banner913
banner932
banner1012

Vatanınızı asla unutmayın

banner1020

Almanya’da doğan daha sonra ülkeye gelen ancak ailesinden dolayı yine Almanya’ya dönerek 35 yıldır orda yaşayan Yalman Ayra, yurtdışında çalışmak isteyenlere dil öğrenerek, yurtdışına gitmelerini ancak vatanlarını asla unutmamalarını tavsiye etti

banner974
Vatanınızı asla unutmayın

banner971

Yurtdışı sayfamızın bu haftaki konuğu 35 yıldır Almanya’da yaşayan Yalman Ayra oldu.  Almanya’da doğan daha sonra ise Kıbrıs’a gelen ancak burada yapamayarak yeniden Almanya’ya dönen Yalman Ayra, bunun sebebinin ise ailesi olduğunu belirtti.

Stuttgart’a 20 km uzakta olan Esslingen şehrinde yaşayan Ayra, genelde Almanca’yı kullandığını ancak hiçbir zaman Kıbrıs Türkçesini unutmayacağını ancak çocuklarının Almanca öğrenmesini ise kendisinin istediğini kaydetti.

Almanya’da bir kültür farkı yaşamadığını, sadece ilk zamanlar biraz dil sorunu yaşadığını anlatan Ayra, Kıbrıs’a geri dönüşü hiçbir zaman düşünmediğini dile getirdi. Ayra, yurt dışına gitmek isteyenlere tavsiyesini ise korkmadan gitmeleri ancak vatanlarını unutmamaları oldu.

İşte Yalman Ayra’ya yöneltiğimiz sorularımıza verdiği cevaplar:

Sizi tanıyabilir miyiz? (Nerede kalıyorsunuz? Nerede doğup büyüdünüz? Ne iş yapıyorsunuz? Kaç kardeştiniz? Aileniz? v.s…)

Ben Yalman Ayra, Esslingen-Almanya’da yaşıyorum.Kardeşim yok.

Evli misiniz? Eşiniz yabancı mı? Çocuklarınız var mıdır?

Boşandım, 2 oğlum var, hayat arkadaşım Alman

   

Özellikle genç neslin Türkçeyi kullanmaktan uzaklaşarak unutmaya başladığı iddia ediliyor, buna katılıyor musunuz? Sizin kullandığınız baskın dil hangi dildir?

Kullandığım dil %90 Almanca. Ben her zaman çocuklarımın öncelikle Almanca öğrenmesinden yana oldum. Ama ana dilim olan Kıbrıs Türkçesini unutmamaya kesin kararlıyım.

Neden yurt dışında yaşıyorsunuz? Kaç yıldır yurtdışındasınız? Hangi ülkenin hangi şehrinde yaşıyorsunuz? Yaşadığınız yerle ilgili bilgi verebilir misiniz? Birkaç fotoğraf paylaşabilir misiniz

Neden?Ben Almanya’da doğup, Lefke ve  Lefkoşa’da büyüdüm. Ailem Almanya’da olduğu için ben de buraya yerleştim.35 senedir Almanya’dayım. Yaşadığım şehir Esslingen(Stuttgart’a 20 km uzak)Porsche Mercedes Bosch gibi dev Alman firmaları komşumuz sayılır. Anlayacağınız Almanya’nin en zengin endüstri bölgelerinden biriyiz.

Esslingen ile ilgili görsel sonucu

Sizi oraya götüren sebep neydi?

Ailem.

Kültür farkı yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu sizi nasıl etkiledi? Alışmak için neler yaptınız?

Kültür farkı pek yaşamadım, ama ilk zamanlar dil sorunu oldu. Şu an hiçbir sorunum yok.

Kıbrıs’a ne sıklıkta gelip gidiyorsunuz? Ne kadar zaman kalıyorsunuz? Neden?

Maalesef pek sık gelemiyorum. Ben şahsen hiç gidip görmediğim yerlere gitmeyi daha çok seviyorum.

Kıbrıs’taki sosyal yaşam veya gelişmelerle ilgili nasıl haber ediniyorsunuz? Kıbrıs’ta yaşamı nasıl takip ediyorsunuz?

Çok sevgili akrabalarım ile facebook ve internet üzerinden Kıbrıs’ta olup bitenlerden her zaman haberdarım.

Kıbrıs’ta en çok neleri özlüyorsunuz?

Ailem, hellim  mölehiya, cörek

Kıbrıs ve yaşadığınız yeri kıyaslayacak olursak neler söylemek istersiniz?Kıbrıs’taki yaşamınızla şimdi bulunduğunuz ülkedeki yaşamınız arasında ne gibi farklar var? Sizi en çok zorlayan neydi?

Ben her yerde rahatlıkla yasayabilen biriyim.Bugün Kıbrıs yarın başka bir ülke,no problem. Kıbrıs’la Almanya’daki hayati kıyaslamak imkansız ama bugünkü aklımla Erdinç Selasiye abim gibi Kıbrıs’ı hiç terk etmezdim herhalde.

Kıbrıs’a geri dönmeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız neden ve ne zaman, düşünmüyorsanız neden?

Geri dönüş kesinlikle yok. Burada rahatım, her türlü sosyal ve sağlık hizmetlerine sahibiz. İyi de bir işim var. Burada yalakalık, beceriksiz politikacılar veya cahil bir toplum yok.

Kıbrıs’tan yurtdışına çıkmak isteyenler için ne gibi tavsiyeleriniz var?

Dil Öğrenin, korkmayın gidin, ama vatanınızı unutmayın...

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.