banner913
banner932
banner1012

MARAŞ - ERCAN MESELESİ


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 26 Ocak 2022, 12:45

Bizim gazetelerdeki haberler, Anastasiadis’in “Güven Yaratıcı Önlemler” çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar’a Maraş ve Ercan Havaalanıyla ilgili bir öneri sunacağını bildirmiş. Rum basınından alınan bu habere göre önerinin içeriği şöyle:  Maraş’ın  eski sakinlerine iadesi. Buna karşılık Ercan Havaalanının BM kontrolünde uluslararası trafiğe açılması. Bu haberin içinde Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in açıklamasına bakalım. Kasulidis,  “Bizim, KKTC’nin ayrı egemenlik ve iki devlet çözümü tezini kabul etmemiz söz konusu olamaz.” dedi ve şöyle devam etti,  “Türk tarafı sadece iki ayrı devlet çözümü istediğini söylemiyor. Bunu müzakerelerin devam etmesi için de talep ediyor.”
Hiç kuşkusuz bu ilginç haberin içindeki en önemli ve çarpıcı açıklama Rumların malum politikalarını özetlemekte... Yani Rumların hangi koşulda isterse olsun KKTC’nin ayrı devletini ve uluslararası statüsünü hiçbir zaman kabul etmeyecekleri ortada...  Rumlara göre KKTC Devleti’nin değil “Kıbrıs Türk Toplumu’nun”, bahsi geçen öneri gerçekleşirse Kıbrıslı Türklerin izolasyon şikayeti sonlanacakmış ... Ercan’ın BM kontrolünde  uluslararası trafiğe açılmasının içinde bir sürü soru işaretleri vardır. Örneğin, KKTC Havalimanı Ercan’ın Uluslararası Havacılığa üyeliği kabul edilecek mi? Hayır... Ercan, bu teklife göre Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir havaalanı statüsünde kalacak.
KKTC’nin devleti ve halkının olmazsa olmazı 39 yıllık bağımsız, egemen KKTC Devletidir. Devletin bu statüde olmasıdır. KKTC Devleti, kendi devletine ait olan Ercan Havaalanının tanınmasını ister. Bu çok doğal ve makul bir istektir. Bu görüşe karşı çıkanlar,  “Yahu böyle bir teklif gerçekleşirse izolasyon biter, varsın tanınmayalım. Yeter ki havaalanımız uluslararası trafiğe açılsın.”  görüşünde olabilirler. Halbuki, Rumların teklifi eğer gerçekse, KKTC Devletini ortadan kaldırma planlarının ve onlara göre “Kıbrıs Türk Toplumu”nun (yani Kıbrıs Cumhuriyeti içindeki Kıbrıs Türk Toplumunun) izolasyonunu sonlandırarak, kendi hedeflerine yürümenin bir parçasıdır... KKTC Devletinin bağımsız, egemen statüsünü, uluslararası statüsünü dışlayan hiçbir teklif kabul edilmemelidir.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.