banner913
banner932
banner1012

Ek mesailer 5 aydır ödenmiyor

banner1020

KTAMS, sağlık alanındaki sorunlara çözüm üretilmediği gerekçesiyle Lefkoşa Devlet Hastanesi Radyoloji Servisi’nde grev yaptı. KTAMS Başkanı Bengihan, sağlık çalışanlarının 5 aydır ek mesailerinin ödenmediğini aylık çalışma saatinin de 2 katı çalıştırıldığını vurguladı

banner974
Ek mesailer 5 aydır ödenmiyor

banner971

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), sağlık alanında yaşanan sorunlara çözüm üretilmediği gerekçesiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Radyoloji Servisi’nde 08.00-13.00 saatleri arasında greve gitti.
KTAMS, Sağlık Bakanlığı önünde konuyla ilgili basın açıklaması yaparak, bakanlığa siyah çelenk bıraktı. Sendika yetkililerinin, bakanlık içerisindeki bahçede açıklama yapmak istemesi ancak basın mensuplarının içeriye alınmasına izin verilmemesi nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Basın açıklamasına Radyoloji Servisi çalışanları da katıldı.
KTAMS Başkanı Güven Bengihan basın açıklamasının ana sebebinin yaşanan sorunlara çözüm üretilmemesi olduğunu belirtti. Bengihan, bir diğer sebebinin ise Sağlık Bakanı’nın “keyfi ve partizanca” aldığı bazı kararlar nedeniyle çalışanların mutsuz ve huzursuz olması olduğunu söyledi. Bengihan, “Hiç kimsenin kamu sağlık çalışanlarını huzursuz ve mutsuz etmeye hakkı yoktur” dedi.
Ülkedeki herkesin sağlık hakkına ulaşabilir ve erişebilir olması gerektiğini vurgulayan Bengihan, 2020 Mart ayından itibaren kamu sağlık çalışanlarının pandemiyle mücadelede ortaya koyduğu özveri, fedakârlık ve aldıkları riske dikkat çekti.
Sağlık çalışanlarının verdikleri hizmetlerin ödüllendirilmesi gerektiğinin altını çizen Güven Bengihan, “Çalışanları değil ödüllendirmek, var olan haklarını bile vermiyorlar” şeklinde konuştu. Sağlık çalışanlarının 5 aydır ek mesai ödeneklerinin ödenmediğini ifade eden Bengihan, çalışanların, aylık çalışma saatinin 2 katı çalıştırıldığını ifade etti. Bengihan, çalışanların, ek mesainin üzerinde 100 ile 150 saat arasında saatlerinin heba edildiğini söyledi.
Radyoloji Servisi’nde 08.00-13.00 saatleri arasında grev açıkladıklarına işaret eden Bengihan, serviste çalışan röntgen teknikerlerinin pandemi başlamasından bu yana pandemi ile mücadelenin yanı sıra diğer kronik hastalıklar ve trafik kazaları konusunda birebir hizmet verirken, tek başlarına kaldıklarını belirtti. Konuyla ilgili iki kez bakanlığa yazı yazdıklarını ifade eden Bengihan, röntgen teknikerlerinin kendilerinden kaynaklanmayan personel eksikliği nedeniyle artan iş yoğunluğuna dikkat çekti. Teknikerlerin tek başlarına nöbet tuttuklarını dile getiren Bengihan, işe yetişememenin rahatsızlığının yanı sıra vatandaşlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Sağlık çalışanlarının hiç hak etmediği saldırılara uğradığını ifade eden Bengihan, tüm sağlık alanında bugün personel eksikliği yaşandığını belirtti. Toplam 300 tane mevsimlik işçi, 210 tane geçici işçi, 45 tane sözleşmeli istihdam edildiğini savunan KTAMS Başkanı Bengihan, “Biz hala daha sağlıkta personel eksikliği var diyoruz. Bunu duyan insanlar bize, ‘Sizin personel ihtiyacınız hiç mi bitmeyecek’ diyor” şeklinde konuştu.
Personel ihtiyacının bitmemesinin sebebinin istihdam edilenlerin belli bir kısmının görev yerine bile gelmemesinden kaynaklandığını ileri süren Bengihan, bazı kişilerin seçimlere yönelik partide veya ilgili vekillerle köy ziyaretlerinde olduğunu iddia etti. Bengihan, ihtiyaca göre istihdam yapılmadığını, ihtiyaçlı olan birimlere personel verilmediğini ileri sürdü. Sağlık çalışanlarının bölgelerden gelen servisleri için de ödeme yapılmadığını savunan Güven Bengihan, servislerle gelen çalışanların mağdur edildiğini belirtti.
Kamu sağlık çalışanları yasasına göre, sağlık çalışanlarının bir bölümden başka bölüme, bir ilçeden başka bir ilçeye nakillerini ve görevlendirmelerini Nakil Kurulu’nun yaptığına işaret eden Bengihan, Sağlık Bakanı Ünal Üstel’in uygun gördüğü kişileri istediği yere atadığını iddia etti. Bakan Üstel’e iki kere yazılı açıklama yaparak, görüştüklerini ifade eden Bengihan, sorunlara çözüm talebinde bulunduklarını söyledi. Ancak Bakan Üstel’in Nakil Kurulu’nu toplamadığını iddia eden Bengihan, keyfi görevlendirmeler ve atamaların devam ettiğini ileri sürdü.
Bengihan, eksikliklerin giderilmemesi halinde istemedikleri halde sağlıkta eylem yapmanın yeniden gündeme geleceğini kaydetti.
Başbakan Ersan Saner’in hayat pahalılığı ödeneği hakkında önceki gün yaptığı açıklamayı da eleştiren Bengihan, “Biz Anayasa Mahkemesi’ne verdik ve hayat pahalılığı ödeneğinin verilmesinin hükümet tarafından durdurulmasını önledik” ifadelerini kullandı. 
Ülkede hayat pahalılığı ödeneğinden yararlanmayan 100 bine yakın özel sektör çalışanı olduğunu dile getiren Bengihan, “Hükümetin görevi sadece kamu çalışanı ve emeklilerin alım gücünü mü korumaktır?” sorusunu sordu. 
Ülkede sorunların yumak olduğunu kaydeden Bengihan, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Türkiye’deki ziyaretlerini de eleştirerek, “Bu halk günü geldiğinde hem Başbakan’a hem de Cumhurbaşkanı’na sandıkta cevabını verecektir” dedi.

 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.