banner913
banner932
banner1012

Bir yıldır uykularımı kaybettim

banner1020

Lefkoşa Bandabulya’da hediyelik eşya dükkanı çalıştıran Esra İkincisoy, pandeminin başladığı günden bu yana siftah yapamadığını belirterek “Elimizdekini avucumuzdakini bitirdik. Bıçak kemiğe dayandı. Çıkar yolumuz kalmadı” diye dert yandı

banner974
Bir yıldır uykularımı kaybettim

banner971
 
PANDEMİ MAĞDURLARI
ÜMİT ŞEYHUN

Ülkemizde ve dünyada yaklaşık 1 yıldan fazladır süren yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle en çok etkilenen esnaflarımızla yapmaya başladığımız röportajlarımıza devam ediyoruz. Bugünkü konuğumuz Lefkoşa Bandabulya’da hediyelik eşya dükkanı olan ve 16 yıldır burada hayatını kazanmaya çalışan Esra İkincisoy.
Ülkemizde geçtiğimiz yıl Mart ayında ilan edilen yeni tip koronavirüs pandemisi sonrasında bugüne kadar siftah yapamadığını belirten İkincisoy, bir yıldır ödenmeyen çekleri olduğunu ve bu nedenle bıçağın kemiğe dayandığını vurguladı.
Esra İkincisoy ile yaptığımız röportaj şöyle:
 
Öncelikle kendinizi biraz tanıtır mısınız?
Adım Esra İkincisoy. Lefkoşa Bandabulya’da hediyelik eşya dükkanım var. Evli iki çocuk annesiyim.

Geçtiğimiz yıl mart ayından beridir ülkemizde de yaşanan koronavirüs pandemisinin işyerinize nasıl bir etkisi oldu?
2020 Mart ayına kadar ben çeklerimi gayet güzel düzenli öderdim.
16 yıldır çalıştığım yerel bankamla hiç sorun yaşamamıştım. Kapandıktan sonra bugüne kadar ben bir gün bile siftah yapmadım. Biz siftahsızız yani. Geçen sene mart ayında dönen çeklerim halen duruyor hiç biri ödenmedi. Karşı taraf biliyor nasıl bir esnaf olduğumuzu bizi idare ediyor. Yıllardır aynı insanlarla çalışıyoruz ama nereye kadar bizi idare edecekler.

Geliriniz ne kadar düştü? Nasıl geçindiniz? Neler hissettiniz?
Ailemin desteği oluyor. Türkiye’den beni destekliyorlar, onunla geçinmeye çalışıyoruz. Elimizdekini avucumuzdakini bitirdik zaten. Bıçak kemiğe dayandı. Çıkar yolumuz kalmadı. Krediye başvurduk onu da alamadım. Devletin verdiği devlet destekli krediyi alamadım. Evrakları vermekte geciktiğim için alamadım. Süreyi çok kısa tuttular. Devlete hiç borcumuz yok, hiçbirini aksatmadık ama devlet bize destek olamadı. Ben evimin geçimini değil borçları düşünüyorum. Ailem beni destekliyor, ben ayakta durmaya çalışıyorum. Aç kalıyoruz ama devlete olan yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Birçok banka kredileri eşlerine dostlarına verdiler ama biz böyle kaldık.

Pandeminin ailenize nasıl etkisi oldu?
İnanın ben bir yıldır uykularımı kaybettim. O kadar çok canımız sıkılıyor ki borçları düşündükçe uykularım kaçıyor. Deli olduk artık kafayı yedik üzülüyorum. Birbirimize saygımızı yitirmememiz için elimizden geleni yapıyoruz.
Ben üzgünken, çocuklarım mutlu olamaz, eşim mutlu olamaz, evde huzur olamaz.



Gerek geçmiş, gerekse şimdiki hükümetin pandemiyle ilgili çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Kimseye kızgınlığım yok, haklılar sadece ben değilim, bu kadar insana ne yapsınlar. Onlar da ellerinden geleni yapıyorlar diye düşünüyorum.
Hazine boş onlar ne yapsınlar. Kızmıyorum bu onların suçu değil. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Üzgünüm sıkıntılarım var ama hükümete kızmıyorum onlarda ellerinden geleni yapıyorlardır herhalde.

Bundan sonrası için beklentiniz nedir?
Devletin bize iyi koşullarda kredi imkanı sağlamasını bekliyorum. Gitsinler baksınlar hiçbir borcum yok devlete. Devlet destekli herhangi bir yerden kredi almak istiyorum alamıyorum, benim buna gerçekten ihtiyacım var. Ödemelerimi yapayım düzene girsin başka bir şey istemiyorum. Huzurumuz yerine gelsin daha ne isteriz.

Gelecekle ilgili umudunuz ya da planınız var mı?
Ben herşeyin düzeleceğine inanıyorum. Allahtan gelecek bir mucizeyle herşeyin düzeleceğine inanıyorum. Nasıl bu hastalık ondan geldiyse tedavisini de bize verecektir.
Biri bunu rüyası olarak anlatsa imkan verir miydiniz ama oldu. Sabredersek şükredersek ayakta duracağız tekrar inşallah. Herşey düzelecek kötümser düşünmüyorum ben.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.