banner913
banner932
banner1012

GZT. ÖZER HATAY SOKAK


Yücel HATAY

Yücel HATAY

Okunma 10 Eylül 2021, 12:50

Küçük Kaymaklı’da isimsiz bir sokağa GZT. ÖZER HATAY SOKAK tabelası dikildi.
Bu ismin verilmesine nasıl ve hangi aşamalardan gelindiğini kamuoyuna açıklamam gerektiğini düşündüm.
Basın ve mücadele tarihimizin önemli isimlerinden, ağabeyim Özer Hatay, 8 Kasım 2013 tarihinde tanrının rahmetine kavuşmuştu. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra isminin unutulmaya başladığını sezdim.
Özer Hatay herhangi bir kişi değildi. O, 1958’lerde verilen toplumsal mücadelede TMT’de yerini almış, İngiliz’in toplama kamplarında bir süre esir hayatı yaşamış, Rum kesimindeki işinden evine dönerken bombalı saldırıya uğramış, 1963’ten itibaren mücahit komutanı olarak yıllarca görev yapmıştı.
Genç yaşlarda gazeteciliğe başlamış, spor yazarlığı, maç spikerliği, makale yazarlığıyla basınımıza katkıda bulunmuştu. Türkiye kamuoyunu aydınlatmak amacıyla Hürriyet’e haberler göndermiş, sağlığı elverdiği sürece son zamanlara kadar Halkın Sesi’nde yazı yazmıştı.
O’nun verdiği hizmetler saymakla bitmez. Üç basın kuruluşu K.T. Gazeteciler Cemiyeti, K.T. Gazeteciler Birliği ve Dış Basın Birliği’nde başkanlık yapmıştı. Dış Basın Birliği’nin kurulmasına ön ayak olarak kurucu başkanı olmuştu. Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği’nin kuruluşunda da yer almıştı.
Görev yaptığı kuruluşların giderek onu unuttuğunu hissettim. Özer Hatay’ın unutulmaması ve nesilden nesile aktarılması için en azından bir sokağa isminin verilmesinin gerektiğini düşündüm.

İlgili kuruluş ve kişilerden hareket gelmeyince iş bana düştü. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’ya 24 Ağustos 2015 tarihinde bir yazı yazarak bazı önerilerde bulunup, yeni açılacak bir sokağa Özer Hatay’ın isminin verilmesini rica ettim. Ertesi gün aldığım cevabi yazıda teşekkür edilerek gerekli çalışmanın başlatılacağı bildirildi. 
Aradan bir kaç yıl kadar zaman geçti, bir haber çıkmayınca bu kez Lefkoşa Türk Belediyesi Asbaşkanı Akın Aktunç’a konuyu aktarım. Bir süre daha takip ettikten sonra 2020 yılı başında ÖZER HATAY SOKAK isminin onayladığını öğrendim. İsmin verileceği sokağı da bulup tabelanın takılmasını bekledim. Uzunca bir zaman geçip tabelanın yerine takılmadığını görünce yeniden Akın Aktunç’u devreye sokmak gerekti. Belediyedeki işlemlerin tamamlanması nihayet geçen günlerde tamamlandı ve tabela takıldı.
Öncelikle Lefkoşa Türk Belediyesi başkan ve meclis üyelerine, özellikle konuyla yakından ilgilenen Akın Aktunç ve Türkay Klermo’ya teşekkürlerimi sunarım. Geç de olsa işlem tamamlandı.
Teşekkür ederken eleştirilerimi de not etmeden geçemeyeceğim. “GZT.”diye kısaltma niye? Şimdi o sokakta oturanlar, adresini birine söylerken bu harfleri mi sayacak? Herkes bu harflerin “gazeteci” kelimesinin kısaltması olduğunu bilebilir mi? Şehit sokak isimleri de kısaca ŞHT.olarak geçiyor. Üç, beş harf ekleyip tamamını yazmak çok mu zor?
Yeni sokak tabelalarına BÖLGE de eklendi. Bu da hatalı. Ülkemizde bölge diye bir coğrafi sınırlama yok. İlçe, bucak, belediye, köy ve mahalle var. Sokak isimlerine bir ekleme gerekli görüldüyse BÖLGE yerine, MAHALLE eklenmeliydi. Yani “Küçük Kaymaklı Bölgesi” değil, “Küçük Kaymaklı Mahallesi” veya sadece “Küçük Kaymaklı” eklenmeliydi. Ne yapayım, bu eleştirimi de yazmadan geçemedim.
Her şeye rağmen Özer Hatay’ın isminin yaşatılmasında emeği geçenlere bir kez daha teşekkürlerimi sunarım.   
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.