banner913
banner932
banner1012

Güney’de ekonominin kaybı 1,2 milyar Euro

banner1020

Güney’de salgınla ilgili kısıtlamalar ve işletmelerin kapanmasının ekonomiye olan zararı günde 600 bin Euro, ayda ise 20 milyon Euro’ya ulaştı

banner974
Güney’de ekonominin kaybı 1,2 milyar Euro

banner971

Koronavirüsü salgının etkilerinin, Güney Kıbrıs ekonomisine maliyetinin çok büyük olduğu ifade edildi.

Alithia gazetesi “Hali Hazırda 1,2 Milyar Euro Kaybettik” başlığıyla manşete taşıdığı haberinde, yapılan değerlendirmelere göre, salgınla ilgili kısıtlamalar ve işletmelerin kapanmasının ekonomiye olan zararının günde 20 milyon Euro, ayda ise 600 bin Euro’ya ulaştığını yazdı.

Yetkili bakanlar komitesinin, ekonominin yeniden başlatılmasına ilişkin önerilerini hazırladığını, Salı günü ise önlemlerin gevşetilmesine ilişkin zaman takviminin kesinleştirileceğini belirten gazete, koronavirüsün Rum ekonomisine maliyeti konusundaki değerlendirmelerin ise şu ana kadarki iki aylık dönemde 1,2 milyar Euro’luk bir kayıptan söz ettiğine işaret etti.

Halkın normal hayata dönmeyi ve ekonominin yeniden başlamasını beklediğini, öte yandan ekonomiyle ilgili değerlendirmelere bakıldığında, normal hayata dönüşün tek yol olduğunu ve başka ertelemeye yer olmadığını yazan gazete, aksi halde, koronavirüs salgınının en nihayetinde, 2012-2013 yıllarında yaşanan büyük ekonomik krizden daha da yıkıcı olacağına işaret etti.

Gazete Rum ekonomisinin dört ana bacağı olan turizm, doğal gaz, vatandaşlıklar (altın pasaportlar) ve Rus yatırımlarının, koronavirüs salgını yüzünden eşi benzeri görülmemiş bir sınavdan geçmekte olduğunu da yazdı.

Avrupa ekonomik desteğinin ve turizmin bu kez de Rum ekonomisinin kurtarma tahtası olacağını yazan gazete, öte yandan Rum tarafının kalkınmayla ilgili iki alanda bu ay iki darbe aldığına da işaret etti.

Avrupa Komisyonunun, Güney Kıbrıs’tan, vatandaşlıklarla ilgili yatırım programlarının kaldırılmasına dair bir plan istediğini anımsatan gazete, Moskova’nın ise, çifte vergilendirmeden kaçınılması anlaşmasının iptal edildiğini açıkladığını hatırlattı.

Gazeteye göre Rum Maliye Bakanı Konstantinos Petridis ise açıklamasında, bakanlıklar arası komitenin, ekonominin yeniden başlatılmasıyla ilgili ilk aşama ile vatandaşların sokağa çıkmasına ilişkin önlemlerin gevşetilmesine ilişkin öneriyi kesinleştirmek için yarın toplanacağını söyledi.

Bu önerinin Çarşamba günü Bakanlar Kurulu tarafından ilgili kararların alınması için, Salı günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sunulacağını kaydeden gazete, Rum Maliye Bakanı Petridis’in, bakanlıklar arası komitenin, epidemiyoloji kurulu ile danışma komitesinin sunacağı tüm olguları dikkate alacağını vurguladı.

Rum Maliye Bakanı Konstantinos Petridis, gazetede yer alan başka bir haberde ise, borçların(taksitlerin) ertelenmesinin talep edildiği kredilerin değerinin, toplam 10 milyar Euro’ya ulaştığını söyledi.

Petridis twitter’da yaptığı paylaşımda borçların ertelenmesine dair beyanların 50 bine ulaştığını ifade etti.

Filelefteros gazetesi ise “Önlemler Gidecek ve Gelecek” başlıklı haberinde, koronavirüsle ilgili kısıtlamaların aşamalı olarak gevşetilmeye başlanmasıyla, vatandaşların korunması için önlemler de açıklanacağını yazdı.

Politis gazetesi de, Güney Kıbrıs’ta, koronavirüs testleriyle ilgili iyi sonuçların önümüzdeki günlerde de devam etmesi halinde (yani bir günde gerçekleştirilen bin test içerisinden en fazla 5 yeni vaka çıkması) 4 Mayıs’ta kısıtlayıcı önlemlerin aşamalı olarak kaldırılmasına başlanacağını yazdı.

Kısıtlayıcı önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesine ilişkin planlamanın 2-3 aylık bir zaman zarfında ve 4 aşamada gerçekleştirilmesinin planlandığını kaydeden gazete, ancak her şeyin, test sonuçlarına göre ayarlanacağına işaret etti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.