimizi eksiklik olduğu için yapı denetimiyle ilgili en kısa sürede harekete geçilmesi gerekiyor. Yapı denetimi gündemde” dedi.

Nidai Güngördü, şöyle devam etti:

“Çöken binayla ilgili yapım hatası mı var veya bu bodrum katının plakası hazırlanırken altta emniyet tedbirleri yeteri kadar alındı mı alınmadı mı, bu binanın kendine ait kontrol mühendisi tarafından gözlemlenmesi lazım ve uyarılması lazım.”

Daha önce ölümlü iş kazası olduğu için ilgili inşaatı Çalışa Dairesi’nin daha önce durdurduğunu anımsatarak, bu kez aynı inşaata farklı bir kaza olduğunu, sevindirici tarafının bu kez ölüm olmaması olduğunu kaydeden Güngördü, inşaatta kalıp çökmesinin ardından Girne Belediyesi mühendisinin de hemen olay yerine giderek çalışmalara destek verdiğini, bundan sonra kendilerinden bir destek istenirse  her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını söyledi.

Güngördü, “Yapı denetiminin olması ve yasal olarak uygulamaya başlaması halinde bu ve buna benzer hareketlerin ve olumsuzlukların, gerek can gerekse mal kaybının önlenmesine yönelik çok önemli bir adım atılmış olacak. Bu olay, yapı denetimin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir olay olarak önümüzde durmaktadır” dedi.

 

 

 

 

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu:

 

“İşçiler güvencesiz ortamda çalışıyor”

 

 

HALKIN SESİ’ne konuşan Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu, ülkede iş kazalarının arttığına işaret ederek, “Bizim ülkemizde bunları yaşamak pek da olağan şeyler değildi. Ancak son zamanlarda emeğin sermayeye peşkeş çekilmesi ve işverenlerin ucuz işçilikle maliyetleri düşürmeye çalışmaları nedeniyle ülkemizde hiçbir güvenlik tedbirini alınmıyor. Bunu d,a ülkemizde İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın yürürlükte olduğu bir dönemde yapıyorlar” dedi.

Latifoğlu, işverenlerin, işçiliği ucuza mal etmek için işçilerin güvencesiz ortamlarda hizmet vermesini istediğini, Çalışma Bakanlığı’nın daha etkin denetimler yapması gerektiğini kaydetti.

 

“Kesilen cezaları bugüne kadar ödemeyen işverenlerin hükümetin aldığı kararları ve yasaları hiçe sayarak yine iş kazalarına neden olduğunu” anlatan Latifoğlu, “Artık buna dur deme zaman geldi, bu anlamda hükümeti göreve davet ederim. Çalışma Bakanı kendi söylediklerinin arkasında olmalı. Yaralılara acil şifalar dilerim” dedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.