banner913
banner932
banner1012

İNGİLTERE FARKLI


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 05 Mayıs 2021, 16:30

İlk olarak İngiltere’nin en çok okunan Pazar gazetelerinden olan Sunday Express’in siyasi editörü David Maddox’un gazetede yazdıklarına bir bakalım: Maddox, 5 + 1 Konferansından önce, İngiliz Parlamerntosu Whitehall kaynaklarından aldığı bilgileri şöyle aktardı; “İngiliz Bakanlar, İngiltere’nin KKTC’yi resmen bağımsız egemen bir ülke olarak tanımasını düşünmektedir. Bu bilgiyi 5 + 1 Konferansından önce İngiliz Parlamentosundan aldım.” Yazar ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’ın, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un iki devletli çözüm planını yürürlüğe koymasını istediğini de bildirdi. Buna ek olarak, İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’da resmi taksimin tek çözüm olduğunu yineledi. Straw şöyle dedi;  “Şu anda çözüm uluslararası toplumun yüzünün içine girmiştir. Bu çözüm taksim’dir. Bu da KKTC’nin uluslararası resmen tanınması anlamına gelir.”
Kuşkusuz gerek  Sunday Express gazetesinde yayınlanan haber, gerekse eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un açıklaması, İngiltere’de hükümete yakın çevrelerin görüşlerini ortaya koymaktadır. Ancak İngilizlerin Dışişleri Bakanı Dominic Raab halâ ya decentralised bir federasyon ya da Kıbrıslı Rumlarla, Kıbrıslı Türklerin karşılıklı olarak birbirlerinin varlıklarını tanımalarını, Kuzey Kıbrıs’ın AB parçası sayılmasını, ancak uluslararası tanınırlığı olmaması önerileri üzerinde durmakta... Bu çözüm şekli her ne kadar iki tarafın birbirlerinin varlıklarını tanımalarına yol açsa bile KKTC’nin resmen tanınmasına yol açacak bir durum değildir. TC Dışişleri Bakanı Sn. Mevlüt Çavuşoğlu’nun da belirtmiş olduğu gibi, bu İngiliz önerileri KKTC’nin egemen eşitlik beklentilerini karşılamamaktadır.
Yine de İngiltere’de 5 + 1 Konferansı öncesi ve sonrasında KKTC’nin tanınmasını açıkça destekleyen sesler gelmeye devam etmektedir. En azından İngiltere’nin 5 + 1’den önce ve sonra hem basınında yayınlanan haberler hem de bazı politikacılarının KKTC’nin tanınmasına ilişkin açıklamaları bu ülkenin farklı bir politika izlediğini göstermektedir. Olay bu bakımdan incelendiği zaman İngiltere’nin bundan sonra gerçekleşebilecek herhangi bir “Kıbrıs Sorunu” görüşmesinde KKTC’nin tanınmasını ve KKTC’ye karşı uygulanan izolasyonların kaldırılmasını öngören farklı bir politika izlemesi beklenebilir.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.