banner913
banner932
banner1012

Sigara izmaritleri en önemli yangın sebebi

banner1020

Ülkede son bir haftada 22 yangın meydana geldi, 100 bin TL tutarında maddi hasar oldu. Yangınların çıkmasında en büyük nedeninin araçlardan atılan sigara izmaritleri olduğu belirlendi

banner974
Sigara izmaritleri en önemli yangın sebebi

banner971

Avtepe - Kuruova köyleri arasındaki arazide, dün saat 15:15’te  meydana gelen yangın sonucunda yaklaşık 18 dönümlük alan içerisindeki makilik alan ve kuru otlar yandı. 
Yangına polis itfaiye, Orman Dairesi ekipleri,  Yenierenköy Belediyesi’ne ait su tankerleri ile müdahale edildi.
Öte yandan Polis Genel Müdürlüğü, ülkede geçen hafta 22 yangın meydana geldiğini, bu yangınlar sonucunda yaklaşık 100 bin 625 TL tutarında maddi hasar olduğunu duyurdu. Yangın nedenlerinde ilk sırayı “sönmemiş sigara izmariti” aldı.
9-15 Ağustos tarihlerini kapsayan sürede çıkan toplam 22 yangının 6’sının Lefkoşa, 7’sinin Gazimağusa, 3’ünün Girne, 4’ünün Güzelyurt ve 2’sinin İskele’de meydana geldiği kaydedilen açıklamada, belirtilen süre içeresindeki yangın sebepleri ile ilgili şu rakamlar paylaşıldı:
“Sigara izmariti 8, kısa devre 5,  elektrik telleri 3, ihmal ve dikkatsizlik 2, temizlik maksatlı 1, baca 1, kaynak makinesi 1, yakıt kaçağı 1”
Öte yandan Polis Genel Müdürlüğüne bağlı İtfaiye Müdürlüğü, zamanında alınan tedbirlerin felaketi önlediğine işaret ederek, yangınların önlenmesi için dikkat edilmesi gereken konuları hatırlattı.
Herhangi bir duman veya ateş belirtisi gören vatandaşların hemen “ALO 199” İtfaiye Yangın İhbar hattı, “ALO 177” Orman Yangın İhbar hattı ve “155 Polis İmdat” hattına ulaşmaları istendi.
İtfaiye Müdürlüğü, yazılı açıklamasında, vatandaşların seyahat halindeyken araçlarından yol kenarlarına ve arazi içerisine sigara izmariti atmamaları konusunda uyardı ve 1 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında temizlik maksadıyla olsa bile her türlü ateş yakmanın yasak olduğunu hatırlattı.
Oksijen kaynağı ile çalışma yapıldığı esnada çalışma yapılacak alanın etrafındaki yangına sebep olacak materyallerin temizlenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, yangın söndürme cihazı ile yangın söndürmeye yönelik araç-gerecin alanda bulundurulması gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, elektrik tellerine yakın ağaç dalları budanmadan önce çıkabilecek yangın riskine karşı elektrik akımının kesilmesi ve araçların, özellikle tarımsal araçların, servisini ve bakımını zamanında yaptırmanın araçlarda çıkacak herhangi bir yangını önlemede yardımcı olacağına da işaret edildi.
İş yerlerinde, binalarda ve konutlarda bulunan bacaların temizliğinin de zamanında (otel ve bacalarda 3 ayda, şömine, fabrika ve ev bacalarında senede 2 kez) yapılmasının önemine değinilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
 “Araçlarımızın içerisinde azami 2 kg kapasiteli kuru kimyevi toz tipi yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, yangının büyümesini ve çıkacak olası bir tehlikeyi önleyecektir.
Elektrik panolarının bulunduğu yerlere, azami 6 kg kapasiteli kuru kimyevi toz tipi yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, yangının büyümesini ve çıkacak olası bir tehlikenin önlenmesinde fayda sağlayacaktır.”
 
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.