banner913
banner932
banner1012

Mide bulantısını ne geçirir?

banner1020

Bulantı genellikle kusma ihtiyacını gösteren rahatsız edici bir dürtüdür. Pek çok farklı nedenle ortaya çıkan mide bulantısı hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde…

banner974
Mide bulantısını ne geçirir?

banner971

 

 

​Bulantı, birçok hastalık ve duruma eşlik edebilecek yaygın bir semptomdur. Sıklıkla sindirim sisteminden kaynaklanan bir rahatsızlık sonucu olarak ortaya çıksa da baş dönmesi gibi başka bir nedenle de görülebilir. Peki, mide bulantısını ne geçirir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

MİDE BULANTISI NEDİR?

Mide bulantısı, kusma isteği oluşturan ve genellikle kusmayla sonuçlanan rahatsız edici bir durumdur. Mide bulantısı bir hastalık değildir, spesifik olmayan bir semptomdur. Mide bulantısının yaygın nedenleri arasında kullanılan ilaçların yan etkileri, gıda zehirlenmesi, hareket hastalığı, gebelik, apandisit, pankreatit ve aşırı alkol kullanımı bulunur. Bazen yoğun veya hoş olmayan kokular mide bulantısına neden olur.

Bulantıya sıklıkla ishal gibi gastrointestinal sıkıntıların belirtileri eşlik eder. Migren baş ağrısı veya yaralanmada olduğu gibi yoğun ağrı da bulantıya neden olabilir. Kafa travması geçiren insanlar daha sonra mide bulantısı ve baş dönmesi hisseder.

Mide bulantısını ne geçirir?

MİDE BULANTISININ BELİRTİLERİ

 Bulantı genellikle ağrısız bir semptom olmasına rağmen rahatsız edicidir. Bulantı ile ortaya çıkan en yaygın semptom kusmadır. Bulantı ile de ilişkili semptomlar arasında baş dönmesi, baygınlık, ağız kuruluğu, ishal, ateş, karın ağrısı ve idrara çıkmada azalma bulunur.

Bulantıya eşlik edebilecek seröz semptomlar arasında göğüs ağrısı, konfüzyon, uyuşukluk, hızlı nabız, solunum zorluğu, aşırı terleme ve bayılma bulunur.

 

MİDE BULANTISINI NE GEÇİRİR?

Mide bulantısı yaşandığında altta yatan herhangi bir sağlık sorununun belirlenmesi amacıyla doktora başvurmak önemlidir. Altta yatan ciddi bir durumun olmaması durumunda evde yapılacak bazı tedaviler de mevcuttur.

İşte mide bulantısına iyi gelebilecek uygulamalar:

ZENCEFİL

 Zencefil, sindirim sistemi bozuklukları için son derece faydalı bir bitkidir, zira bulantıyı geçirmede çok etkili bileşenler içerir. Bu bileşenler sindirim fonksiyonunu düzenleyen ve teşvik eden özellikler barındırır. Özellikle taze zencefili dilimleyip üzerine kaynar su dökerek demledikten sonra içmek mide bulantısı ve ağrısına iyi gelir. Sindirim sorunları için taze zencefil yerine kuru toz zencefil de kullanılabilir.

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir? – Organik Günler

PAPATYA VE REZENE ÇAYI

Papatya veya rezene çayı da mide bulantısını geçirmede oldukça etkilidir. Çay yapıldıktan sonra tatlandırılarak ve küçük yudumlarla içilmelidir. Çok sıcak olmamalıdır ve mümkünse şeker yerine bal ile tatlandırılmalıdır.

Emziren Annelerde ve Bebeklerde Rezene Çayı Tüketimi | Anneysen

NANE – LİMON ÇAYI

Nane ile kabuğuyla birlikte dilimlenmiş limon çay yapılıp içilirse bulantıya iyi gelir. Fakat bazı kişilerde bu çayın kuvvetli aroması bulantıyı şiddetlendirebileceğinden kullanırken dikkat edilmelidir.

Nane limon nasıl yapılır? Nane limonun faydaları nelerdir?

DERİN NEFES ALIP VERMEK

Hafif bulantı durumunda tercihen temiz havada derin nefes alıp vermek bulantının geçmesine yardımcı olabilir. Özellikle aşırı yemek yemek ya da alkol almaktan kaynaklanan bulantılar için bu yöntem oldukça faydalıdır.

Nefes darlığı neden olur? İşte dikkat edilmesi gerekenler ...

BOL SU TÜKETMEK

Mide bulantısının esnasında çok fazla sıvı kaybedildiyse, bulantı azaldıktan sonra dehidrasyonu en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Böbrek sağlığınız için kışın da bol su tüketin

Mide bulantısını geçirmek için ayrıca;

– Kolonya gibi ferahlatıcı kokular kullanmak
– Yağlı ve ağır yiyecekler tüketmemek
– Mideyi aşırı derecede doldurmamak
– Sindirimi zor besinleri tüketmemek
– Araba yolculuklarında yolun gidişine ters olmayacak şekilde oturmak
– Yemek yedikten hemen sonra yatmak en az bir bir saat sonra uzanmak yararlı olabilir

 Pancreatina: Qué es, para qué sirve, nombre comercial y más

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.