banner913
banner932
banner1012

Köklü çözüm şart !


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 02 Temmuz 2022, 13:29

2015 yılının sanırım Ağustos ayıydı, Ömer Kalyoncunun yeni başbakan olduğu günlerdi. Bilhassa Mersinlik- Kantara bölgesinde yoğunlaşan Çam kese böceği yüzlerce çam ağacının kurumasına sebep olmuştu. İşte tam da o günlerde bir Pazar sabahı eşimle Kantaradan Mersinlik yoluna sapacağımız esnada o küçük meydanda Başbakanlık makam aracını gördüm. Arabanın camını açtım, baktım Ömer Kalyoncu eşi ile Çam ağaçlarındaki kese böceklerine bakıyorlar. Hal hatırdan sonra, çam ağaçlarında oluşan zararın büyüklüğünü konuştuk. Çare üretileceğinden söz etti, ayrıldık.
Aradan yıllar geçti Çam kese böcekleri aldı başını gitti, bir türlü önüne geçilemedi.          
Geçtiğimiz güne kadar !
2015 in Başbakanı Ömer Kalyoncu ile yıllar önce tam da buluştuğumuz noktadan geçtiğimiz gün yine geçtim. Eskiden yeşillikler içinde olan dağlarda ne Çam kalmış, ne de kese böceği!
Kap karanlık bir ortam kabus gibi etrafı sarmış!
Demek ki Çam kese böcekleri, çam ağaçları yakıldığında ortadan kalkabiliyormuş! Acı içinde sarsıldığım bir görüntü vardı karşımda. Eskiden çam kese böceklerinden şikayetçi idik, artık çamlarımız kalmadığı için böyle bir şikayet söz konusu değil!
Tam da bize yakışan bir çözüm şekli!
                                                  -------------------------------------------
Her çözümü devletten beklememek lazım ! Yüzde yüz katıldığım bir yaklaşım.
İnsan eliyle çıkan yangınlar nedeniyle son on yedi yılda tam 75 bin dönüm ormanımız yok olmuş. Bunlar içinde özel mülklerde çıkan yangınlar da dahil! Adam arsa açmak istiyor, basıyor ateşi, yeşillikler tarihe karışıyor.
Çoğu da “faili meçhul” olarak kalıyor.
Yıllardır dillerde tüy bitti ama bir türlü yangın söndürme uçağına ya da helikopterine sahip olamadık. Yeni, yeni kiralama yoluna gidildi ama son Mersinlik yangınında “geç kaldı, serviste bakımdaydı” gibi  söylemlerkuşkulu ortamlar yarattı.
Yangın söndürmede kullanılmak için kiralanan bu hava aracının özel işlerde kullanıldığı gibi iddialar da işin cabası.
“Her şeyi devletten beklememek lazım” demiştik!
Madem ki her yıl yangınların önü alınamıyor, buna karşın devlet yangın söndürme helikopteri almakta aciz kalıyor, vatandaşlar olarak bir girişim başlatılmalı, iş insanlarımız başta olmak üzere vatandaşlar bütçelerinin el verdiği ölçülerde bu alım işine katkı koymalı diye düşünüyorum.
Yangın mevsimi dışında tarımsal alanların ilaçlanmasında da kullanılabilir bir, hatta iki hava aracın alınması şart oldu. Bakım ve kullanım konusunda ise Kırnı yolundaki askeri tesisten yardım alınabilir diye düşünüyorum.
Yangın söndürme amaçlı helikopter alınması konuda bazı girişimlerin başlatılacağı duyumunu aldım. İnşallah gerçek olur ve köklü çözüm yoluna gidilerek yangın illetinin korkuları bir nebze olsun diner.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.