banner913
banner932
banner1012

KIBRIS SORUNU BİTMİŞTİR


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 16 Eylül 2021, 19:07

Kıbrıs Sorunu nasıl bitmiştir gibi bir soru sorulursa, bu sorunun yanıtı çok açık ve net bir biçimde ortaya çıkmaktadır. New York’ta “ikili görüşme”, “üçlü görüşme” olasılıkları ve girişimleri hep KKTC ve Türkiye’yi  iki devletli çözümden vazgeçirmek için planlanan görüşleri ön plana çekmek için hazırlanmıştır. Bu gerçek tüm açıklığıyla ortada durmaktadır. Bugünkü gündem, KKTC’nin tanınması gündemidir. BM ve AB’nin (ki AB’nin üyesi olmayan KKTC bağımsız, egemen devleti üzerinde hiçbir söz hakkı yoktur) halâ “müzakere sürecini” başlatmak amacıyla çaba harcamaları boşuna. Neden boşuna? 38 yıllık bağımsız, egemen KKTC Devletinin uluslararası statüsü kabul edilmedikçe anlamlı ve ileriye dönük bir anlaşma olası değildir. Nasıl bir anlaşma? Böyle bir anlaşma ancak KKTC resmen uluslararası toplum tarafından bağımsız, egemen bir devlet olarak kabul edildikten ve tanındıktan sonra belki gerçekleşebilir. İşte “Kıbrıs Sorunu”nun sorun olmaktan çıktığını gösteren tek gerçek bu.
“The two independent sovereign states in Cyprus will live happily ever after as good neighbours.” İngilizcesini de yazdık. Türkçe bilmeyenler okusun ve anlasın diye... Yani “Kıbrıs” adasındaki iki bağımsız, egemen devlet, iyi komşular olarak sonsuza dek mutlu yaşayacaklardır.  İşte size basit ancak gerçeklere dayalı bir görüş... KKTC tanındıktan sonra bitmiş “ Kıbrıs Sorunu “ içinde kalan diğer “sorunlar “ görüşülebilir. Ancak ilk şart KKTC’nin tanınmasıdır. Karşımızdakilerin ve özellikle Rumların KKTC Devletinin  tanınmasına engel koymak istemeleri de boşuna... KKTC Devletinin tanınma kararı verilmiştir. Bu karardan geri dönüş yoktur.
İki önemli konu  daha var. Birincisi şöyle;  yıllar boyu Rumlar bir “Kıbrıslı Milleti” imajını yaratıp canlı tutmak istemişlerdir. “Kıbrıslı Milleti”  yok. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum var. O kadar! İkinci ve çok önemli konu, KKTC’nin tanınmasıyla birlikte, KKTC’nin tüm sorunlarının çözümleneceğini görmek ve kabul etmektir. “KKTC’yi kimse tanımaz”  görüşü kabul edilemez. Egemenlik haklarını elinde tutan bir devlet eninde sonunda tanınacaktır. KKTC’nin tanınma istemini geri çekmesi söz konusu olamaz. Bunun da bilinmesi gerekir.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.