banner913
banner932
banner1012

KKTC DIŞİŞLERİ BAKANI TAHSİN ERTUĞRULOĞLU İSLAM İŞBİRLİĞİ DEVLETLERİNE KKTC’Nİ TANIMA ÇAĞRISINDA BULUNDU


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 05 Ekim 2022, 12:31

24 Eylül 2022 tarihli yerel yazılı basınımızda yer alan haberde BM 77’nci Genel Kurulu görüşmeleri kapsamında 23 Eylül günü gerçekleştirdiği konuşmasında “Kıbrıs ile ilgili gerçeklerin bilinmesi gerektiğini” söyleyen GKRY lideri Anastasiadis:
“Bir AB  üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin topraklarının %37’sinin  askeri işgal altında bulunduğu, 1974’teki Türk işgalinden sonra Kıbrıslı Rumların üçte birinin atalarının evlerini terk etmek zorunda kaldığı, işgal altındaki bölgelere  yüzbinlerce Türk vatandaşının yerleştirildiği ve böylece adanın  demografik karakterinin değiştirildiği, Türkiye’nin işgal ettiği topraklarda mutlak siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve dini kontrolü altında yasa dışı bir varlık oluşturduğu gerçeği ..” ifadelerini kullandı.
Yine, 24 Eylül 2022 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre;  23 Eylül’de Birleşmiş Milletler (BM) 77’nci Genel Kurulu görüşmeleri kapsamında yapmış olduğu konuşmada, uluslararası topluma “Kuzey Kıbrıs’ı tanıma, Ege ile Doğu Akdeniz’deki meseleleri iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, uluslararası hukuka uygun olarak çözme” çağrısı yapan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukukun korunması” hakkında  sarf ettiği sözleri inandırıcı  bulmadığını belirten GKRY lideri  Anastasiadis “Yunan adalarını ele  geçirmekle tehdit eden, egemen ve komşu bir devletin hava sahasını binlerce kez ihlal eden, uluslararası hukuka aykırı davranan Türkiye  Cumhurbaşkanının böyle bir iddiada bulunması ne kadar kışkırtıcı ve ironik?” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bugün adada iki ayrı devlet ve iki ayrı halk olduğu bilinmektedir” şeklindeki sözlerine de  tepki gösteren Anastasiadis: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hangi gerçeklerden bahsettiğini merak ediyorum” dedi.
24 Eylül 2022 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; New York’ta bu yıl 77’ncisi düzenlenen BM Genel Kurul çalışmaları kapsamında toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları yıllık toplantısında konuşan KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu, İslam İşbirliği Teşkilatına üye  devletleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya çağırdı.
Toplantıda yapmış olduğu konuşmada sayın  Ertuğruloğlu: “Kıbrıs Türk halkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  resmen tanınmasını ve müktesep haklarının, diğer bir değişle Kıbrıs Türk Devleti’nin egemen eşitliğinin ve eşit  uluslararası statüsünün yeniden teyit edilmesini talep etmektedir” dedi.
KKTC Dışişleri Bakanı sayın  Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta Federasyonu temel alan  müzakerelerde 50 yılı aşkın bir süre kaybedildiğini bu nedenle Kıbrıs Türk tarafının, 07 Temmuz 2017’de Crans-Montana’daki Kıbrıs Konferansının çökmesinin ardından Kıbrıs’ta başka seçenekleri araştırma zamanının geldiğini ilan ettiğini hatırlatarak, İİT üye ülkelerine , tanınma  çağrısı yaparak şöyle konuştu:
“Kıbrıs Türk tarafı olarak yeni vizyonumuzu, Nisan 2021’de Cenevre’de gerçekleştirilen Kıbrıs görüşmelerinde, Kıbrıs adası ve çevresinde çok ihtiyaç duyulan istikrar, güvenlik ve iş birliğini sağlayacağına dair umut ve inançla masaya getirdik. Kıbrıs Türk tarafı, adada iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde bir anlaşmanın mevcut iki devlet arasında, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde gerçekleşebileceğine  inanmaktadır. Bu nedenle, Kıbrıs Türk Halkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmen tanınmasını ve müktesep haklarının, yani Kıbrıs Türk Devleti’nin egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün yeniden teyit edilmesini talep etmektedir” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu, İslam İşbirliği ( İİT) üye devletlerinin, KKTC’ni resmen  tanımak için süratle somut adımlar atmalarını ve Kıbrıs Rum tarafının dayattığı insanlık dışı kısıtlamaları ve ambargoların aşılmasına  yardımcı olmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişki kurmasını beklediklerini söyledi.
Kıbrıs meselesinin bir statü meselesi olduğunu vurgulayan  KKTC Dışişleri Bakanı sayın Ertuğruloğlu: “Günümüzünhızla değişen ortamında karşılaştığımız sınamalarla mücadele etmek bir yıl öncesine göre daha da  zorlaşmıştır. Bu paradigma kayması Kıbrıs sorunu içinde geçerlidir.  Bu nedenle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hem adada hem de bölgede yeni dinamikler karşısında tasarladığı yeni vizyonuna ilişkin görüşlerini bu vesileyle ifade etmeme izin  veriniz..
..Kıbrıs meselesi yaklaşık 60 yıldır uluslararası  toplumun gündemindedir ve olmaya da devam etmektedir. Zira bütün mesele, büyük bir talihsizlik eseri, başta BM Güvenlik Konseyi tarafından yanlış teşhis edilmiştir. Kıbrıs meselesi bir statü meselesidir. Gerçek şu ki, adadaki her iki halk da egemen eşittir ve  bu meseleyi çözmeye yönelik her türlü çaba bu gerçeği hesaba katmalıdır”dedi.
“İİT üye devletlerinin KKTC’ni resmen tanımak için süratle somut adımlar atacaklarına ve Kıbrıs Rum tarafının bize dayattığı insanlık dışı kısıtlamaları ve ambargoları aşmamıza yardımcı olmak için Kıbrıs Türk devleti ile  ilişki kuracaklarına dair beklentimizi vurgulamak isterim” diyen Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu:
 “Son olarak, İİT’nin Kıbrıs’taki duruma ilişkin ilgili kararları doğrultusunda, yani üye ülkelerin Kıbrıs Türk Halkına  yönelik haksız ve insanlık dışı tecridi sona erdirmek için somut adımlar atmasını; bundan sonra da değerli teşkilatınız tarafından  düzenlenecek etkinliklerde Kıbrıs Türk halkına Müslüman kardeşleri arasında hak ettiği yeri alma fırsatı verilmesini temenni ettiğimi ifade etmek istiyorum. Ayrıca, İİT üye devletlerinin KKTC’ni resmen tanımak için süratle somut adımlar atacaklarına ve Kıbrıs Rum tarafının bize dayattığı insanlık dışı kısıtlamaları ve ambargoları  aşmamıza yardımcı olmak için Kıbrıs Türk devleti ile ilişki kuracaklarına dair beklentimizi vurgulamak isterim. İlginiz için teşekkür ederim” dedi.
Günümüzde KKTC’de büyük bir çoğunluk anavatanımız Türkiye’nin desteğinde yola çıkılması durumunda bağımsız ve egemen devletimiz  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin  tanınacağına inanmaktadır. Ancak ‘azınlık’ da olsalar dünden bugüne  aramızda KKTC’nin tanınmayacağını dile getirenler vardır.
Konu ile ilgili olarak 24 Eylül 2022 tarihli yerel yazılı basınımızda yer alan açıklamasında CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman: “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  tanınmamalı” diyen 541 ve 550 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararları olduğunu ve bu kararların kaldırılması için Rusya, İngiltere, Fransa, Amerika ve Çin’in “Bunu Kaldırıyoruz” demesi gerektiğini belirterek “50 yıl değil, 150 yıl geçse bu olmaz” dedi.CTP Genel Başkanı Erhürman“BM Güvenlik Konseyi kararları olduğu sürece, iki toplumlu, iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalıfederasyonun konuşulmak zorunda  olduğunu” da kaydetti.
Rumlarla ‘sözde’ Federasyon çatısı altında yan yana yaşamayı hedefleyen ve  KKTC’nin tanınmasının mümkün olmadığını dile getiren Erhürman’a sormazlar mı yıllarca devam eden görüşme sürecinde 50 yıldır Federasyon çözümünü kabul etmeyen Rumlarla daha ne kadar Federasyon çözümünü konuşacağız?
Çok iyi bilinmelidir ki; Federasyon,Rum-Yunan ikilisinin Megali-idea hayalleri nedeniyle tarihin derinliklerine gömülmüştür. KKTC olarak, Rumlarla yeniden Federasyon görüşmeleri için masaya oturamayız. Rum-Yunan ikilisinin olası bir siyasi çözümde öncelikli hedefi Enosis’e giden yolu açmaktır, bunun için de  hedefleri Türkiye’nin  etkin ve fiili garantisinin iptalini ve Türk askerinin adadan çıkmasını sağlamaktır.
Sonuç olarak; yakın geçmişte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu , İslam İşbirliği Teşkilatına üye devletlere çağrıda bulunarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasını istedi.
Konu ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “ Evet tanırlar  veya tanımazlar artık devletimiz için  tanınma yoluna  çıkılmıştır ve geri dönmek yoktur. Hayırlısı olsun” dedi.
Kıbrıs Türk Halkına düşen görev, anavatanımız Türkiye’nin desteğinde temellerinde aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin  canı ve kanı  bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak ve tanınmasını sağlamaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa…
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.