banner913
banner932
banner1012

Dişler Hakkında Ufkunuzu Genişletecek Bilgiler

banner1020

Dişler hakkında bilmeniz gereken ilginç bilgiler...

banner974
Dişler Hakkında Ufkunuzu Genişletecek Bilgiler

banner971

 

Dişler, iyi bakarsak ve bir aksilik olmazsa ömür boyu bizimle olur. Ancak bazen onlara yeteri ilgiyi göstermiyoruz ve bu da diş kaybetmemize neden oluyor. “32 dişin yanında birkaç diş varsın kaybolsun” diye düşünenler olabilir, sonuçta artık dişler için tıbben yapılabilecek birçok uygulama var. Ancak hiçbir uygulama kaybedilen dişin verdiği hissi vermiyor. Diş kaybetmiş olanlar şu an “haklısın” dercesine kafasını salladı bile, değil mi? Peki öyleyse, sizlere dişler hakkında ilginç bilgiler verelim.

 

 1. En çok kullandığınız eliniz, aynı zamanda çiğneme tarafınızdır

Dişler hakkında ilginç bilgiler
Dişler hakkında ilginç bilgiler listemize her gün yaptığımız ama hiç fark etmediğimiz bir bilgi ile başlıyoruz. Örneğin sağ elinizi kullanıyorsanız, ağzının sağ tarafı ile çiğneme eğiliminde olursunuz. Eğer solaksanız, baskın çiğneme tarafınız muhtemelen solda olacaktır.

 2. Dişler, kemiklerden daha güçlüdür

Dişler hakkında ilginç bilgiler
Bazı insanlar kemiklerin insan anatomisinin en güçlü kısmı olduğuna inanır, ancak dişlerin dış kısmındaki diş minesi aslında vücudun en güçlü ve en dayanıklı kısmıdır.

3. Dişin büyük bir kısmı görünmüyor

Diş
Dişin üçte ikisi aslında diş etlerinin altındadır. Dişin sadece üçte biri görülebilir.

 4. Fırçalamak, dişlerinizi tamamen temizlemez

Diş ipi
Dişlerinizi fırçalamak dişlerinizin sadece %60’ını temizler. Kalan %40’ı diş ipi ile temizlenir. Evet, diş ipi kullanmak önemlidir.

5. Roma tarzı diş macunu

Diş macunu
Dişler hakkında ilginç bilgiler listemize Roma İmparatorluğu döneminden gelen bir bilgiyle devam ediyoruz. Romalılar, diş macunu icat edilmeden önce kırık yumurta kabuklarından, kemiklerden, öküz toynaklarından ve küllerden bir macun yaparlardı.

 6. Dişler rahimde oluşmaya başlar

Diş
Dişler hakkında ilginç bilgiler listemizde yer alan bu bilgi annelerin dikkatini çekebilir. Ortaya çıkmaları zaman alsa da, doğduğunuz andan itibaren dişleriniz oradadır. Sadece diş etlerinde zamanlarının gelmesini bekliyorlar.

7. Dişler tıpkı parmak izi gibi eşsizdir

Diş
İki diş birbirine benzemez. Herkesin dişleri, tıpkı parmak izleri gibi kişiye özgüdür. Aslında parmak izlerinde olduğu gibi, bir kişiyi tanımlamak için dişler kullanılabilir. İnsanların, insan kalıntılarını tanımlamak için diş kayıtlarını kullanmasının nedenlerinden biri budur.

 8. Peynir dişleri korur

Dişler hakkında ilginç bilgiler Peynir
Peynir, plaktaki asidi nötralize eden koruyucu bir tabaka sağlar. Acaba diş macunundan kurtulup diş fırçasına biraz peynir mi sürsek?

9. Roma tarzı ağız gargarası

Diş
Dişler hakkında ilginç bilgiler listemizde yer alan bu bilgiyle yine Roma İmparatorluğu’na dönüyoruz. Roma İmparatorluğu döneminde insanlar steril idrarı, ağız çalkalama suyu olarak kullanırlardı.

 10. Yeşil sebzeler, dişte lekelenmeyi önler

Sebze
Tam bir öğün yemeden önce yapraklı bir salata veya buharda pişirilmiş sebze yemek dişlerinizde lekelenmeyi önleyebilir. Ya da belki bu, ebeveynlerin çocuklarına bu sebzeleri yemelerini sağlamak için söyledikleri şeydir.

11. Orta Çağ’da diş ağrısı tedavisi

Dişler hakkında ilginç bilgiler Eşek
Orta Çağ’da insanlar diş ağrılarını hafifletmek için eşekleri öpüyorlardı. Sözde “uzmanlar” bunun diş ağrılarını durdurmanın kesin bir yolu olduğuna inanıyorlardı.

12. Plak, 300 bakteri türü içerir

Diş
Plak ortalama olarak 300 bakteri türü içerir. Dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin millet.

13. Soda, diş çürümesini hızlandırır

Dişler hakkında ilginç bilgiler Soda
Günde üç veya daha fazla bardak soda içmek, %62 oranında diş çürümesine, dolgulara ve diş kaybına katkıda bulunur.

14. Zürafaların üst dişleri yoktur

Dişler hakkında ilginç bilgiler Zürafa
Zürafaların tıpkı bizler gibi 32 dişi vardır. Bizden farklı olarak dişlerinin tamamı çenelerinin altındadır.

15. Hayatımızın 38,5 günü diş fırçalamakla geçer

Diş
Hayatımız boyunca ortalama 38,5 gün dişlerimizi fırçalıyoruz.

16. 1800’lü yılların diş hekimleri

Dişler hakkında ilginç bilgiler
1800’lerde berberler ve demirciler de diş hekimi olarak çalışıyorlardı. Aslında berberler diş çekeceği için onlara “berber-cerrah” deniyordu.

17. Dişlerin kusmuktan korunması

Diş
Dişler hakkında ilginç bilgiler listemizin son bilgisine geldik. Kusmadan önce ağzımız, dişlerimizi kusmuğumuzun sahip olduğu asitten korumak için aşırı miktarda tükürük üretir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.