banner913
banner932
banner1012

"50 bin ton arpa ihraç etmeyi hedefliyoruz"

banner1020

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Oğuz, bu yıl yaklaşık 50 bin ton arpa ihraç etmeyi hedeflediklerini açıklayarak "Şuanda arpa fiyatı şu kadardır deme durumumuz yok. Bu çalışmadan sonra belli olacak. Hem Tükiye’ye bakıyoruz  hem de başka alternatifler var mı diye çalışma yapıyoruz. Türkiye’deki arpa fiyatı belli bizim fiyatımız şuan o değildir. Ama bu fiyat üç aşağı beş yukarı arpanın değerini ortaya koyuyor" dedi

banner974
"50 bin ton arpa ihraç etmeyi hedefliyoruz"

banner971

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, BRT’de katıldığı özel yayında tarım ve hayvancılık konusunda açıklamalarda bulundu.

Bakan Oğuz bu sabah ülkeye gelen 13 TC Devlet Su İşleri çalışanı ile 12 kombaycının karantinaya alındığını söyledi.

Dursun Oğuz, 13 TC Devlet Su İşleri çalışanının isim bazında Bakanlar Kurulu’ndan onaylanılarak  ülkeye giriş izninin verildiğinin altını çizdi.

Oğuz “Biz bu konularda çok titiziz.. Bu sabah ülkeye giriş yapan 13 kombaycının bir tanesine izin vermedik. Nedeni de Bakanlar Kurulunda onaylanan isimlerin içerisinde yer almadığı için ülkeye girişine izin vermedik. Geri gönderiliyor. Biz harfiyen kurallara uyuyoruz. Kimin geldiği, geleceği ve getirecek çiftçinin adı da bellidir. Bakanlar Kurulu 30 kombaycı için 3 ay süreliğine izin verdi. Ülkeye daha önce 8 bugün de 12 kombaycı geldi. Toplam şuan sayı 20’dir. Çiftçiler kombaycıların karantinada kaldıkları süreyi ödeyecekler hem de bu kişilere yapılacak testlerin bedelini de karşılayacak. Aynı şekilde su projesi için gelen 13 kişi için de ilgili firma ödemeleri yapacaktır” dedi.

Bakan Oğuz, geçen yıl Haziran ayının başında belli olan Arpa fiyatını bu yıl erken açıklamak istediklerini ancak belli birtakım hazırlıkların devam ettiğini ve muhtemelen bu ay içerisinde arpa fiyatının netleşeceğini söyledi.

Dursun Oğuz, “TC arpa fiyatını önceki gün açıkladı. Bizim en büyük sorunumuz hasattaki arpa kullanımımızdan daha fazla olacağıdır. Ve ihraç etmemiz lazım. O nedenle bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Şuanda arpa fiyatı şu kadardır deme durumumuz yok. Bu çalışmadan sonra belli olacak. Hem Tükiye’ye bakıyoruz  hem de başka alternatifler var mı diye çalışma yapıyoruz. Türkiye’deki arpa fiyatı belli bizim fiyatımız şuan o değildir. Ama bu fiyat üç aşağı beş yukarı arpanın değerini ortaya koyuyor. Üretici bu fiyatın altına düşüp de kendi ürünlerini 80-90 kuruşa ziyan ettirmesinler. Türkiye’deki fiyata göre biz fiyat belirleyecek miyiz? Belirlemeyecek miyiz? Bu da yaptığımız ihraç çalışmasından sonra belli olacak. Çalışmamız muhtemelen bu ay içerisinde netleşir” dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Oğuz, bu yıl yaklaşık 50 bin ton arpa ihraç etmeyi hedeflediklerini de söyledi.

Bakan Oğuz bir soru üzerine 5-6 bin ton patates fazlalığını Türkiye Cumhuriyetine ihraç etme yönündeki görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.

Dursun Oğuz, “Belli firmalarla Toprak Ürünleri Kurumu üzerinden patates ihracatı yapma yönünde girişimlerimiz iyi noktada. Büyük alış-veriş mağzalar zinciri ile bu işleri yapmaya çalışıyoruz.Süt konusunda da aynı girişimlerimiz sürüyor.  Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Dr Pekir Pakdemirli’ye bu noktada teşekkür etmek isterim. Büyük alış veriş mağzalar zinciri ile görüşmemize olanak sağladı.Sütün buradan işlenmiş mamül olarak kaşar yada hellim olarak gitmesi yönünde ve Migros’tan olumlu dönüşüm oldu. TC Tarım ve Orman Bakanlığı bize kapıları açtı biz de buradaki süt imalatçılarımızın onlarla bağlantısını sağlıyoruz. Migros ile ilgili anlaşmanın muhtemelen bittiği bilgisi verildi. Patates konusunda da Toprak Ürünleri Kurumu Migros ile görüşme yapıyor” dedi.

SÜTEK’in imalatçıya 2.58 TL’den verdiği sütün 6.15 TL olarak tüketiciye yansıdığını belirten Bakan Oğuz, ülkede uzun ömürlü sütün en fazla 5 TL’ye satılması gerektiği görüşünü de ortaya koydu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.