banner913
banner932
banner1012

Orkide uyarısı

banner1020

Alevkaya bölgesinde altı adet orkide yerlerinden sökülerek yok edildi. Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, orkidelerin koruma altında olduğuna dikkat çekti ve halkın daha duyarlı olmasını istedi

banner974
Orkide uyarısı

banner971
 
 
Alevkaya bölgesinde altı adet ‘Dev Orkide’ yerlerinden sökülerek yok edildi. Orkide katliamı geçtiğimiz hafta, Alavkaya-Beşparmak arasındaki bölgede oldu.
Altı adet dev orkideyi acımasızca söken doğa düşmanları, söktükleri orkideleri bölgedeki seyir balkonunda yere atarak çekip gitti… Orkideler hiç uğruna katletmiş oldu.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, geçtiğimiz günlerde Alevkayası bölgesinden sökülen orkidelerle ilgili açıklama yaparak, orkidelerin koruma altında olduğunu belirtti.
Ataoğlu, doğadan köklerinden sökülmüş olduğu belirlenen 6 adet orkide için üzüntüsünü dile getirirken Çevre Koruma Dairesi olarak farkındalık yaratmak ve ülkedeki bitkilerin neslinin tükenmemesi amacıyla yürüttükleri çalışmalar kapsamında, bitkiler içinde ayrı bir değeri olan orkidelerin neslinin tükenmemesi ve korunması adına tüm halkın hassasiyet göstermesi gerektiğini dile getirdi.
Orkidelerin bir çoğunun Kıbrıs’a özgü endemik bir tür olduğunu söyleyen Ataoğlu, 33 farklı türü bulunan orkidelerin nesli tükenme tehlikesi yaşadığını ifade etti.
Koruma altında olan orkidelerin hem ülkenin doğası hem de doğa turizmi, açısında önemli değerler olduğunu ve mutlak suretle korunması gerektiğini belirten Ataoğlu, orkidelerinin yaşam yerinin doğa olduğunu söyledi.
Ataoğlu, medoş laleleri ve nergisler gibi orkidelerin de ülkemizin doğal değerleri olduğunu, Çevre Yasası ve “Flora, Fauna Türleri ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğü”ne göre koruma altında olduğunu belirterek, kasten koparılması, toplanması, yok edilmesi, sahip olunması ve satılmasının yasak olduğunu vurguladı.
Bakan Ataoğlu, yasaya aykırı hareket edenlere asgari ücretin 4’te biri ile 2 katına kadar para cezası uygulandığını, ihlaller için ise Çevre Koruma Dairesi’ne ihbar edilmesi gerektiğini söyleyerek, halkın daha duyarlı olmasını istedi.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.