banner913
banner932
banner1012

Milyonlarca kelebek ülkemiz üzerinden Balkanlara göç ediyor

banner1020

banner974
Milyonlarca kelebek ülkemiz üzerinden Balkanlara göç ediyor

banner971

Milyonlarca kelebeğin göçü Kıbrıs üzerinden geçerek devam ediyor.

Kelebekler İsrail üzerinden geçtikten sonra bugün Kıbrıs üzerinden geçmeye ve Balkanlara doğru yol almaya devam ediyor.

Gökyüzünde milyonlarca kelebeğin görülmesi ise sosyal medyada gündem oldu.

Konuyla ilgili Taşkent Doğa Parkı'ndan yapılan açıklma şöyle:

22 Mart Cuma günü Kibrislılar güzel bir sürprizle uyandi. Özellikle, sabah Lefkosa-Mağusa yolunu kullanan insanlarımız göç halindeki onbinlerce kelebekleğe rastladılar. Bu manzaraya şahit olan vatandaşların meraklı soruları karşısında yaptığımız kısa araştırma sonucunda ülkemizin bugün "Diken Kelebeği" olarak bilinen "Vanessa cardui" türü kelebeklerin bahar göçüne ev sahipliği yaptığı anlaşılmıştır.

İsrail'den yolculuklarına başladıkları tesbit edilen diken kelebeklerinin güneydoğudan kuzeybatıya doğru Kıbrıs adasını boylu boyunca katederek Balkan ülkelerine kadar yolculuğunu sürdüreceği biliniyor. Taşkent Doğa Parkı bünyesindeki Kıbrıs Yaban Hayat Arastirma Enstitüsü uzmanı kelebek bilimci biyolog Andrea Aydinel'in girişimleri ile temas kurduğumuz Ísraili uzman kelebek bilimci Dubi Benyamini'nin ifadelerine göre kelebekler sürü halinde 3 gün önce İsrail kıyılarından yola çıktılar.

Türlerinin çoğunda kanat kenarları oldukça keskin girintili çıkıntılıdır. Önkanat geniş ve üçgenimsi olup 
hakim renk turuncudur. Üst kanat uçları siyah zemin üzerinde beyaz, diğer kısımlar koyu kahverengi beneklidir. Müthiş yön bulma yetenekleriye üç bin kilometrenin üzerinde yol kaydedebilen bu kelebeklerinin büyük bir kısmının ülkemizdeki populasyon üzerinden geçerek şu sıralar adamızı terk etmekte olduğunu söyleyebiliriz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.