banner913
banner932
banner1012

GAMBİYA ÖRNEK


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 07 Aralık 2022, 16:40

Türkiye ve KKTC’nin tanınma diplomasisi sonuç vermeye başladı. Ankara’yı ziyaret eden Gambiya Devlet Başkan Yardımcısı Badara Joof, ardından KKTC’ye, hem de Ercan Havalimanına direkt geldi. Burada resmi törenle karşılandı. İki ülke bayrakları önünde poz veren Gambiya Devlet Başkan Yardımcısı Joof, KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar ile bir görüşme yaptı. KKTC ile sadece eğitim değil, diğer birçok alanda işbirliğinin geliştirilebileceğinden söz eden Joof, Sn. Tatar’ı ülkesine davet etti ve KKTC Cumhurbaşkanı’nın normal protokol ile karşılanacağını da sözlerine ekledi. İki devlet arasında yapılacak işbirliğine yönelik bir anlaşma imzalamak istediklerini de belirtti.
Gambiya ile KKTC arasında işbirliğinin her alanda çok daha ileri noktalara taşınmasına yönelik ortak irade ortaya konduğunu kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar, “Türkiye ile tam bir uyum içerisinde ortaya koyulan yeni siyasetin dünyada kabul görmeye başladığını söyleyebiliriz. Bu KKTC’nin dünyada bağımsız, egemen bir devlet olarak kabul görmeye başlamasının işaretlerinden sadece bir tanesi.”  dedi. Sn. Tatar, şahsına yapılan iadei-ziyaret davetinin, iki devletin çıkarına olacak şekilde hazırlık yapılarak gerçekleşmesinin ayrı bir öneme haiz olduğunu da ifade etti. Sn. Joof ise, işbirliği konusunda bir mutabakat belgesi hazırlayarak KKTC yetkililerine gönderileceğini ve bununla ilgili bir karşılık almak istediklerini söyledi. Sn. Joof ayrıca, BM’de olduğu gibi ortak çıkarlar doğrultusunda, başka çevrelerin ne düşündüğünü dikkate almadan “Kazan, kazan”  prensibi doğrultusunda iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirebileceklerini belirtti.
Kuşkusuz, Tükiye ve KKTC’nin tanınma politikasının etkisini göstermeye başladığını söylemek gerekir. KKTC Cumhurbaşkanı’nın Gambiya’dan davet alması da önemli. Kısacası, KKTC’nin resmen tanınma yolunda ilk adımlar atılmıştır. Gambiya ile KKTC arasında işbirliği anlaşmasının gerçekleşmesi çok önemli. Yabancı bir devlet ile KKTC Devleti arasında bir işbirliği anlaşması gerçekleştiği takdirde, KKTC’nin bağımsız, egemen bir devlet olarak tanınması yolunda önemli bir adım atılmış olacaktır.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.