banner913
banner932
banner1012

Güneşten yararlanamıyoruz

banner1020

Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde kıdemli uzman araştırmacı olarak çalışan Kıbrıslı Türk Refika Budakoğlu Budakoğlu, Kuzey Kıbrıs’ta güneş erjisinden yeterince yararlanılamadığına dikkat çekiyor

banner974
Güneşten yararlanamıyoruz

banner971

HK Ajans

Bu hafta kimya dalında çalışan ve şişem camda başarılara imza atan bir kadın girişimciyi taştıracağız size.Hayallerini gerçekleştirmek için Türkiye’ye giden Refika Budakoğlu, kimya dalındaki hayallerini Şişecam’da gerçekleştirmeye başlıyor. Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde kıdemli uzman araştırmacı olarak çalışan Budakoğlu, Atmosferik kaplamalar alanında cam yüzeylere çeşitli fonksiyonlar kazandırma çalışmaları yapıyor. Budakoğlu ayrıca, cam yüzeylerinde, antibakteriyel, kolay temizlenen, düşük yansıtıcı, yüksek yansıtıcı, UV koruyucu, vb.,fonksiyonel kaplama uygulama konularında Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.Gebze Teknik Üniversitesi’nde atmosferik kaplamalar kapsamında dersler de veren Refika Budakoğlu, ülkemizde güneş erjisinden yeterince yararlanılamadığına dikkat çekiyor.Budakoğlu, güneş erjisinden yeterince yararlanılması halinde ileri teknoloji  ve katma değer ürünlerinin de beraberinde geleceğine işaret ediyor. İşte detaylar...

SORU: KKTC’ye yatırım yapmak konusunda görüşünüz nedir yurt dışındaki iş insanları olarak?

BUDAKOĞLU: Enerji alanı tüm dünyada yükselişte. Kıbrıs’ta 3 ay kadar kış olduğunu düşünürsek özellikle güneş enerjisinden yeterince etkin faydalanamadığımızı görüyorum. Güneş enerjisi, hayatın her alanına yayılarak beraberindeileri teknoloji ve katma değerli ürünleri getirecektir.

SORU: KKTC hükümetinden beklentileriniz nelerdir adaya yatırım yapılması için?

BUDAKOĞLU: Üniversite’lere Teknokent veya Kuluçka merkezleri açmaları konusunda destek verilebilir veya yönlendirilebilir. Ülkemiz için enerji, su, gıda, sağlık vb. öncelikli alanlar belirlenerek, bu kapsamda yapılacak çalışmalar ve gelişmeler proje sistematiği kapsamında değerlendirilirse, gelişmelerin izlenmesi ve takibi daha kolay olacaktır.

SORU:Ülke ekonomisini nasıl değerlendirsiniz?

BUDAKOĞLU: Bilim ve Sanayiye özellikle öncelikli alanlara odaklı olarak yapılacak yatırımların geri dönüşlerinin ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı yapacağına inanıyorum.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.