banner913
banner932
banner1012

Uçağı kaçırmasa KKTC'ye gelecekti

banner1020

Amerika’da kayak yaparken kaza sonucu yaşamını yitiren Birkan Uzun’un 26 Aralık’ta KKTC'ye gelmek için plan yaptığı ancak Antarktika çıkışında uçağı kaçırdığı için ülkeye gelemediği ortaya çıktı. Cenazeyi almayı bekleyen acılı baba “Süreç yavaş ilerliyor acı çekmekten yorulduk” ifadelerini kullandı

banner974
Uçağı kaçırmasa KKTC'ye gelecekti

banner971
 
ABD'de geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden KKTC'li dağcı Birkan Uzun'un bu ülkedeki cenaze işlemleri devam ediyor, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği ve KKTC'nin Washington Temsilciliği konuyu yakından takip ediyor.
ABD'nin Oregon eyaletinde 1 Ocak'ta geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Uzun'un cenaze işlemleri sürerken, Uzun'un ailesi, cenazenin KKTC'ye getirilmesi için işlemleri başlattı, ölüm raporu bekleniyor.
ABD'de ölüm raporunun alınması için mahkeme kararının beklenmesi süreci uzatıyor.
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği ve KKTC Washington Temsilciliği, konuyu yakından takip ettiklerini ve aileyle temas halinde olunduğunu belirtti.
Antarktika'nın en yüksek noktası Vinson Dağı'nın zirvesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) bayrağını dalgalandıran ve ABD'de geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden KKTC'li dağcı 28 yaşındaki Birkan'ın babası Cengiz Topel Uzun, cenazenin ABD'den getirilmesi sürecinin hızlandırılması konusunda KKTC Washington Temsilciliği, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti elçiliklerinin devrede olduğunu söyledi.
Uzun, oğlunun 1 Ocak 2022'de ABD'de vefat ettiğini ve acılarının çok büyük olduğunu belirtti.
Cenazenin KKTC'ye gelmesi için resmi süreçlerle uğraşmaya devam ettiklerini kaydeden Uzun, oğlu Birkan'ın cenazesinin şu anda bir morgda tutulduğunu ve ölüm raporunu almak için beklediklerini anlattı.
Uzun, "Sürecin hızlandırılmasını istiyoruz ancak şu anda elimiz kolumuz bağlı. KKTC Washington Temsilciliğimiz, Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti elçilikleri ve konsoloslukları devrede. Süreç yavaş ilerliyor ve biz de yorulduk, acı çekmekten yorulduk. Bir an önce görevimizi yaparak, çocuğumuzun defnedilmesini istiyoruz. Normalde biz salı günü bekliyorduk, sürecin 2-3 gün daha uzayacağını söylüyorlar. Bütün çabamız, Birkan'ı bir an evvel dedesinin yanına, Lefkoşa'ya defnetmek." diye konuştu.
ABD'de ölüm sertifikası almak için mahkeme kararı gerektiğini ifade eden Uzun, bunun alınmasının ardından cenazenin uçakla KKTC'ye gelmesinin hafta sonunu bulacağını ve bu süreci hızlandırmak için Türkiye ve KKTC'den yetkililerin devreye girdiğini söyledi.
Birkan'ın 26 Aralık 2021'de normalde KKTC'ye gelmek için plan yaptığını aktaran Uzun, oğlunun Antarktika çıkışında uçağı kaçırdığı için ülkeye gelemediğini belirtti.
Uzun, sözlerine şöyle devam etti:
"Birkan, nereden, hangi toplumdan ve hangi koşullarla çıktığını bilen bir çocuktu. Yaptığı her hareketi planlayarak, düşünerek ve kimseyi kırmadan incitmeden yapan biriydi, hayatı boyunca da böyle yaşadı. Dağlara verdi kendini, dağları ve doğayı çok severdi. Birkan, kendi memleketine bağlıydı ve içinden çıktığı toplumu asla unutmadı, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle ilişkisini kesmedi. KKTC'ye geldiğinde hem arkadaşlarını ve hem de siyasi makamları ziyaret ederdi ve hedeflerini anlatırdı."
Birkan'ın 2016 yılında 7 kıtanın en yüksek 7 noktasına tırmanmak için "7 kıta 7 zirve" hedefiyle yola çıktığını ve bunlardan beşini başardığını kaydeden Uzun, "Birkan son olarak Vinson Dağı'nın zirvesine tırmanmayı başardı. Birkan'ın hedefi büyüktü, 2023'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda, Cumhuriyet'in 100. yılında Everest Dağı'na tırmanmak istiyordu. 7 zirveye tırmanmayı tamamlayan ilk Kıbrıs Türkü olmak istiyordu. Hep hayali oydu. Hem KKTC'ye hem de Türkiye'ye çok bağlıydı. En yakın arkadaşı şu anda başında bekleyen Ahmet, o da üniversiteden arkadaşı ve Adanalı. Birkan, hiçbir zaman kimliğini unutmadı." diye konuştu.
Uzun, "Birkan'ın en büyük başarısı, dünyada yaşayan tüm Kıbrıs Türklerini ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını gururlandırması ve bir araya toplaması oldu. Bayrağı zirvede açması, KKTC'liler için bir umut ve moral oldu. İlk defa sağ ve sol düşüncedeki herkesi birleştiren bir çocuk oldu. Bunun gururunu yaşıyoruz ama çocuğumuzu kaybettiğimiz için çok üzgünüz." ifadelerini kullandı.
UZUN, KKTC BAYRAĞINI ANTARKTİKA'NIN EN YÜKSEK NOKTASINA DİKMİŞTİ
Amerika'nın Washington eyaletinin Seattle şehrinde yaşayan ve aslen Güzelyurtlu olan 28 yaşındaki Uzun, 16 Aralık 2021'de, 4892 rakımla "Antarktika'nın en yüksek noktası" olan Vinson Dağı’nın zirvesine ulaşarak KKTC bayrağını dalgalandırmıştı.
Gazimağusa'da 1993'te dünyaya gelen Uzun, 2011'den bu yana ABD'de yaşıyordu.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.