banner913
banner932
banner1012

Dünyanın en eski aşk şiiri

banner1020

Dünyanın en eski aşk şiiri ve hikayesi… 1889 yılında, Bağdat’ın 150 kilometre uzağındaki Sümer kenti Nippur’da bir tablet bulundu.

banner974
Dünyanın en eski aşk şiiri

banner971

1951 yılında Amerikalı sümerolog Samuel Noa Kramer’in İstanbul’a gelmesi ve arkeoloji müzesinde Sümer tabletleri üzerinde çalışmaya başlaması ve yazının ilk örnekleri olan Sümer tabletlerini incelemesiyle bu tablet okundu. Aynı dönemde tableti Türkiye’nin sümeroloğu Muazzez İlmiye çevirdi.

Aşkın ölümsüzlüğünü bugünlere taşıyan Dünyanın En Eski Aşk Şiir’ini Sultanahmet’te bulunan İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki “Eski Şark Eserleri Müzesi Çivi Yazılı Belgeler Arşivi’nde ziyaret edebilir, kalan son tablet olan eseri, yakından görebilirsiniz. Şiir, bir yandan aşkın ölümsüzlüğünü anlatırken, bir yandan da erotizmin aşk tarihinde de tüm ağırlığıyla var olduğunu ortaya koyuyor…

Damadım, kalbimin sevgilisi
Güzelliğin büyüktür baldan tatlı
Aslan, kalbimin kıymetlisi
Güzelliğin büyüktür baldan tatlı.

Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır
Yatak odasında bal doludur
Güzelliğinle zevklenelim
Aslan seni okşayayım
Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır
Damadım benden zevk aldın
Anneme söyle sana güzel şeyler verecektir
Babam, sana hediyeler verecektir.

Sen beni sevdiğin için
Lütfet bana okşayışlarını
Benim Tanrım, benim koruyucum
Tanrı Ellil`in kalbini memnun eden Şusin`im
Lütfet bana dokunuşlarını.

En eski aşk şiiri hikayesi

Sümer inancına göre, toprağın bereketini ve toprağının verimli olmasını sağlamak amacıyla, Kral’ın yılda bir kez Bereket ve Aşk Tanrıçası Enlil yerine bir rahibe ile evlenmesi kutsal bir görevdi. Bu şiir büyük bir olasılıkla Kral Şusin için seçilmiş bir gelin tarafından yeni yıl bayramını kutlama töreninde söylenmek üzere kaleme alınmıştı ve ziyafetlerde şölenlerde müzik, şarkı ve dans eşliğinde söyleniyordu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.