banner913
banner932
banner1012

İş kaybı yüzde 70

banner1020

Yapılan bir akademik çalışmada esnafın pandemiden önceki cirosu ile şimdiki cirosu arasında dağlar kadar fark var

banner974
İş kaybı yüzde 70

banner971

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Koordinatörü Hürrem Tulga, SES KIBRIS web tv’de konuştu. Tulga, Oda’nın akademisyenlere yaptırdığı bir çalışmanın ellerine ulaştığını ifade ederek, çalışmadan bazı verileri paylaştı.
Tulga, “Yaptırdığımız bir araştırma var. Pandemi döneminde yani bir yıllık sürede bu ülkede iş kaybı tam yüzde 70’tir. Yani bir esnaf karı demiyorum bakım günlük 100 TL cirosu var iseydi, şu anda sadece 30 TL’lik bir ciro ile iş yapıyor” dedi.
Böylesi bir noktadayken durum hükümetin esnafa ayda bin TL’lik bir katkı dahi yapmadığını belirterek şöyle konuştu.
“Yüzde 70 iş kaybı demek; esnafın faturasını, harcamalarını, elektriğini, kirasını karşılayamaması demektir. Çalışanını ödeyememesi demektir. Keşke kardan yüzde 70 düşme olsaydı ama dediğim gibi cirodan yüzde 70 kayıp çok büyük bir kayıptır. Biz bu bilimsel çalışmayı akademisyenlere yaptırdık. Yoksa zaten biz bunu sahada görüyorduk böyle olduğunu ama şimdi bilimsel bir çalışma da var elimizde.”
İş kayıpları sonrasında çalışanların büyük oranda etkilendiğini anlatan Tulga, “14 ayda yüzde 60 daralma oldu. 8-10 kişi çalıştıran yer bunu 3-4’e çekti. 4 kişi çalıştıran personel sayısını 2’ye düşürdü. İş dönmeyince ilk çalışanlar gitti” diye konuştu.
Daha büyük işletmelerin şubelerini kapattığını söyleyen Tulga, “Bazıları şubelerini kapattı ama bazı işletmeler tamamen kapandı. Bu sürede 5 bin iş yeri kapısına kilit vurdu” dedi.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.