banner913
banner932
banner1012

GENEL DURUM


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 05 Ağustos 2020, 11:19

Pandemi’de “ ikinci dalga’dan söz edilmekte... Bu ikinci dalga nereden nasıl geldi veya gelecek ?... Bilen yok. Böyle bir iddianın gerçek payı meçhul... KKTC’de son iki hafta içinde yaklaşık 30 kişinin hastahanelerde tedavi gördükleri iddia edildi. Dıştan gelen bazı kişilerin testlerde pozitif çıkması ve bunların temaslarından dolayı bulaşma olduğu söylendi. Bilinen bir gerçek var. Küçük ve kapalı olduğu için KKTC’de Covid- 19 bitmiştir. En azından bizim elde ettiğimiz bilgilere göre bitmiştir. Tahminlere göre, Eylül sonuna doğru Covid- 19 tarih olacak...
Bir de KKTC ekonomisine bakalım. Genel olarak herkes şikayetçi... Esnaf çok sikayetçi. Onlar da haklı. Çarşıda insan kalmadı. İnsan olmayan yerde esnafın işleri nasıl düzelecek ?. İnsanların  yoğun biçimde olmadığı yerlerde, esnafın işlerinin düzelmesini beklemek boşuna... KKTC’ye uçaklar gelmiyor...Turist gelmiyor. Sınır kapıları kapalı olduğu için, Rum tarafından da ne yabancılar, ne de Rumlar KKTC’ye gelemiyor. Bunlar esnaf ve çarşı ekonomisinin gerçekleri... Peki, KKTC’ye kimse gelemeyince ne olur ?. Kendi kendimize yalnız kalırız.
Şu anda, KKTC Devleti izole olmuş durumda... İzole olmuş bir devlet içinde ekonominin, yani çarşı, esnaf ekonomisinin olumlu yöne doğru gitmesi beklenemez... Peki, KKTC Devleti, neden yalnız ve kapalı. O kahrolası Covid-19 yüzünden...Bu zor günlerde, maddi kaynağı az olan veya hiç olmayan KKTC Devleti, Türkiye’nin yardımları ile elinden gelen maddi yardımları bazı kesimlere yapmış durumda.. KKTC Devletinde hava ve deniz yolları tamamıyla açılmadan, ekonominin düzelmesinden söz edilemez. Bu gerçeği bir kez daha vurgulamak gerekir.
Gelelim “Kıbrıs Sorunu” na. Bilmem farkettiniz mi ?... Şu anda ne uluslararası toplum ne de BM ( ikisi de ayni şey ) “Kıbrıs Sorunundan” söz etmiyor bile. Bunun nedeni çok açık ve net. Kimse artık “ müzakere süreci “ kıskacına girmek istemiyor. Tabii, Rumlar hariç... Rumlar, hala “ federasyon çözümü “ hayali ile yaşıyor. Bizim “ federasyonbcular” da ayni fikirde... Ancak BM, “ Kıbrıs Sorun”undan bıkmış usanmış... Hiç bir girişimi yok.. Bu durumda, iki devletli çözümün, eninde sonunda kalıcı olacağı şimdiden belli.
Bir de AB var tabii... Zor durumdaki bu kuruluşun artık “ Kıbrıs Sorunu ile uğraşacak hali kalmamış... Aradabir AB, büyük destek verdiği Rumlara hoş görünmek için bazı açıklamalar yapmıyor değil. Ancak AB’nin artık eski gücü kalmadı. Ispanya, Romanya, İtalya, Polonya AB’nin politikalarından hiç memnun değil. Üye ülkelerin çıkarları ile AB çıkarları sürekli çatışma halinde... Bu durum, AB’nin daha da zayıflamasına neden olacak. AB üyesi, yukarıda saydığım ülkeler, aynen İngiltere örneğinde olduğu gibi, bağımsızlıklarına kavuşmak istiyorlar. Bu nasıl olur ?: AB’den çıkmakla olur. AB’nin çıkarları ve üye devletlerin çıkarlarını içine alan binlerce sonuçlanmamış davalar var. Bu kuruluşun , bu zor durumdan çıkması beklenmiyor...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.