banner913
banner932
banner1012

İncelemedeymiş


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 10 Ağustos 2022, 11:36

Rum Kıbrıs Cumhuriyetinin Dışişleri Bakanı Bay Kasulidis, Kktc’nin işbirliği önerilerini incelemeden önce Rumların ilk şartını açık bir biçimde ortaya koydu. Şarta bir bakalım: Kasulidis, “ KKTC’nin iki devletin tanınmasına ilişkin siyasi avantaj aramadığı durumlarda, bu önerilere olumlu yanıt verebiliriz.” Demiş. Bu şarta ne denir? Buyurun cenaze namazına denir.  Yani Rumlar, daha ta baştan iki devletin bazı konularda işbirliği yapmalarını yok etmiş. Daha bitmedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula, Van, Der, Leyen bu konuya ilişkin basında yer alan demecinde açıklamış olduğu gibi, Avrupa Komisyonunun önerileri temelinde iki “toplumun” enerji konularında işbirliği yapmaları olasılığını da yorumlayan Kasulidis, “ara bölgedeki” güneş enerjisi parklarında iki “toplum” içinde enerji üretilmesine ilişkin herhangi bir önerinin dikkatli bir biçimde inceleneceğini de ifade etmiş. Yani, satır aralarına bakınca Kasulidis’in sözlerinin anlamı şöyle ifade edilebilir. “Kıbrıs’lı Türkler KKTC devletinden vazgeçecek, KKTC yok. Rumlarla Kıbrıs Cumhuriyeti içinde birleşip ister federal, ister mederal bir çözüm ile mutlu sona ulaşacak”
Gerçekten, Rumların ne kadar akıllıca bir politika izlediklerine bir kez daha tanık oluyoruz. Yapma Kiriye Kasulidis. Tüm dünyaya duyurulan ve Kıbrıs adası için tek çözüm olarak masada duran iki devletli çözümü elinin tersi ile bir kenara itip, “iki tarafı Kıbrıs Cumhuriyeti içinde birleşerek AB içinde bir devlette yaşayan bir çözümde görmesini ciddiye almak olası değil.”
KKTC devletinin uluslararası statüsünü almadan ve iki devletli çözüm gerçekleşmeden Rumlarla bazı konularda işbirliği yapması söz konusu olamaz. “gelin politik konuları bir kenara bırakalım. İşbirliğini başlatalım. Siyasi çözüme daha sona bakarız” gibi Rum görüşlerinin de hiçbir anlamı yok. Bu tür yaklaşımlar bir aldatmacadan öte hiçbir değer taşımaz. Rumların, KKTC devletinin işbirliği önerilerini gerçekçi bir biçimde değerlendirmelerini beklemek boşuna. Rumlar, KKTC’nin önerilerini incelemeye devam ededursun. .KKTC devletinin iki devletli çözüm ve tanınma konusunda izleyeceği politika önemli.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.