banner913
banner932
banner1012

Barış Gücü'nün görev süresi 6 ay daha uzatıldı

banner1020

banner974
Barış Gücü'nün görev süresi 6 ay daha uzatıldı

banner971

BM Güvenlik Konseyi’nin UNFICYP’in görev süresini altı ay daha uzatılmasına ilişkin kararıyla ilgili haberler gazetelerde geniş şekilde yer aldı.

Haberi “UNFICYP Altı Ay Daha-BM Genel Sekreterliği’nin Kıbrıs Sorununda Herhangi Bir İnisyatifine İlişkin İsteksizliği” başlığıyla veren Fileleftheros gazetesi, ΒΜ  Genel Sekreterliği’nin, Kuzey’deki seçimler ve Türkiye’nin tutumu nedeniyle, Kıbrıs sorununda herhangi bir inisiyatif üstlenme isteksizliğinin, Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından konuyla alakalı görüş ortaya konmamasına katkı sağladığını yazdı.

Habere göre, Güney Kıbrıs’ın BM’deki Daimi Büyükelçisi Andreas Mavroyannis, Güvenlik Konseyi salonu dışında yaptığı açıklamada, kararın onaylanmasından dolayı Rum Yönetimi’nin duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mavroyannis, Barış Gücü’nün varlığının, sakinliğin ve yıllardır geciken Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin özlü müzakerelere katkı sağlayan geçerli koşulların muhafaza edilmesi için gerekli olduğunu düşündüklerini belirtti.

Mavroyannis açıklamasında Güvenlik Konseyi toplantısından önce Güvenlik Konseyi Başkanı ile gerçekleştirdiği görüşmeye de değinerek, Rum Yönetimi’nin, UNFICYP’in görev süresinin altı ay daha uzatılmasına ilişkin gerekli onayı verdiğini ifade etti.

Mavroyannis ayrıca anlayış ve desteklerinden dolayı Güvenlik Konseyi üyelerine ve BM Genel Sekreteri’ne teşekkür etti.

RAPOR TASLAĞI ÖNCESİNDE PERDE GERİSİ FAALİYETLER

Gazete haberinde, Güvenlik Konseyi üyelerinin nihai rapor taslağı konusunda sonuca varılmasından önce perde gerisinde yürütülen istişarelere ve Londra’ya yönelik siyasi müdahalelere de yer verdi.

Gazete, Rum Yönetimi’nin temel talebinin, rapor taslağın ilk halinde yer alan ve “Kıbrıs Cumhuriyeti ile sahte devleti” eşitleyerek, taraflar arasındaki doğrudan temaslardan söz eden “rahatsız edici ifadelerin” çıkarılması olduğunu da yazdı.

ONAYLANAN KARAR

Habere göre dün onaylanan kararla birlikte, Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri’nden 10 Temmuz tarihine kadar iyi niyet misyonu ve özellikle özlü müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik ilerlemeye ilişkin rapor sunmasını istedi.

Güvenlik Konseyi ayrıca iki toplum liderini, Kıbrıs sorununda yaşayabilir bir çözüm sağlanması hedefiyle, özellikle 4. ve 5. paragrafları benimseyerek, bu kararın ilgili kısımlarını desteklemek için üstlenilen faaliyetler konusunda, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonuna yazılı brifing vermesi konusunda da teşvik etti.

Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri’nden ayrıca UNFICYP ile ilgili raporunu da 10 Temmuz 2020’ye kadar sunmasını istedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüseyin Becer - 4 yıl önce
İlginç değil mi ki bu askerler ana yollar dururken askeri bölgelerimizin bulunduğu güzergahları kullanıyorlar. Devamlı gözlüyorum.