banner913
banner932
banner1012

“Çinlilerin uzun yaşama nedeni; Akupunktur”

banner1020

Akupunktur uzmanı Şahin Ahmedov, Çin ile Hindistan da nüfusun çok olması ve burada yaşayan insanların daha uzun yaşama nedenlerinden birinin de bu tıp geleneklerinden kaynaklandığını ve bu yöntemin 2500 yıldan beri var olduğunu vurguladı

banner974
“Çinlilerin uzun yaşama nedeni; Akupunktur”

banner971

Akupunktur, vücudun savunma mekanizmalarını devreye sokarak hastalığın doğal yöntemle tedavi olmasını gerçekleştirmekte olduğunu belirten Ahmedov, herkese uygulanabilen yaş sınırlaması olmayan bir yöntem olduğunu kaydetti

Bahar Uygur

Çin felsefesinin 2500 yıldır uyguladığı tedavi yöntemi Akupunktur, bugün Batı Tıbbının yanında yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Ülkemizde 13 senedir Akupunktur tedavisi uygulayan Şahin Ahmedov ile bu tedavi yöntemini konuştuk.

Şahin Ahmedov, 1 Ocak 1958 Bakü doğumlu.  Azerbeycan Tıp Fakültesini bitiren Ahmedov, anestezi ve yoğun bakım uzmanı olarak çalıştıktan sonra Moskova’ya doktora yapmak için gitti. Akupunktur ile Moskovo’da tanışan Ahmedov, burada Akupunktur kursu aldı.

Ahmedov, KKTC’ye 1993’de anestezi ve reanimasyon uzmanı olarak çalışmaya geldi ve 1997’ye kadar Devlet Hastanesinde çalıştı. Amerika’ya gitmeye hazırlanırken Yakın Doğu Üniversite’sinde Beden Eğitimi Yüksek Okulu açılmasıyla orada müdür yardımcısı olarak işe başlayan Ahmedov, şu an Beden Eğitimi Yüksek Okulu’nda anatomi, sporcu sağlığı ve sağlık bilgisi dersleri de veriyor.

Şahin Ahmedov, 2003’de ise akupunktur kliniğini açtı. “Önceleri insanlar sadece zayıflamak ve sigara bırakmak için geliyordu” diyen Ahmedov, artık diğer hastalıkları için de gelmeye başladıklarını söyledi. Ahmedov, şu anda 2008’den beri Lefkoşa’da akupunktur ile tedavi yapmaya devam ediyor. Akademik çalışmalarla profesör olan Ahmedov’un, akupunktur alanında yaptığı 10, toplam 44 yayını ve 2 patentli buluşu var.

İşte Şahin Ahmedov’la yaptığımız söyleşi:

Akupunktur nedir ?

Şahin Ahmedov “Akupunktur, günümüzün tamamlayıcı tıp yöntemlerinden en iyi bilinen ve kendine saygı kazandıranlar tedavi yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Modern biyokimyasal çalışmalar, akupunkturun etkisini inceleyerek tedavinin hastalara olan pozitif etkisini objektif olarak saptamışlardır. İnsanların çoğu akupunktur tedavisinin özel yapılmış ince iğnelerin ağrısız olarak vücudun belli yerlerine yerleşmesiyle gerçekleştiğini bilmektedir. Oysa akupunkturun tedavi etkisinin arkasında yatan felsefe daha derin, hayran verici ve karmaşıktır. Çin tıbbına göre insanın fiziksel ve zihinsel refahı vücutta belli kanal üzerinden akan enerjiye bağlıdır. Bu enerjinin tıkanması halinde vücutta enerji dengesizliği ortaya çıkarak hastalık belirtilerinin oluşumunu sağlamaktadır. Akupunktur, vücudun savunma mekanizmalarını devreye sokarak hastalığın doğal yöntemle tedavi olmasını gerçekleştirmektedir. 
Akupunktur tedavisi genelde kronik (uzun süren) sağlık sorunlarının çözümlenmesinde etkili güce sahiptir. Sağlık probleminin altında herhangi bir organik (yani yapısal) nedeni olmayan bel ve boyun ağrıları, baş ağrısı, baş dönmesi ve migren, alerji, çeşitli eklem ağrıları akupunktur tedavisine olumlu tepki vermektedir. Ayrıca akupunkturun yüksek başarı oranı strese bağlı olan kadınların adet sancıları, erkeklerde iktidarsızlık, cilt sorunları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, yüksek kan basıncı durumların tedavisinde var olduğu bilinmektedir.”

Kimlere uygulanabilir?

Şahin Ahmedov “Herkese uygulanabilen yaş sınırlaması olmayan bir yöntem olan Akupunktur hamilelere uygulanmıyor ancak hamile kalmak isteyen kadınlara uygulanabiliyor. Bunun için birlikte çalıştığı doğum klinikleri var.”

Nasıl ve hangi hastalıklar için uygulanır?

Hastanın akupunktur tedavisine başlamadan önce muayene edilerek, teşhis konulduğunu anlatan Ahmedov “Buna göre akupunktur yapılıp yapılamayacağına karar verilir. Dil ve nabzın şekli teşhisin saptanmasında belirleyici rol oynar” dedi.  

Akupunkturun, genellikle işlevsel sorunların tedavisinde kullanılacağını belirten Ahmedov, yapısal sorunlar için uzun vade de etkili olmayacağını aktararak “Varis gibi. Varisin yok olmasına yaramaz, ama ilerlemesini durdurabilir” dedi.

ÇİN VE HİNDİSTAN UZUN YAŞAMIN SIRRI

 Ahmedov, Çin ve Hindistan da nüfusun çok olması ve burada yaşayan insanların daha uzun yaşama nedenlerinden birinin de bu tıp geleneklerinden kaynaklandığını ve bu yöntemin 2500 yıldan beri var olduğunu anlattı.

BİRÇOK HASTALIKTA ÇOK ETKİLİ BİR YÖNTEM

Akupunkturun vücudun belli yerlerine iğne yerleştirerek yapıldığını ve bu iğnelerin tek kullanımlık olduğunu söyleyen Şahin Ahmedov, bu işlemin acısız olduğunu, ayrıca dizden ve dirseklerden aşağıya uygulanan tedavinin daha etkili olduğuna dikkat çekti.

Ahmedov,  akupunkturun migren, kabızlık, alerji ve psikolojik tedavilerde çok etkili bir yöntem olduğuna vurgu yaparak “Etki elektrikseldir. Vücudumuzun her yerinde bağ dokuları vardır. Bağ dokusuna gönderilen titreşim vücuttaki sorunu çözüyor” dedi.  Ayrıca  Akupunktur çıkışlı yöntemlerle sporcuların performansını arttırdığını belirten Ahmedov, bunun kanıtlandığını kaydetti.

Akupunktur yaşam şeklinizi de değiştirdi mi?

Ahmedov , Çin felsefesinin bazı yöntemlerini hayatına uyguladığını anlatarak  “Herşey bir alma verme dengesidir. Yani ying yang. Su ve ateş. Su içe alınan, ateş dışa verilendir. Kendinize aldığınız şeyler su başkalarına verdiğini şeyler ise ateştir. Bu iki elementin dengede olması gerekir. Aldığınız kadar vermeli, verdiğiniz kadar almalısınız” dedi.  Ahmedov, trafikte öfkelendiğinde blokajları olduğunu anlayıp kendisine de akupunktur uyguladığını ifade etti.

Sağlıklı yaşam için ne yapılmalı?

Vücudun iyileşmeye programlı olduğunu anlatan Ahmedov, “Kan durgunluğu hastalıklara neden olur. Egzersiz kanı hareketlendiren en önemli şeydir. Yoga, pilates ve tai chai gibi sporlar yapılmalıdır. Bu tür sporlarda tek odak vücuttur. Bütün enerjini vücuduna verirsin” dedi.

İYİLEŞME SÜRECİ HASTANIN DURUMUNA BAĞLI

Seanslar ne kadar sürüyor?

Akupunktur seansları 1 saat sürüyor ve ortalama 5 seansta iyileşme görüldüğünü belirten Şahin Ahmedov, kimi hastanın iki seansta da iyileşebileceğini ancak daha uzun da sürebileceğini ve bunun hastanın durumuna bağlı olduğunu vurguladı.

Ne kadar etkilidir?

Ahmedov “Sigarayı bırakmak yada zayıflamak için vücutta herhangi bir akupunktur noktası yoktur. Akupunktur size bunu dolaylı olarak verebilir. Metabolizmayı hızlandırır, iştahı keser, uykusuzluğu düzenler. Akupunkturun zayıflamaya katkısı %30 oranındadır. Ancak migren tedavisinde akupunktur %100 etkilidir” dedi.

Başka uygulamalarınız da var mı?

Tedavilerinde bitkisel masaj, egzersiz, besin ve meditasyon tedavileri de uyguladığını söyleyen Ahmedov, bunun hastaya bağlı olduğunun altını çizdi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.