banner913
banner932
banner1012

Pandemi gölgesinde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü” kutlamaları

banner1020

banner974
Pandemi gölgesinde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü” kutlamaları

banner971

Güney Kıbrıs’ın “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü” olarak kutladığı 1 Ekim’de düzenlenen resmigeçidin, bu yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle halkın katılımı olmadan gerçekleştiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Lefkoşa Rum Kesimi’nde düzenlenen resmigeçide yalnızca resmi davetlilerin katıldığını; halkın da devlet kanalı ve özel kanallardan yapılan canlı yayınlarla resmigeçidi izleme imkanı bulduğunu yazdı.

Gazete, saat 11.00’de başlayan resmigeçitte selamlamayı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Avrupa Konseyi toplantısına katılmak üzere Brüksel’de bulunuyor olması nedeniyle Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris, Savunma Bakanı Haralambos Petridis ve RMMO Komutanı Korgeneral Dimokritos Zervakis’in yaptığını kaydetti.

Haberde, törenlere Yunan Hükümeti’ni temsilen Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos ve Yunan Ulusal Savunma Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstandinos Floros’un, İtalya’yı temsilen İtalya Silahlı Kuvvetler Koutanı Orgeneral Enzo Vecciarelli ve Fransa’yı temsilen Fransa Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölgesi Komutanı Koramiral Laurent Isnard’ın katıldığı belirtildi.


Gazeteye göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Brüksel’den gönderdiği mesajında, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin lideri” olarak, halkın kan dökerek ve kurban vererek kendilerine teslim ettiği vatanı savunmaktan başka seçeneği olmadığını kaydetti.

Anastasiadis, söylediklerinin tesadüf olmadığını çünkü Avrupa devlet liderlerinin önünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mektubunun olacağını ve bu mektupta, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” işlevsiz olduğundan bahsedildiğini söyledi.

Anastasiadis, Avrupalı ortaklarından haklı olarak talep edecekleri konusunda net olmak istediğini de belirterek, AB ilke ve değerlerinin AB’ye aday konumunda olan bir ülke karşısında gevşetilmeyeceğini kaydetti.

Gazete, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kuruluş yıldönümü nedeniyle mesaj yayınlayarak, Yunanistan’ın her daim Güney Kıbrıs’a destek verdiğini yazdı. Haberde, Yunan dış politikasının en büyük milli kaygısının, “Türk işgalinin” sona ererek, Kıbrıs sorununa adil, kalıcı, işlevsel, BM Güvenlik Konseyi kararları zemininde ve Kıbrıs’ın AB üyesi devlet sıfatının olacağı bir çözüm bulunması olduğu belirtildi.

Habere göre, Rum Savunma Bakanı Harlambos Petridis ise mesajında, 1 Ekim’in gurur ve anma günü olduğunu belirterek, bu günün ayrıca vatan için kendini feda edenlerden güç alma günü olduğunu ifade etti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.