banner913
banner932
banner1012

LİDERİMİZ DR. FAZIL KÜÇÜK VE VAKIFLARIN KIBRIS TÜRK HALKINA DEVRİ


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 14 Nisan 2021, 12:54

Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün halkçı bir kişiliği vardı, halkı ile iç içeydi, hoş sohbetti.. İnanılmaz mücadeleci kişiliği vardı,  insani değerlere büyük   önem veriyordu  ve bu özellikleri  O’nu  Kıbrıs Türk Halkının lideri yapacaktı..
Kıbrıs’ın 1571’de  Osmanlı İmparatorluğu  tarafından fethedilmesinin ardından ilk yapılan işlerden bir tanesi de Vakıf sisteminin kurulmasını sağlamak  olacaktı... 1570’de Serdarlığı sırasında  göstermiş olduğu başarısı sonrası  Kıbrıs Fatihi olarak da anılan  Lala Mustafa Paşa, günümüzdeki karşılığı Sayıştay Üyeliği olan Ömer Hilmi Efendi’ye Ahkamul Evkaf (Vakıf Anayasası) hazırlattı.
Adanın Osmanlılar tarafından fethinden sonra  oluşturulan ve Ada üzerindeki en  önemli kurum kimliğini kazanan  Vakıflar, Osmanlı’nın  Adadaki yönetim anlayışına paralel bir seyir içinde farklı  dönemlerde farklı  biçimde idare edilmiştir. 4 Haziran  1878 tarihinde  Kıbrıs’ın Osmanlı Devleti tarafından İngiltere’ye kiralanmasının ardından yapılan düzenlemelerle kendine özgü idari yapısını büyük ölçüde yitirecekti..
Nitekim, İngilizler  1878 yılında Osmanlı İmparatorluğu  ile İngiltere arasında Kıbrıs’ın yeni durumunu düzenleyen anlaşmaya konulan ek protokol sayesinde, Vakıfların  Yönetim biçimini değiştirerek  bu tarihi  kurumu kendi  denetimleri altına aldılar. I. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı Devleti’nin Almanya  yanında savaşa girmesinin ardından 5 Kasım 1914’te İngiltere Adayı işgal ettiğini açıkladı..  İngiltere bu geçiş döneminde hazırlattığı Seager Raporuna dayanarak Vakıflara ait arazilere el koydu ve bunları dilediği şekilde değerlendirdi.
Kıbrıs Türk Toplumunun İngiliz Sömürge Yönetimi altında yaşadığı sorunları dile getiren ve  Kıbrıs  Türk Toplumunu birlik ve beraberliğe çağıran yazılarını yayınladığı SÖZ Gazetesi’nin 1941 yılında yayınlarını durdurması üzerine  14 Mart 1942’de HALKIN SESİ Gazetesi’ni  etkin bir şekilde devreye koyan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük;  Kıbrıs Türk Toplumunun örgütlenmesi, Varoluş ve Özgürlük Mücadelesine  hazırlanması ve  kalkınması için  mücadele vererek milli  davasını ileriye taşımayı başarmıştır.
Lozan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İhtisas yaparak “Dahiliye Uzmanı” olan Dr. Fazıl Küçük,  Mayıs  1937’de Kıbrıs’a dönerek serbest Hekim olarak çalışmaya başladı. Dr. Fazıl Küçük’ün aktif siyasi hayata atılması her ne kadar da tahsilini tamamlayarak Kıbrıs’a döndüğü 1937 yılında başlasa da siyasi faaliyetlere katılımı 1931 yılına kadar uzanır.
Daha bir Üniversite öğrencisi iken  Türk Maarifinin İngiliz Müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar eden  Kavanin Meclisi’nin Türk üyelerine karşı çetin bir mücadele veren  Dr. Fazıl Küçük;   daha o günde Türk Okulları ve Evkaf İdaresi’nin Kıbrıs Türk Halkına  devredilmesi için İngiliz Yönetimini ikna etmeye çalışmış ve bu uğurda büyük mücadeleler vermiştir..
1942 yılında  “Türk, hakkını elde etmek ve hürriyetine kavuşmak için engel bilmez” diyen liderimiz Dr. Fazıl Küçük daha öğrenci olduğu dönemlerden itibaren Türk Okulları ve Evkaf İdaresinin  Kıbrıs Türk Toplumuna devredilmesi  için Sömürge Yönetimi’ni ikna etmek üzerinde  topladı ve bilhassa 1942-1950 yılları arasında İngiliz  Sömürge Yönetimi ile mücadelesini sürdürdü.
Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk Halkının   temel sorunları olan Evkaf, Müftülük, Aile Kanunu, Maarif, Şerriye  Mahkemeleri’ni ele alan raporunu 20 Ocak 1949’da İngiliz Yönetimine sunar.  Dr. Fazıl Küçük’ün hazırladığı bu rapor  Kıbrıs Türk  Toplumunun hayatında son derece önemli bir dönüm noktası olacaktı!..
Kıbrıs  Milli Türk Talebe Birliği tarafından 6 Şubat 1955’te  Lefkoşa’da  düzenlenen Evkaf Mitingi ve 19 Mart 1955 tarihinde Türk Evkaf Murahhası Fuat Sami Bey tarafından düzenlenen  basın toplantısı ile tüm ilçe ve köylerde yapılan toplantılar sonucunda hazırlanan yasa tasarısı , 22 Temmuz 1955 tarihli  Resmi Gazetede  “Vakıflara Dair İslam Mukaddes Kanunu ile   Müslümanların Dini Emvalinin İdaresiyle İlgili Kanunu Değiştiren ve  Birleştiren Kanun” adıyla kamuoyuna duyuruldu.
Vakıflar; inatla ve ısrarla, inanç ve kararlılıkla sürdürülen uzun soluklu bir mücadele sonunda  Kıbrıs Türk Halkına  devredilmiştir..  Bu  mücadeleyi arkadaşlarıyla birlikte yürüten ve mücadelenin  önderliğini yapan  Liderimiz Dr. Fazıl Küçük  o dönemde   kendisine ait “Halkın Sesi” Gazetesinde bıkmadan ve usanmadan yazdığı yazılarla, makalelerle İngiliz Yönetimini  bunaltırken  Vakıflar, Kıbrıs Türk  Halkının yeniden malı olacaktı.. 
15 Nisan 1956’da Vakıfların Türk Toplumu’na  iade edilmesinde , Evkaf Yüksek Meclisi görevini de yürüten Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve çalışma arkadaşlarının (Av. Fadıl Niyazi Korkut, Mehmet Remzi Okan, Con Rifat, Dr. Hafız Cemal (Lokman Hekim), Faiz Kaymak) büyük emeği geçmiştir.
Neticede, yeni Aile Kanunu ile  Türk Aile Mahkemeleri Kanunu 1951 yılında resmi gazetelerde yayınlanmış, Türk Aile Mahkemeleri  Kanunu 1954’te uygulamaya geçmiştir. 30 Aralık 1953’te Müftülük seçimleri yapılır  ve  İngiliz Valisi  tarafından onaylanır. 15 Nisan 1956’da   Türk Toplumuna devredilen  Evkaf’a Türk Bayrağı çekilirken halkımız  göz yaşlarını  tutamıyordu. Bu Kıbrıs Türk halkı için  tarihi bir gündü..
17 Nisan 1956 Salı günü Halkın Sesi gazetesi manşetten yayınladığı “ Kıbrıs Türklerinin Tarihi Bayramı” başlıklı haberinde “Şanlı Bayrağımız Pazar Günü Evkaf binasının şeref direğine  merasimle çekildi. Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ile  Faiz kaymak; Evkaf’ın  tam randımanlı bir müessese haline  getirileceğini ilan ettiler” deniliyordu.
“Bu Büyük ve Tarihi Bayram  Hepinize Kutlu Olsun” diyerek başladığı konuşmasında Liderimiz Dr. Fazıl Küçük: “..Bugün hepimiz bahtiyarız, sevinç içindeyiz, pek haklı olarak bayram yapıyoruz.. Mücadelemiz 75 seneden beri nesilden nesile  devam etmiştir. Bu zaferi kazanmak bahtiyarlığı bizim neslimize nasip olmuştur…” demişti.
Söz konusu tarihte Vakıflar  İdaresi’nin, Kıbrıs Türk Halkına  Varoluş ve Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarının gayretleri sonucu  Kıbrıs Türk Yönetimine yeniden kazandırılması nedeniyle 15 Nisan “Vakıflar Günü ve Haftası” olarak kutlanıyor..
Vakıflarda kazanılan bu zaferin ardından   Kıbrıs Türk Toplumu lehine  yeni mevziler elde edilirken, Kıbrıs Türk Halkının birlik ve  beraberlik içinde verdiği  varoluş ve özgürlük mücadelesinde  önemli adımlar atılacaktı.
Liderimiz  Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk Halkı için Atatürkçü çizgide uyanış, direniş ve özgürlük demektir.  Vakıfların İngiliz İdaresinden Kıbrıs Türk Halkına verilmesine vesile olan ölümsüz Liderimiz  Dr. Fazıl Küçük’ü ve dava arkadaşlarını  bir kez daha minnet ve  şükranla, saygıyla  anıyoruz..
Kıbrıs Türk Halkı bugünlere kolay gelmedi. Dünden bugüne verilen mücadeleyi çocuklarımıza  ve torunlarımıza anlatmalı ve kitaplardan okumalarını sağlamalıyız. Gelinen noktada çocuklarımıza ve torunlarımıza iyi bir gelecek  bırakmak istiyorsak   Bağımsız ve egemen devletimiz  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması ve tanıtılması için harekete geçmeliyiz.. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa…
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.