banner913
banner932
banner1012

Alerjisi olanlar dikkat: Polenler Covid-19 riskini artırıyor

banner1020

Bahar ayının yaklaşmasıyla polenlerin havada yoğun olarak bulunduğu döneme yavaş yavaş giriliyor.

banner974
Alerjisi olanlar dikkat: Polenler Covid-19 riskini artırıyor

banner971
ABD’de yayınlanan, beş kıta, 31 ülke ve 130 bölgede gerçekleştirilen araştırmada, havada bulunan polen konsantrasyonlarının Covid-19 enfeksiyonlarını tetiklediği açıklandı. Havadaki polen konsantrasyonları, nem, sıcaklık ve Covid-19 enfeksiyonlarını incelenerek yapılan araştırmada, polen seviyesinin yüksek olduğu yerlerde ekstra olarak yüzde 10 ila yüzde 30 oranında daha fazla Covid-19 vakası tespit edildiği belirtildi.
Bahar ayları yaklaşırken polen alerjisi olanlar için zorlu günler başlıyor. Özellikle bahar aylarında havada yoğun olarak bulunan polenler alerjik rahatsızlıklara neden olurken özellikle hapşırık ve burun akıntısı gibi belirtileri olan polen alerjisi özellikle açık havada vakit geçirenleri yoğun bir şekilde etkiliyor. Alerjisi olanlar dikkat: Polenler Covid-19 riskini artırıyor - 2

Dünyanın çeşitli yerlerinden 11 bilim insanı tarafından gerçekleştirilen ve hakemli bilim dergisi PNAS’ta (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) yayınlanan araştırmaya göre, yüksek polen seviyelerinin Covid-19 enfeksiyonunu tetiklediği açıklandı.

Alerjisi olanlar dikkat: Polenler Covid-19 riskini artırıyor - 3

Beş kıtada, 31 ülkedeki 130 tesiste gerçekleştirilen çalışmada, havadaki polen seviyesi, nem, sıcaklık, enfeksiyon oranları ve karantina senaryoları incelendi.

Alerjisi olanlar dikkat: Polenler Covid-19 riskini artırıyor - 4

Elde edilen veriler ışığında araştırmacılar, yüksek polen konsantrasyonu bulunan bölgelerde Covid-19 virüsünün yüzde 10 ila yüzde 30 arasında daha fazla olduğu tespit ettiklerini açıkladılar.

Alerjisi olanlar dikkat: Polenler Covid-19 riskini artırıyor - 5

Virüsün artışına bağlı olarak virüs ile enfekte olan kişi sayısında da artış tespit edildiği belirtilen çalışmada, vakalardaki artışın polen sayılarındaki artıştan ortalama dört gün sonra gerçekleştiğinin altı çizildi.

Alerjisi olanlar dikkat: Polenler Covid-19 riskini artırıyor - 6

Münih Teknik Üniversitesi'nde çevre tıbbı başkanı olan ve çalışmayı gerçekleştiren bilim insanlarından Dr. Stefanie Gilles, “Ekip olarak polenin rinovirüs ve RSV gibi diğer hava yoluyla bulaşan virüslere karşı bağışıklık tepkisini engellemesi üzerine, polenin Covid-19 üzerindeki etkisini test etmek için bu çalışmayı gerçekleştirdik” dedi.

Alerjisi olanlar dikkat: Polenler Covid-19 riskini artırıyor - 7

Gilles, polenin burun hücrelerinin virüsleri savuşturma yeteneğini azaltan maddeler saldığını söylerken, "Virüsler burunda daha kolay çoğalabilir" dedi. "Polenle sinerji içinde hareket edebilen nem gibi enfeksiyon riskini artırabilecek başka çevresel faktörler de var" ifadelerini kullanan Gilles, "Polen enfeksiyonlara neden olmuyor. İnsanların hapşırması ya da öksürmesi yoluyla daha kolay iletimi sağlıyor” dedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.