banner913
banner932
banner1012

BM, güven yaratıcı önlemlere odaklanıyor

banner1020

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart, BM’nin büyük ölçüde, adanın iki toplumu arasında güven yaratılmasına ve saygının oluşturulmasına yoğunlaştığını söyledi

banner974
BM, güven yaratıcı önlemlere odaklanıyor

banner971
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) Şefi Colin Stewart’ın, Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesi ve Genel Sekreter raporlarının görüşülmesine ilişkin haberler dün de Rum basınında yer aldı.
Güney’de yayımlanan Fileleftheros gazetesine göre, Colin Stewart, BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirirken “BM’nin, büyük ölçüde, adanın iki toplumu arasında güven yaratılmasına ve saygının oluşturulmasına yoğunlaştığını” söyledi.
Stewart, iki saat süren kapalı oturum çerçevesinde, yerel saatle Pazartesi öğleden sonra BM Güvenlik Konseyi’ni, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyon ve UNFICYP raporu konusunda bilgilendirdi. 
Toplantıya, Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yürüten Norveç Daimi Temsilci vekili Odd-İnge Kvalheim’in başkanlık yaptığını yazan gazete, toplantı sonrasında Norveçli diplomatın yazılı açıklama yaptığını belirtti.
Habere göre, Kvalheim, “üyelerin, Genel Sekreterin raporlarında ayrıntılı bir şekilde durum ile alakalı açık bir görüş alışverişinde bulunduklarını, Güvenlik Konseyi’nin tüm ilgili kararlarına saygı duyulması ve korunmasını talep ettiklerini” belirtti. 
Norveçli diplomat, üyelerin ayrıca UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporuyla ilgili müzakerelere müdahil olmaya hazır olduklarını ifade ettiğini söyledi. 
BM Genel Sekreteri’nin özel danışmanın atanması konusunda çıkmazın bulunup bulunmadığı ve yakın gelecekte bir takım ilerlemenin olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, Kvalheim, “Stewart’tan, misyonun şu anda büyük ölçüde adadaki iki toplum arasındaki güvenin ve saygının oluşturulmasına ve adadaki barışın inşa edilmesi için en iyi ortamın yaratılmasına odaklandığını duyduklarını” belirtti. 
Kvalheim, yıllardır süren zor bir durumun söz konusu olduğunu, sonuç olarak her zaman zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 
Bir gazetecinin, kötümser olup olmadığına ilişkin sorusu üzere, Kvalheim, bunun, bardağı yarı dolu mu, yoksa yarı boş mu gördüğünüze bağlı olduğunu ifade etti.
BM tarafından Maraş konusunda reaksiyon eksikliğinin tespit edilmesine ilişkin bir soru üzerine Norveçli diplomat, Güvenlik Konseyi üyelerinden çoğunun bu konuyu gündeme getirdiğini ve Güvenlik Konseyi’nin durumu çok yakından takip ettiğini söyledi. 
Habere göre Stewart, toplantı sırasında Güvenlik Konseyi’nin daimi olan ve olmayan üyelerin sorularını yanıtlarken, bazı üyeler, ilgili kararlarda olduğu gibi, üzerinde anlaşmaya varılan çözüm zeminine ilişkin net ifadelerin yer alması gerekliliğini dile getirdi. 
Gazete, Stewart’ın ise “BM’nin Güvenlik Konseyi’nin görev yetkililerine bağlı olmayı, ayrıca özel danışman atama çabalarını sürdürdüğü” şeklinde açıklama yaptığını yazdı.

 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.