banner913
banner932
banner1012

Külliye mimarının vatandaşlığı yargıya gidiyor

banner1020

Barolar Birliği, Tabipler Birliği ile Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Projesi mimarının vatandaşlık işleminin iptalini istedi ve aksi takdirde yargıya başvuracaklarını bildirdi

banner974
Külliye mimarının vatandaşlığı yargıya gidiyor

banner971
 
 
20 Temmuz’da adaya gelen TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı binası ve Meclis yerine Külliye yapılması ‘müjdesi’ni vermesi üzerine, Külliye’nin mimarının da Türkiye’den geleceği ve bu amaçla KKTC vatandaşı yapıldığı öğrenildi.
Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararda ismi Hilmi Güner olarak geçen mimarın vatandaşlık sebepleri ise “Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu, iyi ahlak sahibi, tehlike teşkil eden hastalığı bulunmayan” şeklinde belirtildi.
Öte yandan Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Bakanlar Kurulunca “istisnai vatandaşlık” kapsamında KKTC vatandaşlığına alınan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Projesi mimarının vatandaşlık işleminin iptalini istedi ve aksi takdirde konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirdi.
3 meslek örgütünün ortak yazılı açıklamasında, “Bakanlar Kurulu’nun bu işlemi, toplum nezdinde gerekliliği veya önceliği henüz kabul görmemiş Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşası ile alakalı olması bir yana; her yönüyle ve özellikle aşağıdaki sebeplerle de kabul edilemez niteliktedir” denilerek şöyle devam edildi.
“KKTC yürütme erkini temsil eden Bakanlar Kurulu, korumakla mükellef olduğu ülkemizin yetişmiş meslek sahiplerini, meslek örgütlerini ve kurumlarını kendi eliyle görmezden gelmekte, itibarsızlaştırmakta ve yok saymaktadır. Bugün mimarlarımıza layık görülen bu yaklaşımın; yarın ülkedeki tüm meslek mensuplarını tehdit eder noktaya gelebileceği aşikardır.
Buna ilaveten, Bakanlar Kurulu’na yabancı uyruklu kişilere istisnai olarak KKTC vatandaşlığı verme konusunda kendisine tanınan yetkinin suiistimal edildiği görülmektedir. Bu örnekte görülebileceği gibi, KKTC vatandaşlığı verilmesi için yasada sayılan istisnai koşulların hiçbirine sahip olmayan kişilere bu kadar kolayca vatandaşlık verilmesi hem mevcut KKTC vatandaşlarına hem de yasal kriterlere sahip olan vatandaş adaylarına yapılmış çok büyük bir haksızlıktır.”
Açıklamada, kamu yararı amacıyla hareket edilmediği ifade edilen işlemlerin hukuka aykırı olduğu savunuldu.
Meslek örgütleri, söz konusu vatandaşlık işleminin tekrar gözden geçirilerek iptal edilmesi talebini Bakanlar Kuruluna ileterek, talebin olumlu karşılanmaması halinde konuyu KTMMOB üzerinden yargıya taşıyacaklarını açıkladılar.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.