banner913
banner932
banner1012

Graham Stoker kimdir?


Tigin Kişmir

Tigin Kişmir

Okunma 21 Aralık 2019, 09:03

GrahamStoker, FIA ikinci Başkanı’dır. Avukattır. Motor sporları için bir ömür boyu tutku ile yaşamış ve yaptığı çalışmalarla, motor sporlarına çok büyük katkıları olmuştur, ve olmaya devam etmektedir.

Uluslararası Temyiz Mahkemesi'ne seçilip, 2001 yılında FIA'ya katılan Stoker, 2004 yılında hukuk yasalarının yeniden yapılandırılmasında öncü rol almıştır. Ayni yıl Roma'da FIA Dünya Motor Sporları Konseyi'ne Birleşik Krallık adına üye olarak seçilmiştir. FIA için motor sporları konularında bir dizi önemli rapor hazırlamıştır.

Örneğin 2001 yılında İngiliz Grand Prix'sinde Dünya Motor Sporları Konseyi'ne hazırlanan rapor, İngiliz Grand Prix'sinin tasarrufuna ve yeni erişim yollarına ulaşılmasına ve Birleşik Krallık'taki, Blair Hükümeti ile birlikte sürdürülebilir bir yol planının çalışmasına yardımcı olmuştur. 1985'ten beri motor sporunda üst düzey bir yönetici olmuştur. 1995'ten 2001'e kadar İngiliz Touring Car Championship'in ilk başkanı olmuştur. FIA yöneticisi ve Süper Lisans Sahibi olarak, Formula 1, WTCC, GT ve Ralli organizasyonlarını yönetmiştir. 2004'te Moritanya çöllerine bile seyahat etmek de dahil olmak üzere tüm dünyadaki motor sporlarını yakından takip etmiştir; etmektedir.

Şimdi ben neden bu saygıdeğer adamı sizlere anlatma ihtiyacı duydum. Tabii köşe yazısında paylaşabileceğim kadarını yazdım. GrahamStoker’in dünya motor sporlarına katkısı kitaplara sığmaz.

Tarihler 28 Eylül 2019’u gösterdiğinde Dünya Otomobil Sporları Federasyonu ikinci başkanı GrahamStoker adamıza gelmiştir. 2014 yılından beri yapılan ve uluslararası bir ralli olan Avrupa Ralli Şampiyonası ve Ortadoğu Ralli Şampiyonasının Kıbrıs ayağını yakından takip edip dünyada bölünmüş tek başkent olarak kalan ve yapılan bu organizasyonla birleşen  Lefkoşa seyirci etabını izlemek ve değerlendirmelerde bulunmak istemiştir. Tabii GrahamStoker’in Kıbrıs’a geleceğini bizlere 15 gün öncesinden bildirmişlerdi.

Hemen organizasyondan 2 gün öncesine gidelim. 2014 yılından beri yapılan bu organizasyonda her yıl olduğu gibi bu yılda yarış öncesi organizasyonumuzu tanıtmak için basın toplantısı düzenlenmiştir. Yapılan basın toplantısı diğer yıllardan farklı olarak, ilk kez başbakanlık himayelerinde bir yarış olacağını gurur ve sevinçle anlatacak olmamızdı. Ve yapılan toplantıya hükümetimiz ilk kez bu denli önem veriyordu. Ülkemizdeki sporun en yetkili kişileri bu toplantıya başbakanımızla birlikte katılmışlardı. Toplantının yapıldığı gün yani 26 Eylül 2019 tarihinde sporumuzu yöneten bazı büyüklerimize, GrahamStoker’in organizasyonumuzu izlemek için buraya geleceğinin ve 28 Eylül günü ara bölgede yarışı birlikte izleyeceğimizi ve sporumuzu yöneten ekiplerden birilerinin de orda olması gerektiğini çünkü böylesi bir fırsatın bir daha gelemeyeceğini anlattım. Orada kurulabilecek iyi bir diyalog ile ülkemizdeki gençlerin tümünün önünün açılabileceğini söyledim ve davet ettim.  

Ne mi oldu?

Tabiiki hiç kimse gelmedi.

GrahamStoker kendi ekibiyle birlikte Taksim Sahası içerisinden Kuzey Kıbrıs’a geçerek, yarışı izledi. Görev alan tüm ekibimize övgü dolu sözler söyledi. Tüm ekiple birlikte anı fotoğrafı çekip, arabasına binip oradan ayrıldı.

Sevdiğim bir arkadaşımın çok beğendiğim bir söylemi vardır. ”VİZYON MESELESİ”

İçinde bulunduğumuz durumun özeti budur.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.