banner913
banner932
banner1012

GERİYE DÖNÜŞ YOK


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 29 Haziran 2022, 13:56

KKTC’nin Türkiye’nin desteği ile önerdiği iki devletli çözümden başka çözümün mümkün olmadığını, Rumlar başta olmak üzere herkes kabul etmelidir. Bu çözüm önerisinden geriye dönüş yok... Bunu Rumlar başta olmak üzere herkes anlamalı, bilmelidir. Bu gerçeği üstüne basa basa belirttikten sonra, Rumların KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar’ın, Rum lider Anastasiadis’e gönderdiği mektuba tepkilerine bir bakalım. Rum Hükümet Sözcüsü Pelekanos,  “Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar’ın sunmayı planladığı önerilerin ele alınmasına ilişkin bir temel oluşturması için, bunların BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs ile ilgili kararlarında öngörülen şeyler, uluslararası hukuk, aynı zamanda AB ilke ve değerleriyle uyumlu olması lazım.”  demiş ve şöyle devam etmiş;   “Bir kez daha diğer tarafın yasa dışı rejime eşit egemenlik hakları tanınmasına ilişkin kabul edilemez talebi yineleniyor. Bu tabii ki iki devletli bir çözüme ulaşma hedeflerine hizmet ediyor ve bunu hiç bir şekilde kabul etmeyeceğiz.”
Bir defa sorunun çözümlenmesinde en büyük engel hiç kuşkusuz BM kararlarıdır. Bu kararlar değişmedikçe, Kıbrıs adasındaki zaten kökleşmiş iki devlet kalır ve yaşamlarını sürdürür. Rumlar ise gerçeklerle hiç bir ilgisi olmayan “işgal rejimi” safsatasıyla müzakere masasına geri dönme planları yapmaya devam etmektedir. Burada vurgulanması gereken bir gerçek var. İki devletli çözüm kabul edilmedikçe, KKTC’nin bağımsız, egemen devlet statüsü kabul edilmedikçe, Rumlar hayal aleminde yaşamaya devam edecektir. AB’ye gelince: KKTC bağımsız, egemen Devleti’nin, AB ilke ve değerleriyle uyumlu olması gerektiği gerçeklerle bağdaşmamaktadır. AB dışında bağımsız, egemen devlet KKTC’nin çözüm önerisinin AB ile hiç bir ilgisi yoktur.  Bunu herkes biliyor. Bilenler bilmeyenlere anlatsın lütfen... Rumlar bunu halâ anlayamadı ve kabul edemedi. Arkalarını BM ve AB’ye dayayıp bekleye dursunlar... Bakalım bu işin sonu nereye varacak.
Bundan sonra ne yapılması gerekir? Rumların iki devletli çözümü hiç bir şekilde kabul etmeyecekleri ortada. Bizim ise daha önce belirtmiş olduğumuz gibi bu çözümden vazgeçmemiz söz konusu değil. O halde bugünden sonra KKTC Devleti’nin politikası ne olacak? İki devletli çözümü ileriye taşımak olacak. Tanınmak için bazı devletlerle ikili görüşmeler başlatılacak. Bu işin başka yolu yok. Geriye dönüş yok...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.